بالا گرفتن تنش بین آمریکا و چین به نفع جمهوری اسلامی است؟
مایک پمپئو وزیر خارجۀ آمریکا اخیراً چین را تهدیدی دائمی برای غرب توصیف کرده و خواستار مقابله دستهجمعی با آن شده است. وزارت خارجۀ چین نیز به نوبۀ خود، پمپئو را به دروغپردازی و بدنام کردن جمهوری خلق چین متهم کرد.
حال آیا بالا گرفتن کشمکش بین دو قدرت اقتصادی جهان، به نفع جمهوری اسلامی است و احتمال امضای توافق 25 ساله با چین را بیشتر میکند؟
از نگاه مقامهای جمهوری اسلامی پاسخ به این پرسش مثبت است. آنها ظاهراً با پیشبینی تعارضِ منافع روزافزون بین چین و آمریکا، به فکر توافق 25 ساله با پکن افتادهاند. از نگاه من اما پاسخ به پرسش فوق کاملاً منفی است! در واقع هر چه اصطکاک بین چین و آمریکا افزایش یابد، شانس امضای توافقنامۀ 25 سالۀ ایران و چین هم کمتر میشود!
میپرسید چرا؟ خب به این دلیل که چین برای دستیابی به موقعیتی همتراز آمریکا در صحنۀ جهانی، هنوز در میانۀ راه است و تا تکمیل حلقههای قدرت خود نمیخواهد با هیچ بلوک قدرتی در سطح جهان خود را درگیر کند. دقیقاً به همین دلیل است که آمریکا موضعی تهاجمی در برابر چین در پیش گرفته تا تکمیل برنامۀ آن را ناکام بگذارد و چین نیز در مقابل، موضعی عمدتاً تدافعی اتخاذ کرده تا برنامههای خود را قربانی یک زورآزمایی زودرس و پیش هنگام با آمریکا نکند!
از این رو، چینیها در مصاف با آمریکا قاعدتاً محافظهکارتر میشوند و در صدد برمیآیند تا از بهانه دادن به دست کاخ سفید برای افزایش فشار و تنش و درگیری اجتناب کنند!
البته تاریخ روابط چین و آمریکا نشان میدهد که این دو قدرت پس از هر دوره بالا گرفتن تنش، دیپلماسی تنشزدایی را آغاز میکنند تا روند کار از کنترل دو طرف خارج نشود. ظاهراً برای رهبران هر دو کشور کاملاً روشن است که تشدید تنش تا حد احتمال خطر رویارویی نظامی بین آنها اساساً چیزی از کرۀ زمین باقی نمیگذارد که کشوری بخواهد بعد از آن، وارثاش شود! به عبارت دیگر چین و آمریکا مجبورند با هم کنار بیایند!
منبع: کانال تلگرامی نویسنده