پایان بازی « تجارت یک گله » با چین
به گزارش اقتصادنیوز ، بر این اساس انتظار میرود حجم صادرات مواد غیرنفتی از ایران به چین بیشتر شود و کالاهایی همچون مواد معدنی، محصولات صنایع شیمیایی، مواد پلاستیکی، چرم، پوست و... که قابلیت صادرات به چین را دارد نیز در معادلات تجاری با چین مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا همزمان با ورود هیات چینی به ایران، رئیس اتاق بازرگانی چین وعده داده که برای ایران تکنولوژی از آب گذشته میآورد. این گفته نشان دهنده چراغ سبز چین به ایران برای تغییر شیوه تجارت است.
حضور بیش از پیش بخشخصوصی در روابط اقتصادی دو کشور نیز از دیگر مواردی است که از طرف ایرانیها مورد تاکید است. البته چینیها بر این باورند که باید روابط اقتصادی خود را با ایران توسعه دهند حال این توسعه میتواند با تکیه بر توانایی بخشخصوصی باشد یا با همکاری دولت. در عین حال معتقدند دولت میتواند راه را برای همکاریهای بخشخصوصی ایرانی و چینی هموار کند. اما حضور بخشخصوصی را نیز در روابط اقتصادی مهم میدانند.
چینیها اعتقاد دارند افزایش حجم روابط تجاری ایران و چین عملی است. این گفته چینیها در حالی مطرح میشود که پیش از این نیز رئیسجمهوری ایران و چین در تفاهمنامهای که سال گذشته به امضای دو طرف رسید خواهان افزایش مبادلات تجاری دو کشور تا 600 میلیارد دلار در بازه زمانی 10 ساله شدند. بنابراین دو طرف تلاش دارند در مسیر تحقق این هدف قرار گیرند. اما چالشهای روابط بانکی همچنان بر همکاریهای تجار ایران و چین سایه افکنده و فعالان اقتصادی معتقدند در صورت رفع این چالش، تحقق این هدفگذاری کار پیچیدهای نخواهد بود. نشست مشترک اتاقهای بازرگانی بینالملل ایران و چین روز گذشته در حالی برگزار شد که تسهیل صدور روادید و تقویت روابط بانکی دو خواسته بخشخصوصی ایران از چین برای توسعه روابط تجاری بین دو کشور مطرح شد. همچنین تفاهمنامهای نیز ازسوی مقامات حاضر در نشست، درخصوص توسعه راهابریشم به امضای دو طرف رسید.
محمدرضا کرباسی، معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران در نشست مشترک اتاقهای بازرگانی بینالملل ایران و چین با بیان اینکه کمکها و مساعدتهای دولت چین از نظر اقتصادی در دوره فشارهای سیاسی از ذهن ما پاک نمیشود، گفت: امروز شاهد بزرگترین حجم روابط تجاری ایران با این کشور هستیم. وی بیان کرد: صادرات نفت و مشتقات نفتی از ایران به چین در سال 2015 معادل 17 میلیارد دلار بود و حدود 17 میلیارد دلار هم از چین کالای غیرنفتی از جمله ماشینآلات، قطعات و... به ایران صادر شده است که اعتقاد داریم در فضای جدید این اتوبان دو طرفه صادرات و واردات باید به گونهای بازنویسی و طراحی شود که حجم صادرات مواد غیرنفتی از ایران به چین بیشتر شود.
معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: چین نفت را میتواند از هر کشوری به غیر از ایران خریداری کند ولی ما معتقد هستیم که باید حجم تجارت کالای غیرنفتی ما به این کشور افزایش یابد. کرباسی گفت: مواد معدنی، محصولات صنایع شیمیایی، مواد پلاستیکی، چرم، پوست، کاغذ، مقوا، خمیر چوب، انواع و اقسام فلزات، تراکتور، لوستر و شیرآلات تولیدی کشور ما قابلیت صادرات دارد. همچنین در بخش مواد غذایی میوه و ترهبار، خشکبار مزیت خوبی برای صادرات به چین داریم و در این راستا اتاقهای بازرگانی ایران و چین باید شرایط را فراهم کنند.
معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه توسعه تجارت و بازرگانی نیازمند بستر مناسب است، افزود: در این راستا باید همکاریهای بانکی، تقویت شود. وی گفت: در حال حاضر روابط بانکی و کارگزاری با چین وجود دارد اما انتظار داریم مقامات چینی این موضوع را تسهیل کنند. کرباسی با بیان اینکه یکی دیگر از عوامل موردنیاز برای تسهیل تجارت صدور آسان روادید است، گفت: در شرایط فعلی تجار چینی میتوانند در فرودگاه ایران ویزای ورود بگیرند و ما هم متقابلا از دولت چین انتظار داریم تا برای عاملان اقتصادی ایران این تسهیلات را برای ورود به چین و اخذ روادید آسان فراهم کنند.
