نگاهی به دستاوردهای صنعت فضایی کشور!
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، سازمان فضایی ایران در دوران چهارساله دولت یازدهم به اقدام های دیگری مانند حفظ امتیاز مدار فرکانسی ایران ست و امضای تفاهمنامه جلوگیری از افشای راز (ان.دی.آ-NDA) با اپراتورهای ماهواره ای یوتل ست، اینتل ست، اس.یی.اس (SES)، شرکت تالس النیا و اسپیس، تل استار و آسیاست نیز دست زده است.
امضای تفاهمنامه همکاری با اپراتور یوتل ست و عقد قرارداد برای هماهنگی های فرکانسی با شرکت اینتل ست سبب می شود جایگاه خدشه یافته ایران در اثر تحریم ها در مجامع بین المللی احیا شود.
عقد قرارداد خرید ماهواره سنجشی با روسیه یکی دیگر از مهمترین موفقیت های سازمان فضایی است که در پی اجرای آن جمهوری اسلامی ایران برای نخستین بار ماهواره بومی سنجشی خواهد داشت.
توافق ساخت ماهواره سنجشی ایران با همکاری روسیه بیست و سوم آذرماه امسال در سیزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی 2 کشور در تهران نهایی شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در اختتامیه کمیسیون مشترک، آغاز ساخت این ماهواره را برای توسعه روابط مهم ارزیابی کرد.
*گام های استوار در عرصه ملی
افزون بر موفقیت های جمهوری اسلامی ایران برای گسترش دانش فضایی در فضای بین المللی، گام هایی نیز برای بهره مندی ایرانیان از امکانات ماهواره ای در عرصه داخلی برداشته شد.
افتتاح آزمایشگاه های «سنجش از راه دور»، «تست» و «یکپارچه سازی» از مهمترین دستاوردها در این زمینه بوده است.
رونمایی از ماهواره دوستی، عقد قرارداد مدل پروازی به روز شده ماهواره ظفر، امضای قرارداد طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی ناهید2، انعقاد قرارداد مدل برای پرتاب ماهواره های سازمان و اجرای سه مرحله از مسابقه «ماهواره مکعب ایرانی» از دیگر اقدام های صورت گرفته به شمار می رود.
پیشرفت فیزیکی ساخت و آزمایش ماهواره ناهید از 10 به 88درصد و ماهواره سنجشی آت ست از 45 به 67درصد و ماهواره سنجشی دوستی از 70 به 100درصد، امضای قرارداد ساخت پایانه موقعیت یابی برای امداد و نجات و فراهم سازی مدل کیفی ماهواره سنجشی امیرکبیر دستاوردهای دیگری است که در دولت یازدهم محقق شد.
پیشرفت فیزیکی ساخت و آزمایش بلوک انتقال مداری جئو از پنج به 35درصد، راه اندازی بخش نخست مرکز تجمیع، یکپارچه سازی و آزمون سامانه های فضایی، پیشرفت فیزیکی ماهواره سنجشی عملیاتی پارس1 از صفر به 30درصد نیز در کارنامه موفقیت های فضایی در دولت یازدهم دیده می شود.
پیشرفت فیزیکی بالن استراتوسفری با کارکرد مخابراتی از صفر به 45درصد، استفاده از دانش مخابراتی برای تجهیز زیرساخت های سازمان هواشناسی کشور، طراحی و ساخت رادار هواشناسی بومی با پیشرفت فیزیکی 55درصد و استفاده از حسگرهای فضایی در کشف مواد شیمیایی در بخش هایی مانند پست، گمرک و فرودگاه از دیگر دستاوردهای ملی بخش فضایی است که در این چهارسال به دست آمد.
راه اندازی دومین مرکز فضایی کشور در جزیره قشم برای سرعت بخشی به فعالیت های فضایی و مخابراتی با صرف هزینه 100 میلیارد ریال از دیگر اقدام ها در این بخش بود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در آیین افتتاح این طرح اعلام کرد: با توجه به اهمیت فعالیت های فضایی برای این وزارتخانه، امکانات و تجهیزات مرکزهای اسدآباد و بومهن تهران نیز برای بهره برداری مرکز قشم در اختیار این مجموعه قرار می گیرد.
* اینترنت اشیا و تلاش ها برای بهبود محیط زیست
سازمان فضایی ایران با توجه به توسعه اینترنت اشیا (آی.او.تی-IoT)* در جهان استفاده از دانش فناوری فضایی در این بخش اینترنت اشیا و پیاده سازی آزمایشی آن در بخش کشاورزی را در صدر برنامه های خود قرار داده است.
اینترنتِ اشیا مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان یا شیء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی اینترنت یا اینترانت، فراهم می شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بتازگی اعلام کرد در این زمینه از 2 سال پیش کمیته ای در این وزارتخانه برای برنامه ریزی تشکیل شده است.
ایجاد سامانه پایش آتش سوزی جنگل های شمال کشور با هدف کمک به بهبود محیط زیست و برگزاری کارگاه بین المللی سازمان ملل متحد درباره کاربرد های فناوری های فضایی در پایش خشکسالی و گرد و غبار از دیگر دستاوردهای این بخش است.
طرح ملی پایش محصول های کشاورزی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و طرح پایش تالاب ها و دریاچه های کشور نیز با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست اجرا شده است.
*کلام آخر
تلاش های چهارساله دولت در زمینه فناوری فضایی سبب شده است چهره ایران در مجامع بین المللی به عنوان کشوری توانمند در این بخش به رسمیت شناخته شود.
آنگونه که «محسن بهرامی» رییس سازمان فضایی ایران به خبرنگار ایرنا گفت: این سازمان در ذات خود اقتصاد مقاومتی را یدک می کشد؛ زیرا همه برنامه های این سازمان گرد جذب و توسعه فناوری های پیشرفته و نوین و اشاعه آنها می گردد.
وی بیان کرد: سازمان فضایی در حال ایجاد توانمندی راهبردی است. پس همه طرح های آن مقاومتی به حساب می آید.
ایران باید به دنبال تولید برخی فناوری ها در داخل باشد و بقیه فناوری ها را نیز در تعامل با کشورهای دیگر جذب و خریداری کند که در این موارد نیز باید راه های بهره گیری از آنها نیز در کشور نهادینه شود.
سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بیست و نهم بهمن ماه 1392 از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد و معاون اول رئیس جمهوری نیز سی ام فروردین ماه امسال اولویت های برای دستگاه ها و نهادهای مختلف را ابلاغ کرد.