بیلبورد خیابان ها سلامت را تهدید می کند!
به گزارش ایسنا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اسفند 1389 و همزمان با تدوین برنامه پنجم توسعه، یکی از بندهای آن را به عدم تبلیغ کالاهای آسیبرسان در رسانهها اختصاص دادند. طبق بند «ج» ماده 37 این برنامه " تبلیغ خدمات و کالاهای تهدیدکننده سلامت که مصادیق آن سالانه توسط کارگروه موضوع بند (الف) این ماده تعیین و اعلام میشود از سوی کلیه رسانهها ممنوع است." این در حالیست که دکتر زهرا عبداللهی - رییس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، میگوید: "وزارت ارشاد میتواند بدون اخذ مجوز از وزارت بهداشت، به کالاهای سلامت محور اجازه تبلیغ دهد.
عبدالهی در این باره در گفت وگو با ایسنا بیان میکند: ما از سازمان غذا ودارو این موضوع را استعلام کردیم و آنها نیز اعلام کردند که تبلیغات این شرکت درست نیست. در این ارتباط با سازمان زیباسازی شهر تهران نیز مکاتبه داشتیم و گفتیم تبلیغات خلاف واقع انجام ندهید؛ چون به ضرر سلامت مردم است. این سازمان نیز پاسخ داد که ما هر پیامی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تایید کند، تبلیغ میکنیم.
وی ادامه میدهد: الان صحبت ما با وزارت فرهنگ و ارشاد این است که محصول بدون مجوز به هیچ عنوان نباید تبلیغ شود، حتی برای محصولاتی که مجوز تولید دارند نیز باید کارگروهی با حضور کارشناسان تغذیه وزارت بهداشت ایجاد شود و محتوای تبلیغاتی محصول را از نظر فنی و علمی بررسی کنند. این تبلیغات نباید گمراه کننده باشند و اطلاعات نادرست به مردم دهد.
عبداللهی همچنین تاکید میکند که تشکیل این کار گروه از سوی وزارت بهداشت دنبال خواهد شد.
به گفته وی، این اقدام وزارت ارشاد تخلف محسوب نمیشود ولی آنها به این مساله توجه نکردند که اگر به دقت روی محتوای تبلیغ محصولات غذایی، دمنوش ها و ...کار نشود، میتواند اطلاعات نادرست به مردم بدهد.
رئیس دفتربهبود تغذیه وزارت بهداشت میگوید: هیچ قانونی در این زمینه وجود ندارد و سازمان زیباسازی خود را موظف میداند که تمام پیامهای تایید شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد را تبلیغ کند. این موضوع نیز تا به حال مورد توجه قرار نگرفته است؛ چون پیش بینی نمیشد که امکان دارد چنین شرایطی ایجاد شود. ما از وزارت ارشاد درخواست میکنیم که این پیامها از نظر فنی کنترل شوند.
وی ادامه می دهد: هر محصولی که مجوز تولید ندارد، مورد تایید وزارت بهداشت نیست و مصرف آن ممکن است عوارضی داشته باشد. گاهی دمنوشهایی به نام لاغری تبلیغ میشوند که با خوردن آن لاغر میشوید. این کالاها مجوز تولید نیز دارند ولی نوع پیامی که به مردم منتقل میکنند واقعی نیست؛ چون مصرف دمنوش باعث لاغری نمیشود. در این تبلیغات گفته میشود با خوردن دمنوش متابولیسم بدن بالا میرود و لاغر میشوید، اما این مطالب نادرست است و تبلیغات خلاف واقع محسوب میشود.
عبداللهی همچنین تاکید میکند: ما در حال پیگیری این مساله از صدا و سیما نیز هستیم. کالایی که مجوز تولید ندارد و برخلاف سلامت مردم است، از نظر عرفی نیز نباید تبلیغ شود. وقتی تبلیغ میشود یعنی یا قانونی درباره آن وجود ندارد یا اینکه بازدارنده نیست. شاید لازم است قوانین تبلیغات را بازبینی کنیم. در قانون برنامه پنجم و ششم توسعه آمده است که تبلیغات کالاها و خدمات آسیب رسان به سلامت مردم ممنوع است ولی انجام میشود.