حق بیمه شخص ثالث 9 درصد ارزان می شود
به گزارش اقتصادنیوز ، عبدالناصر همتی با بیان اینکه با اجرای قانون جدید بیمه شخص ثالث امسال اولین سالی است که مردم برای خرید الحاقیه بیمه شخص ثالث دغدغه ندارند، گفت: آییننامههای اجرایی این قانون درخصوص تعیین نرخ و شرایط ازسوی شورای عالی بیمه در پایان سال 95 تدوین و برای تصویب به هیات دولت رفته است که با تصویب و ابلاغ آن نرخ و شرایط حق بیمه شخص ثالث براساس تخلفات راننده تعیین میشود بهطوریکه میزان تخفیفات و جرائم حق بیمه شخص ثالث به کم ریسک و پرریسک بودن راننده بستگی دارد.
او در دیدار نوروزی خود با اصحاب رسانه با اعلام 22 درصد رشد حق بیمهها در سال 95 ضریب نفوذ بیمه در کشور را 1/ 2 درصد اعلام کرد و گفت: متوسط ضریب نفوذ بیمه در منطقه ما حدود 8/ 1درصد است و این رقم نشان میدهد که ضریب نفوذ بیمه در ایران بالاتر از متوسط منطقه است.
دو اولتیماتوم به شرکتها
گزارش عبدالناصر همتی از سال مالی 95 و 6محور کلی سال 96 نشان میدهد که صنعت بیمه سالی پر از تغییر و تحول پیش رو دارد. عبدالناصر همتی سال جدید را با دو اولتیماتوم به شرکتها آغاز کرد. او گفت: اول اینکه بحث افزایش سرمایه شرکتها تا پایان سال 96 باید پایان پذیرد و به هیچ وجه فرصت دوبارهای داده نمیشود و دوم اینکه اگر شرکتهای بیمه برای بیمههای درمان تکمیلی کماکان گذشته نرخهای فنی تعیین نکنند بیمه مرکزی بدون تردید نرخ پایهای را تعیین خواهد کرد.همتی گفت: در جلسهای که با هیات عامل بیمه مرکزی در آغاز سال 96 برگزار کردیم، تاکید شد که چنانچه روند نرخهای غیرفنی در بیمههای درمان تکمیلی ادامه داشته باشد نرخ پایه تعیین میشود و شرکتها برای اصلاح این موضوع تنها تا آخر این ماه فرصت دارند.
عبدالناصر همتی با بیان اینکه سقف سرمایه شرکتهای بیمه در سالهای گذشته 250 میلیارد تومان برای بیمههای مستقیم و 400 میلیارد تومان برای بیمههای اتکایی تعیین شده بود که اکثر شرکتها نتوانسته بودند این سقف را تامین کنند، یادآور شد: به هیات دولت پیشنهاد کاهش این سقف تا 150 میلیارد تومان برای بیمههای مستقیم و 250 میلیارد تومان برای بیمههای اتکایی داده و هیات دولت آن را تصویب کرد.
همتی ادامه داد: بنابراین تا پایان سال 96 این موضوع باید اجرایی شود و با شرکتی که نتواند سرمایه خود را تامین کند برخورد خواهد شد و احتمال آنکه در شرکت دیگری ادغام شود، وجود دارد. رئیس کل بیمه مرکزی همچنین از اجرای مدل IFRS در صورتهای مالی شرکتهای بیمه خبر داد و گفت: شرکتهای بیمه باید صورتهای مالی خود را براساس این مدل بینالمللی تنظیم کنند.
همتی در پاسخ به این پرسش که اجرای این طرح در نظام بانکی موجب شد تا بسیاری از بانکها زیانده شوند، آیا در صنعت بیمه نیز این اتفاق میافتد؟ گفت: این اتفاق در شرکتهای بیمه رخ نخواهد داد. او افزود: با وجود استاندارد شماره 28 ذخیرهگیری شرکتهای بیمه را تعیین میکند، گزارشدهی براساس IFRS موجب میشود برخی ذخایر گرفته و برخی هم آزاد شوند و فکر نمیکنم شرکتهای بیمه مشکلی پیدا کنند.
