2 خواهر از «هفت خواهران نفتی» در راه ایران
به گزارش اقتصاد نیوز ، صنعت نفت کشور در حالی تا پایان سال شاهد برگزاری نخستین مناقصه نفتی براساس قراردادهای جدید خواهد بود که از میان 54 شرکت داوطلب برای حضور در پروژههای نفت و گاز ایران، تنها 29 شرکت برای حضور در مناقصه تایید صلاحیت شدهاند. به این ترتیب 25 شرکت که نامهای بزرگی مانند روسنفت نیز در میان آنها دیده میشود، در نتیجه سختگیری شرکت ملی نفت در معیارهای فنی، مالی و بینالمللی از حضور در این مناقصه و ورود به پروژههای نفت و گاز ایران جا ماندهاند.
آنطور که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران پیش از این اعلام کرده بود «با توجه به بهبود فضای رقابتی و مناسب شدن قیمت نفت در پسابرجام، شرکت ملی نفت ایران در تصمیمگیری برای همکاری با شرکتهای بینالمللی، سختگیرتر شده است و شرکتهای معتبر و تکنیکی در اولویت همکاری قرار دارند.» به این ترتیب شرکتهای بینالمللی اکتشاف و تولید (E&P) یا شرکتهای بینالمللی نفتی (IOC) و همچنین شرکتهایی که رتبه اعتباری یکی از سه سازمان معتبر فیچ، استاندارداند پورز و مودی را در اختیار داشته باشند، برای انتخاب از سوی شرکت ملی نفت در اولویت قرار داشتهاند. معاون امور توسعه و مهندسی وزیر نفت در همین زمینه به «دنیای اقتصاد» گفت: اولین مناقصه تا پایان سال جاری برای میدان نفتی آزادگان اجرایی خواهد شد و بعد از آن یکی پس از دیگری شاهد برگزاری مناقصهها خواهیم بود.
اما درحالیکه شرکتهای زیادی برای حضور در صنعت نفت ایران، بهعنوان کشوری که بیشترین ثبات سیاسی و اقتصادی را در منطقه دارد اعلام آمادگی کرده بودند، در نهایت معیارهای شرکت ملی نفت باعث حضور نامهایی مانند شل، توتال، انی، لوک اویل، پتروناس، سینوپک و... در لیست نهایی شرکتهای مجاز برای حضور در نخستین مناقصه بر اساس قراردادهای جدید نفتی شد. از دیگر سو غیبت شرکتهای بزرگ نفتی مانند روسنفت، زاروبژنفت، تات نفت و... نیز مهر تاییدی بر سختگیری شرکت ملی نفت برای پذیرش شرکتهای داوطلب است.
یک منبع آگاه در شرکت ملی نفت در رابطه با چرایی رد صلاحیت برخی شرکتهای مطرح، به روزنامه دنیای اقتصاد گفت: شرکتهای رد صلاحیت شده، امتیازهای کافی در ارتباط با توان مالی، توان فنی و روابط بینالملل را به دست نیاوردهاند.