ضرورت دسترسی مطمئن مردم به داروهای گیاهی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اواخر تیر ماه در حاشیه مراسم ادغام طب سنتی در شبکه بهداشتی - درمانی کشور اعلام کرد که آیین نامه داروخانه ها گیاهی ابلاغ شده و مجوز آنها به زودی صادر می شود.
باتوجه به اینکه راه اندازی داروخانه های گیاهی، راهکار مفیدی برای دسترسی مطمئن مردم به داروهای گیاهی، سنتی و فرآورده های طبیعی باشد، متولیان این حوزه باید اقدام جدی تری برای راه اندازی این مراکز به عمل آورند.
دکتر محمود خدادوست روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد که این موضوع حق مردم است و وزارت بهداشت باید آن را در جامعه محقق کند.
وی ادامه داد که داروخانه های رایج قفسه ای برای عرضه داروهای گیاهی ایجاد کرده اند که این اقدام هم گامی مفید و به سمت جلو است.
مدیرکل دفتر طب سنتی ایرانی- اسلامی وزارت بهداشت بیان کرد: آنها علاوه بر عرضه داروهای گیاهی، اگر داروهای سنتی و فرآورده های طبیعی را هم عرضه کنند ما به مقصودمان رسیده ایم.
وی ادامه داد: یقین دارم که عرضه فرآورده های طبیعی و داروهای سنتی برای داروخانه های رایج اقتصادی نیست، لذا داروخانه های گیاهی، سنتی و فرآوردهای طبیعی در کشور راه اندازی می شود.
** استفاده ضابطه مند، علمی و کارآمد از طب سنتی در نظام سلامت کشور
خدادوست، طب سنتی را برگرفته از دانش و توانمندی های بومی دانست و گفت: هرچه در صدد توسعه این حوزه در نظام سلامت هستم اما استفاده از این روش در نظام سلامت باید ضابطه مند، علمی و کارآمد باشد.
وی ادامه داد که فرهنگ سازی استفاده منطقی و ضابطه مند از داروهای گیاهی، سنتی و گیاهان دارویی بدور از هرگونه بزرگ نمایی و افراط و تفریط انجام گیرد تا مردم با آرامش از این محصولات استفاده کنند.
خدادوست افزود: در دهه اخیر توجه زیادی بهره گیری بیشتر از طب سنتی شده است و ما در وزارت بهداشت مصصم هستیم که ضمن توسعه منطقی و آکادمیک و ضابطه مند این دانش، شاهد بهره گیری کامل آن در نظام سلامت باشیم.
وی گفت: هرچند طب سنتی متکی بر دانش بومی بوده و ریشه در فرهنگ مردم دارد و به همین دلیل از ضریب نفوذ بالای در بین مردم برخوردار است، اما ارائه خدمات تشخیصی و درمانی در این حوزه باید به صورت ضابطه مند و علمی باشد.
خدادوست به مردم توصیه کرد که حتما داروهای گیاهی و گیاهان دارویی را با مشاورت پزشکان مصرف کنند و استفاده خودسرانه از آنها خودداری کنند که در غیر این صورت ممکن است با بیماری های زمینه آنان تداخل داشته باشد.
** نامگذاری سال توسط یونسکو به نام دانشمندان ایرانی، افتخار بزرگی برای کشور است
وی به نامگذاری سال های 2016 و 2017 به مناسبت یک هزار و یکصد و پنجاهمین سال چاپ کتاب الحاوی یکی از دایره المعارف طب به نام رازی اشاره کرد و گفت: این اقدام افتخاری بزرگ برای کشور است.
خدادوست ادامه داد: یونسکو همچنین سال 2013 میلادی به مناسبت هزارمین سالگرد چاپ کتاب قانون را به نام بوعلی سینا نامگذاری کرده بود.
وی افزود: طب سنتی ایران قدمت چند هزار ساله دارد و منابع معتبر و مکتوبی در این زمینه داریم که مورد شناخت صاحب نظران، محققان و دانشمندان برتر دنیا است.
خدادوست با اشاره به اینکه نباید صرفا نگاه تاریخی به این ظرفیت ها داشته باشیم، گفت: اینها ظرفیت غنی علمی هستند که باید از آنها برای توسعه طب سنتی و فراورده های طبیعی در نظام سلامت استفاده کنیم.
دارو اساسا به آنچه برای تشخیص، درمان، بهبودی و یا پیشگیری از یک بیماری مورد استفاده قرار می گیرد، اطلاق می شود. داروی سنتی منشا گیاهی دارد و براساس اطلاعات و منابع نسخ قدیمی طب سنتی از جمله ابن سینا و جرجانی ساخته می شود.
داروی گیاهی نیز به داروهایی گفته می شود که براساس تحقیقات ساخته شده و ممکن است در کتب قدیمی به آنها اشاره نشده باشد. فرآوردهٔ طبیعی هر مادهای است که طی چرخهٔ زندگی تولید می شود. فرآورده های طبیعی می توانند از راه سنتز شیمیایی هم تولید شوند.