اشتغالزایی صنعت بیمه
وی درخصوص توانگری مالی برخی شرکتها اظهار کرد: بخشی از سهام شرکتهایی مانند بیمه آسیا، البرز و دانا همچنان دولتی است که در صورت فروش این سهام منابع حاصل میتواند صرف افزایش سرمایه این شرکتها و بهبود رتبه توانگری مالی آنان شود.همتی گفت: در سال «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» صنعت بیمه هم میتواند کارهای بیشتری انجام دهد.وی با بیان اینکه بخش خدمات در زمینه اشتغال میتواند کارهای اساسی کند، افزود: در حال حاضر 110هزار نفر در صنعت بیمه مشغول هستند که 400 تا 500 هزار نفر را در بعد خانوار پوشش میدهد.رئیس کل بیمه مرکزی ادامه داد: فکر میکنم اگر بتوانیم فعالیت صنعت بیمه را گسترش دهیم با استارتآپهایی که ایجاد میشود ظرفیت اشتغال خوبی به وجود خواهد آمد.
وی افزود: میتوان گفت یکی از محورهای اجرای فرمان مقام معظم رهبری توسعه کمی و کیفی صنعت بیمه است. همتی در ادامه به دستاوردهای صنعت بیمه در سال گذشته اشاره کرد و افزود: اجرای قانون جدید بیمه شخص ثالث در سال گذشته کلید خورد، اما همانطور که تصویب آن زمانبر بود اجرای آن هم سخت خواهد بود.همتی همچنین گفت: صدور مجوز فعالیت برای شرکتهای بیمه مختلط متوقف شد و از این پس تلاش خواهیم کرد فعالیت شرکتهای بیمه متمرکز در رشتههای تخصصی بوده و بیمههای عمر و غیرعمر از یکدیگر تفکیک شوند.
به گفته وی، شرایط و ضوابط این مصوبه سال قبل ابلاغ شد و تاکید کردیم منابع و ذخایر بیمههای عمر و حسابهای شرکتها در این رابطه مشخص باشد.همتی تصریح کرد: بیمههای عمر بلندمدت است و بیمه مرکزی باید بداند منابع بیمههای عمر چگونه و در کجا سرمایهگذاری میشود.
همکاری با شرکتهای خارجی
رئیس کل بیمه مرکزی همکاری با شرکتهای بیمه اتکایی بزرگ خارجی در پسابرجام را مورد اشاره قرار داد و افزود: تفاهماتی با شرکتهای بیمه خارجی داشتیم و اختلاف نظرهایی هم البته وجود داشت، اما چون این شرکتها قصد همکاری داشتند توانستیم به توافق برسیم و پوششهای لازم برای ریسکهای بزرگ در سال جاری انجام خواهد شد. به گفته رئیس کل بیمه مرکزی تا پایان سال گذشته 650 میلیارد تومان از خسارات سپردهگذاران بیمه توسعه که مربوط به رشته شخص ثالث بود پرداخت شد و در عین حال چیزی حدود 300 میلیارد تومان دیگر هم باید پرداخت شود که لازمه آن ارائه مدارک داراییهای مالی این شرکت است.
همتی همچنین بالا بردن قابلیتهای سامانه سنهاب را مورد اشاره قرار داد و گفت: از طریق سنهاب توانستیم در سال گذشته در شبکه نمایندگیهای صنعت بیمه پالایش جدی داشته باشیم.وی به پیشنهاد حذف مالیات بر ارزش افزوده بیمه در اصلاحیه قانون اشاره کرد و افزود: تدوین و تصویب لایحه حوادث طبیعی اقدام مهم دیگری بود که در سال 95 انجام شد،البته شورای نگهبان ایراداتی را به مصوبه مجلس گرفته است و امیدواریم امسال با رفع ایرادات شورای نگهبان بتوانیم صندوق را راهاندازی کنیم.