وی گفت: با توجه به مرکزیت ایران در بین کشورهای عضو اکو این کشور میتواند زمینه ورود کالاهای چینی را به بازار افغانستان و آسیای میانه فراهم کند. چین نیز با عضویت در اتحادیه شانگهای برای ایران یک وضعیت بسیار ویژه دارد و ما انتظار داریم زمینه حضور ایران در منطقه شانگهای فراهم شود. معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران افزود: همچنین چین میتواند با تولید غذا با استانداردهای حلال زمینه حضور خود را در بازار یک میلیارد و 600 میلیون نفری کشورهای مسلمان فراهم کند.
کرباسی بیان کرد: نگرش ایران در همکاری با چین بعد از برجام هیچ تغییری نکرده و ما با آمادگی بیشتر آماده توسعه همکاری هستیم. تاکید ما بر سرمایهگذاری چین در پروژههای داخلی کشور و استفاده از مزیتهای نسبی و نیروی خلاق ایرانی است. معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران گفت: ما در فضای جدید بر صادرات کالاهای غیرنفتی به چین تاکید داریم و در این زمینه از همکاری بخشخصوصی به کشور استفاده خواهیم کرد. تاکید ما بر افزایش رابطه تجاری بین دو کشور تا سقف سالانه 60 میلیارد دلار است.
وانگیانگئو، رئیس اتاق بازرگانی بینالمللی چین در نشست همکاری اتاق بازرگانی ایران و چین با اعلام اینکه تاریخ دو کشور گواه یک فرصت عمیق همکاری برای گسترش تجار ایرانی و چینی است، اظهار کرد: ما اطمینان داریم که میتوانیم در دور جدید همکاریها فعالیتهای تجار خود را گسترش بیشتری دهیم البته وزیر امور خارجه ایران در سفر اخیر خود به چین تاکید کردند که روابط فعلی چین و ایران بیشتر با شرکتهای دولتی است و ما مایل هستیم بخشخصوصی نیز در این تعاملات حضور جدی داشته باشد. ما نیز به این امر اعتقاد جدی داریم و برای گسترش آن اقدامات لازم را انجام میدهیم. وی با بیان اینکه در چین 21 میلیون و 850 هزار شرکت با توانایی مالی بالا وجود دارد، افزود: از میان این شرکتها 19 میلیون و 800 هزار شرکت خصوصی در بازار چین فعالیت میکنند که این امر نشان میدهد حضور بخشخصوصی در اقتصاد چین بیش از 87 درصد است.
رئیس اتاق بازرگانی بینالمللی چین خطاب به فعالان تجاری ایران گفت: بیایید برای درخشان شدن همکاری تجار ایرانی و مهیا کردن شرایط سرمایهگذاری بخشخصوصی در دو کشور اقدامات لازم را انجام دهیم. در فاز عملیاتی این موضوع، نخست باید دولتها بستر لازم را برای اجرایی کردن این هدف فراهم کنند. وانگ یان گئو با اعلام اینکه ما فنون از آب گذشته را برای ایرانیها میآوریم، گفت: بخشخصوصی ایران 300 میلیارد دلار اعتبار دارد که میتوانیم از این پتانسیل به نحو مناسبی استفاده کنیم. البته برای اجرایی شدن این موضوع ما نیازمند حمایت یکدیگر هستیم. وی اضافه کرد: گسترش همکاری ایران و چین حل شدنی است و حتی رئیسجمهوری چین نیز تاکید کرده که ایران و چین دو ایستگاه مهم در مسیر راه ابریشم هستند که میتوانند شرکای تجاری خوبی برای یکدیگر باشند.
همچنین وانگ یان گئو در حاشیه نشست همکاری اتاق بازرگانی ایران و چین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه، «رئیسجمهور ایران از لغو تحریمهای بانکی خبر داده، آیا تجار چینی امروز میتوانند به آسانی با ایرانیها مبادلات بانکی داشته باشند یا خیر»، گفت: تبادلات بانکی اهمیت بالایی در گسترش سرمایهگذاری تجار چینی در ایران دارد. به هر حال وقتی سرمایه گذار خارجی نیازمند انتقال ارز باشد ولی کانالهای ورود ارز به یک کشور بسته و یا در انحصار یک صندوق یا بانک خارجی باشد، همین امر محدودیتهایی را ایجاد میکند.
وانگ یان گئو افزود: اگر آقای روحانی بتوانند در این مسیر بهتر عمل کنند و سرعت عمل بیشتری داشته باشند، بهطور حتم همکاری تجار ایران و چین تسهیل و سرمایهگذاری در ایران افزایش خواهد یافت. رئیس اتاق بازرگانی بینالمللی چین خاطرنشان کرد: ما منتظر هستیم تا این خبر خوب به ما هم اعلام و مشکلات بانکی برطرف شود.