چشم انداز بورس پس از عبور از «فشار فروش» آخر سال
به گزارش اقتصادنیوز ، اما حالا رفته رفته این فشار فروش از بازار حذف میشود و با توجه به آنکه در برخی صنایع قیمتها افت قابل توجهی را تجربه کردهاند، احتمالا شاخص بورس در ابتدای سال آینده پرقدرت ظاهر خواهد شد.
فشار فروشی که در ماه اخیر در کلیت بازار حس میشد، امروز از بازار حذف خواهد شد. با توجه به محدودیت T+3 در انجام پرداختها و تسویه وجوه، فروشندگانی که قصد دارند وجه نقد حاصل از پرداخت سهام خود را در سال 95 دریافت کنند، فقط روز گذشته و احتمالا امروز فرصت دارند. هنوز مشخص نیست که روز شنبه 28 اسفندماه بازار سهام تعطیل خواهد شد یا خیر.
در این باره محسن خدابخش، مدیر نظارت بر بازارها و بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، در ابتدای هفته اعلام کرده بود که برای مشخص شدن تکلیف روز شنبه، باید منتظر اطلاعیه رسمی بانک مرکزی ماند. دبیرکل کانون بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری اعلام کرده است که شنبه ۲۸ اسفند آخرین روزکاری بانکها خواهد بود. اما هنوز مشخص نیست که بانکهای دولتی و نیمه دولتی تا چه روزی باز خواهند بود اما احتمالا این بانکها مانند بانکهای خصوصی در آخرین شنبه سال به مشتریان خود خدمات خواهند داد.
از آنجا که فعالیت بورس تهران به فعالیت بانکها وابسته است و بعید به نظر میرسد که در روز شنبه بانکها تعطیل باشند، احتمالا بورس تهران تا شنبه 28 اسفندماه باز خواهد بود. بنابراین احتمالا معاملات امروز بازار سهام نیز تحت تاثیر فشار فروش انتهای سال باقی خواهد ماند.اما روزهای سهشنبه، چهارشنبه و شنبه آینده بازار روال عادی خود را طی خواهد کرد چرا که تمام اشخاصی که قصد داشتند در روزهای پایانی سال بخشی از دارایی خود را نقد کنند، تا کنون فروشهای خود را انجام دادهاند.
بر خلاف آنچه در سال گذشته تجربه شد، بورس تهران در سه ماه پایانی سال 95، زمستان سردی را تجربه کرد. محرکهایی که در سال گذشته باعث شده بود خریداران برای خرید سهام (به ویژه سهام خودرویی) صف بکشند، امسال وجود نداشت و بر این اساس شاخص کل بورس در زمستان 95 بازده متوسط منفی داشت.
در این مدت شاخص بورس تقریبا 5 درصد از ارتفاع خود را از دست داد. این در حالی بود که عملیات بسیاری از شرکتها (که اغلب دارای محصولات صادراتی هستند) با استمداد از قیمتهای جهانی، نسبت به سال گذشته بهبود یافته بود. ضمنا تعداد قابل توجهی از نمادهای بورسی برای سال مالی آتی پیشبینی سود خود را با تعدیل مثبت منتشر کردند.
بخش قابل توجهی از این نمادها با وجود اعمال تعدیل مثبت، بودجه سال آینده خود را محتاطانه بستهاند. بنابراین میتوان انتظار داشت که فعالان بازار سهام به زودی برای خرید سهام ترغیب شوند. در سه ماه گذشته، از میان 37 صنعت بورسی، شاخص 29 صنعت با افت مواجه شده است. بیشترین افت شاخص صنعتی به گروههای محصولات کاغذی، ساخت دستگاههای ارتباطی و بانکها و موسسات اعتباری مربوط میشود. شاخص این صنعتها به ترتیب در سه ماه گذشته با افت 22، 21 و 17 درصدی مواجه شده است.
در این میان تنها چند گروه کوچک از جمله استخراج سایر معادن (با تکنماد «کماسه»)، محصولات چوبی و دباغی و پرداخت چرم قرار دارد که بر خلاف کلیت بازار در سه ماه گذشته با رشد شاخص همراه شدهاند. تمام گروههای نسبتا بزرگ بازار از جمله فرآوردههای نفتی، پتروشیمیها و فلزات اساسی در زمستان جاری افت شاخص را تجربه کردهاند. اگر برخی گروههای خاص مانند بانکها و خودروسازان را از بازار جدا کنیم، میتوان ادعا کرد که فعالان بازار درباره برخی از گروهها کملطفی کردهاند.