همتی گفت: تشکیل این صندوق انقلابی در پوشش ریسک خطرات و حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل خواهد بود.وی صدور مجوز فعالیت برای شرکت بیمه تجارت نو، حکمت و خاورمیانه و افزایش اعضای صنعت بیمه به 33 شرکت را بهعنوان دستاورد دیگر صنعت بیمه دانست و افزایش تعداد شرکتهای بیمه را مخل فعالیتهای این صنعت ندانست.رئیس کل بیمه مرکزی به ارتقای سطح توانگری شرکتهای بیمه و قرار داشتن 17 شرکت در سطح توانگری یک اشاره کرد و خبر داد ساماندهی بیمه خودروهای صفر اقدام جدی دیگری بود که انجام شد،سندیکای بیمهگران ورود کرد و از رقابتهای مخربها در این رابطه جلوگیری شد.
لیدر بیمه خودروهای صفر
همتی گفت: بیمه خودروهای صفر کیلومتر بعد از این با لیدری بیمه ایران صادر و دربازار داخل بین شرکتهای بیمه توزیع میشود. وی یادآورشد: تا پیش ازاین شرکتهای بیمه بیش از 17 درصد تخفیف به خودروسازان میدادند که بااجرای این طرح این تخفیف نیز حذف شد. همتی همچنین به تسریع در رسیدگی به شکایات اشاره کرد و افزود: دوره زمانی رسیدگی به شکایات از 20 به 6 روز کاهش یافته است.رئیس کل بیمه مرکزی همچنین گفت:تقویت سامانه سنهاب برای پالایش و نظارت بیمه در سال جدید دنبال خواهد شد و استخدام 50 نیرو در بخش IT بیمه مرکزی در همین راستا انجام میشود.او گفت: مجوز استخدام 50 نیروی انسانی متخصص در بیمه مرکزی را از دولت گرفتهایم که 50 درصد این نیروها در بخش IT بیمه مرکزی مشغول خواهند شد.
اوراق بهادار بیمهای در فاز تحقیق
همچنین به گزارش «ایرنا» رئیس کل بیمه مرکزی درباره ورود صنعت بیمه برای صدور اوراق بهادار که سال گذشته از آن رونمایی شد، اظهار کرد: هرچند پژوهشکده بیمه مطالعات بسیاری در این زمینه انجام داده ولی هنوز زود است که بخواهیم این اوراق را منتشر کنیم.همتی توضیح داد: در تمام دنیا این اوراق از سوی شرکتهای بیمه اتکایی و برای مواردی صادر میشود که شدت ریسک آن بالا و در عین حال دفعات بروز حادثه بسیار اندک است و همیشه اتفاق نمیافتد.وی افزود: اگر این اوراق در ایران منتشر شود و ریسک ویژهای نداشته باشد که آن را برای خریداران جذاب کند، به نتیجه نمیرسد و بنابراین باید اجازه دهیم زمان مناسب صدور این اوراق فراهم شود.
خروج از بنگاهداری
رئیس کل بیمه مرکزی، خروج از بنگاهداری و شرکت داری را رویکرد دیگر این نهاد در سال 96 برشمرد و گفت: واگذاری شرکتهای کوچک در دستور کار است، اما این شرکتها بعضا قراردادهایی دارند که ابتدا باید آنها را تعیین تکلیف کرد.همتی با یادآوری اینکه بیمه مرکزی طبق قانون میتواند اقدام به سرمایهگذاری کند، همچنین گفت که اطلاعات مربوط به عملکرد مالی بیمه مرکزی بهطور شفاف در سایت کدال در دسترس عموم مردم قرار میگیرد.رئیس کل بیمه مرکزی در ادامه با تشریح برنامههای این نهاد نظارتی برای سال 96 اظهار کرد: با توجه به اینکه ضریب خسارت در رشته بیمه درمان به نزدیک 100 درصد رسیده است، شرکتهای بیمه باید از امسال نرخهای فنی بیمهنامههای درمان را رعایت کنند وگرنه بیمه مرکزی اقدام به برقراری تعرفه در این رشته خواهد کرد.
گزارش از لیلا اکبرپور