رمزگشایی از دومینوی تعطیلی واحدهای صنعتی
به گزارش اقتصادنیوز ، وزیر صنعت، معدن و تجارت به معمای تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی پاسخ داد. به گفته محمدرضا نعمتزاده، برخی واحدها در دولت قبل صرفا با هدف گرفتن تسهیلات، جواز فعالیت دریافت کردهاند. این در حالی است که هیچگونه فعالیتی نداشته و حتی یک دستگاه ماشینآلات صنعتی نیز ندارند.
این واحدها با شناسایی وزارتخانه در لیست واحدهای تعطیل قرار گرفتند. وی همچنین در تشریح نوع تقلبی دیگر تعطیلی بنگاهها اعلام کرد: نیمی از واحدهای راکد متعلق به دولت قبل است که یا بازسازی و نوسازی نشدند یا ورثه و سهامداران آنها تمایل به ادامه فعالیت نداشتهاند.
وزارت صنعت، معدن و تجارت سال گذشته را با اخبار بسیاری درخصوص تعطیلی واحدهای قدیمی پشت سر گذاشت، تعطیلیهایی که بخش اعظمی از آنها در سالهای گذشته رخ داده بود، اما برخی شیطنتها موجب شد تعطیلی این واحدها به خبر داغ سال گذشته بدل شود. تعطیلی ارج از جمله اخباری است که سال گذشته اعلام شد و پس از آن پای واحدهای قدیمی دیگر نیز به میان آمد، واحدهایی که شاید بتوان گفت عدم تطابق آنها با تکنولوژی روز از یکسو و عدم افزایش ظرفیت تولیدی این واحدها از سوی دیگر تعطیلی آنها را به همراه داشت. علاوه بر عوامل مذکور واگذاری سهام این واحدها به شرکتهای شبه دولتی نیز موجب شد تا در تولید این واحدها خلل به وجود آید.
داستان اعلام تعطیلی واحدهای قدیمی به سال گذشته ختم نشد بهطوری که در سال جاری نیز این روند ادامه پیدا کرد، با این تفاوت که در سال جاری اخبار اعلام شده بیشتر شایعاتی بود که حتی از سوی این واحدها نیز تایید نشد. کارخانه داروگر و کارخانه روغن نباتی جهان از جمله واحدهای تولیدی هستند که با وجود اخبار اعلامشده درخصوص تعطیلی آنها در سال جاری این واحدهای تولیدی بارها بر فعالیت خود تاکید کردهاند. قند دزفول نیز که نزدیک به ۱۰ سال است تولید آن متوقف شده یکی دیگر از واحدهایی است که اخبار از توقف تولید آن در سال جاری حکایت دارد؛ شایعهای که این بار از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت رد شد، بهطوری که این وزارتخانه از رایزنی با وزارت جهاد کشاورزی و قوه قضائیه برای بازسازی این واحد تولیدی خبر داده و اعلام کرده است که تا دوماه آینده این واحد تولیدی وارد چرخه تولید خواهد شد.
علاوه بر شایعات مطرحشده درخصوص تعطیلی واحدهای تولیدی اعطای مجوزهای فعالیت در دولت قبل نیز موجب شده بود تا واحدهای بسیاری تنها برای دریافت تسهیلات اقدام به اخذ مجوز کنند؛ در حالی که پس از بررسی مشخص شد که این واحدها حتی یک دستگاه ماشینآلات نیز نخریده و به همین دلیل فعالیت تولیدی ندارند. روندی که موجب شد تا وزارت صنعت، سال گذشته اعلام کند واحدهایی که پس از دریافت مجوز هیچ فعالیتی نداشتهاند، مجوز آنها باطل خواهد شد و به این طریق از لیست واحدهای فعال خارج خواهند شد. بررسیهای صورتگرفته از سوی این وزارتخانه بیانگر آن است که۳۸۰۰ واحد تعطیل در داخل شهرکهای صنعتی با ۳۵ هزار و ۵۴۸ نفر وجود دارد.
از سوی دیگر براساس آمار اعلام شده از وزیر صنعت، معدن و تجارت سال گذشته در مجموع هزار واحد تولیدی تنها در شهرکهای صنعتی راهاندازی شد و علاوه بر طرحهای جدید 5 هزار طرح نیمه تمام نیز در سراسر کشور راهاندازی شد و علاوه بر موارد مذکور، 31 طرح ملی نیز در این سال در کشور افتتاح شد. طرحهایی که موجب شد متولیان بخش صنعت عنوان کنند که این بخش نه تنها در حال حاضر با رکود مواجه نیست، بلکه توانست سال گذشته رشد 5درصدی را نیز تجربه کند و با توجه به رو به رشد بودن تولیدات در اغلب بخشها بهخصوص خودرو، فلزات اساسی، لوازم خانگی و مواد غذایی، رشد بیش از 5 درصدی برای این بخش در 12 ماه سال گذشته پیشبینی شده است.
علاوه بر طرحهایی که سال گذشته احیا شده، آمارها بیانگر آن است که در 5 تا 6 ماه گذشته واحدهای بسیاری متقاضی توسعه واحدهای تولیدی خود بودهاند که با این شرایط میتوان گفت ترس سرمایهگذاران در بخش تولید از بین رفته است. روند سرمایهگذاری در سالهای قبل بر این نکته تاکید داشت که بخش اعظمی از سرمایهگذاریها به سرعت به سمت مسکن هدایت میشد؛ اما در سال قبل رشد منفی سرمایهگذاری متوقف شده است؛ روندی که باید ادامهدار باشد؛ چرا که هنوز میزان سرمایهگذاریها اندک است.