تاکتیک «اصغر» برای فتح اسکار

کدخبر: ۱۶۲۶۰۲
اسکار پرهیاهوی سال 2017 سرانجام به کار خود پایان داد و فیلم «فروشنده» از میان پنج نامزد بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان توانست اسکار بهترین فیلم را از آن خود کند و افتخاری دیگر برای اصغر فرهادی و سینمای ایران فراهم آورد؛ اتفاقی که با وقایع اخیر چندان دور از انتظار نبود، هر چند برخی منتقدان آخرین فیلم این کارگردان را نقطه اوج آثارش نمی‌دانند اما چارچوب محکم و ساختار قوی فیلم به آن میزان حائز اهمیت بود که علاوه بر جایزه کن، بتواند آن را در رقابت با پنج فیلم برتر جهان، در اسکار جای دهد.
تاکتیک «اصغر» برای فتح اسکار

 علاوه بر قابلیت‌های خود اثر، حاشیه‌های سیاسی و هوشمندی عوامل سازنده فیلم در مواجهه با این رویدادها، موجب شد در هفته‌های اخیر توجه جهانی و احتمالاً نظر داوران بیش از پیش به این فیلم جلب شود و شانس او را برای کسب این جایزه افزایش دهد. هیاهویی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری جدید آمریکا در نخستین روزهای کاری‌اش در کاخ سفید با وضع قانونی عجیب به راه انداخت، مشکلات بسیاری را برای بسیاری از هموطنانمان در این کشور در پی داشت که با اعتراض‌های وسیع داخل و خارج آمریکا مواجه شد.

در ۲۷ ژانویه، وی فرمانی اجرایی امضا کرد که پذیرش مهاجران را به مدت ۱۲۰ روز به حال تعلیق درآورد و با اشاره به دغدغه‌های امنیتی در زمینه تروریسم، ورود شهروندان عراق، ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن را به مدت ۹۰ روز ممنوع کرد، هر چند مدتی بعد دولت آمریکا تحت فشار افکار عمومی بخشی از فرمان را تعدیل کرد و چندین قاضی فدرال نیز احکامی صادر کردند که منجر به لغو بخش‌هایی از فرمان شد، با فاصله کمی پس از دستور ترامپ، پیش از اینکه شرایط هنرمندان برای شرکت در این رویداد از سوی برگزارکنندگان اسکار بررسی شود، ترانه علیدوستی بازیگر زن نقش اول این فیلم پیشدستی کرد و در گفت‌وگویی با نیویورک‌تایمز با قاطعیت عنوان کرد که در اعتراض به این موضوع در اسکار شرکت نمی‌کند؛ حتی اگر این ممنوعیت شامل رویدادهای فرهنگی نباشد.

در پی این تصمیم اصغر فرهادی اگرچه ابتدا قصد داشت در مراسم اسکار شرکت کند، اما پس از مدتی با صدور بیانیه‌ای گفت که ظاهرا این حضور با اما و اگرهایی مواجه شده است که به هیچ وجه برای وی قابل پذیرش نیست و حتی اگر برای سفرش استثنائی قائل شوند نیز در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد.این کارگردان نام آشنای سینمای جهان در بیانیه‌ای انوشه انصاری و فیروز نادری را به‌عنوان نماینده خود در این مراسم معرفی کرد.

پس از این تصمیم موج حمایت‌های هنرمندان، اعضای آکادمی اسکار به‌ویژه رقبای او در بخش فیلم‌های غیر انگلیسی موجب شد، بسیاری از رسانه‌ها شانس این فیلم را برای برنده شدن با توجه به جو نژادپرستانه ایجاد شده از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا در این مراسم زیاد بدانند. نگاه منتقدانه به سیاست‌های دولت جدید آن‌چنان بالا گرفت که سخنگوی کاخ‌سفید با لحنی که به نوعی دهن‌کجی شبیه بود عنوان کرد که ترامپ به دلیل میهمانی فرماندارها، وقت دیدن مراسم اسکار را ندارد.

ترامپ آچمز شد

سرانجام رای‌‌گیری‌ها انجام شد و در هشتاد و نهمین دوره جوایز اسکار جایزه بهترین فیلم خارجی زبان به فروشنده تعلق گرفت. فروشنده برای تصاحب این جایزه با رقبایی همچون تونی اردمن در رقابت بود. این دومین جایزه اسکار سینمای ایران و اصغر فرهادی است و این کارگردان توانست نام خود را در کنار اینگمار برگمن و فدریکو فلینی و آکیرا کوروساوا به‌عنوان چهارمین کسی که موفق شده دو بار بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان را ببرد ثبت کند.

البته قبل از برپایی مراسم اتفاق مهم دیگری هم افتاد و میدان مشهور ترافالگار در قلب لندن، عصر روز یکشنبه شاهد استقبال گرم مردم از نمایش فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی در هوایی سرد و ابری شد.این برنامه توسط صادق خان، شهردار لندن برای مخالفت با دستور دونالد ترامپ برای جلوگیری از سفر اتباع هفت کشور به خاک آمریکا صورت گرفته بود و در واقع همه چیز فراهم بود تا نام ایران یک بار دیگر در مراسم اسکار طنین انداز شود.آکادمی اسکار با انتخاب فیلم «فروشنده» به‌عنوان برنده بهترین فیلم خارجی اسکار به نوعی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا را آچمز کرد و موج دیگری از فشار‌ها را شکل داد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید