دانشگاه تهران ظرفیت ۱۵ هزار دانشجو دارد نه ۵۵ هزار
مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره میزان تحقق وعدههای داده شده در حوزه فرهنگی دانشگاه، اظهار داشت: یکی از جهتگیریهای مهمی که از ابتدا داشتیم، این بود که تعداد فعالان فرهنگی و اجتماعی را در دانشگاه بالا برده و برنامهها در این حوزه را هم افزایش دهیم که خوشبختانه تاحد زیادی موفق بودیم. بر این باور بوده و هستیم که دانشجویان هر چه بیشتر جذب برنامههای فرهنگی و اجتماعی شوند، هم اوقات فراغتشان بهتر سپری میشود، هم شادابتر خواهند بود و هم اینکه ناهنجاریهای محیط دانشگاه نیز به مراتب کمتر خواهد شد.
سرسنگی ادامه داد: تجربه به ما ثابت کرده، دانشجویانی که در دانشگاه کار فرهنگی و اجتماعی میکنند، معمولاً هم از نظر روحی – روانی، سلامت بیشتر و هم از نظر شادابی وضع بهتری دارند. ضمن اینکه از لحاظ درسی نیز از جایگاه مناسبتری برخوردار هستند. اخیراً در جشنواره دانشجویان نمونه دانشگاه تهران از میان نفرات برگزیده، حدود ۷۰ درصد دانشجویانی بودند که فعالیت فرهنگی و اجتماعی داشتند.
افزایش ۲۵ درصدی تعداد فعالان فرهنگی و اجتماعی در سال ۹۵
معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفت: خوشبختانه در مقایسه با سال۹۴، در سال ۹۵، تعداد فعالان حوزه های فرهنگی و اجتماعیِ دانشگاه را حدود ۲۵ درصد افزایش دادیم و در بخش برنامه نیز بالای ۴۰ درصد رشد داشتیم. در دانشگاه تهران این رقم واقعاً بالا و حائز اهمیت است. در سال گذشته فقط نزدیک به ۴۰۰ برنامه فرهنگی و اجتماعیِ دانشجویی داشتیم. طبیعتاً این رشد باعث شد که تعداد بیشتری از دانشجویان بتوانند در این تعداد برنامه مشارکت کنند. بالطبع همین مشارکت و حضور بیشتر، بر روند تربیتی آنها در دانشگاه تاثیر گذاشته است.
کاهش ۵۰ درصدی تخلفات دانشجویی
وی افزود: خوشبختانه با افزایش فعالیتهای فرهنگی – اجتماعی در دانشگاه، روند و میزان تخلفات دانشجویی از جمله تخلفات آموزشی، اداری، رفتاری و مواردی که بعنوان ناهنجاری رفتاری در دانشگاه از آن یاد می شود، در سال ۹۵ در مقایسه با سال قبل، ۵۰ درصد کاهش داشته است. این بدان معناست که هرچه بتوانیم کار فرهنگی بیشتری کنیم در واقع از آن طرف از میزان ناهنجاریها کاستهایم.
پیگیری برای برگزاری مناظرههای دانشجویی به" زبان انگلیسی"
سرسنگی در ادامه بررسی عملکرد معاونت فرهنگی دانشگاه تهران، به طراحی برنامههای جامع و فراگیر در حوزه فرهنگی و اجتماعی دانشگاه اشاره کرد و گفت: به منظور ارتقا کیفیِ فضای فرهنگی در دانشگاه برنامههای مفصل، خوب و باکیفیتی را در سال ۹۵ اجرا کردیم که از آن جمله باید به برگزاری نخستین کتاب سال فرهنگی دانشجویان سراسر کشور، همایش مسئولیتهای اجتماعی، جشنوارههای دانشجویی کانونها، نشریات و انجمنهای علمی، مسابقات کتابخوانی اشاره کنیم. ضمن اینکه در حال حاضر هم در حال پیگیری برگزاری برنامه مناظرههای دانشجویی به زبان انگلیسی هستیم. این موارد به نظر ما برنامههایی است که میتواند توسعه فرهنگی دانشگاه را در پی داشته باشد.
دانشگاه تهران برای ۱۰ تا ۱۵ هزار دانشجو ساخته شده نه ۵۵ هزار نفر!
وی توسعه زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران را بعنوان یکی دیگر از دستاوردها عنوان کرد و افزود: متاسفانه در دانشگاه تهران از لحاظ فضا و مکانِ فعالیتهای فرهنگی دستمان باز نیست و مشکل داریم. از این جهت که دانشگاه تهران برای ۱۰ تا ۱۵ هزار دانشجو طراحی و ساخته شده است، در حالی که با افزایش پذیرش، هم اکنون ۵۵ هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل میکنند! با این وجود ما دست روی دست نگذاشتیم و به جد پیگیر توسعه فضاها بودهایم.
راهاندازی مجموعه بزرگ ورزشهای آبی
سرسنگی ادامه داد: از جمله اقداماتی که انجام دادیم؛ این بود که ساخت مجموعه بزرگ فرهنگی - ورزشی دانشگاه را به تصویب رسانیدم و عملیات اجرایی آن امسال آغاز خواهد شد. همچنین ایجاد یک مجموعه بزرگ ورزشهای آبی (استخر شنا، سونا و جکوزی) برای دانشجویان با مشارکت بخش خصوصی را در دستور کار داریم که قرارداد آن در شرف انقعاد است و کار ساخت آن نیز بزودی شروع و تا پایان سال آماده بهرهبرداری خواهد شد.
از "ساخت آکادمی فوتبال" تا ایجاد "خانه فرهنگ و هنر" و بازسازی "تالار مولوی"
وی در تشریح بیشتر اقدامات معاونت فرهنگی برای دانشجویان دانشگاه تهران، گفت: آکادمی فوتبال دانشگاه را در یکی از زمینهای فوتبالمان که تقریباً یک زمین متروکه بود راه اندازی و سالنهای ورزشی دانشگاه را که سالها مورد استفاده و مستهلک شده بود، بطور اساسی بازسازی کردیم. همچنین فضایی را در اختیار گرفتیم که قرار است؛ تبدیل به خانه فرهنگ و هنرِ دانشجو شود. امور بازسازی تالار مولوی نیز خوشبختانه در سال ۹۵ به اتمام رسید. در مجموع ما به کارهای جاری و روزمره بسنده نکردیم، پروژههایی را کلید زدهایم که طی سالهای آتی جواب خواهد داد و انشاءلله بخش عمدهای از کمبود فضاهای فرهنگی و ورزشی دانشگاه را جبران خواهد کرد.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران در ادامه به اهتمام دانشگاه بر افزایش سطح کیفی و کمی انجمنهای علمی، کانونهای فرهنگی و اجتماعی و همچنین نشریات دانشجویی اشاره کرد و گفت: در این راستا هم تعداد این سه نهاد دانشجویی بیشتر شده، هم فعالیتهایشان گسترش بیشتری پیدا کرده و هم تعداد برنامههایشان در طول سال افزایش یافته است.
او از ایجاد دفتر ارتباط خانه با مدرسه بعنوان یکی دیگر از اقدامات یاد کرد و افزود: این دفتر از یک طرف ارتباط میان مدارس و دانشگاه را برقرار میکند؛ به این ترتیب که با شناسایی دانش آموزان نخبه، آنها را به دانشگاه میآورد و با بهرهگیری از امکانات دانشگاه مثل آزمایشگاهها، کارگاهها و حضور در کارگروهها، نسل جدیدی از نخبگان دانشآموزی را برای حضور در دانشگاه تهران آماده میسازد. از طرفی نیز ارتباط با خانه را در این دفتر فراهم کردهایم؛ با این هدف که بتوانیم از تواناییها و تجربیات خانوادهها در مسائل تربیتی و پرورشی دانشجویان استفاده کنیم.
اردوهای دانشجویی را به صرف "تخلفات" نباید تعطیل کرد
وی به اهمیت و حساسیت اردوهای دانشجویی و تاسیس " خانه گردشگری " در دانشگاه تهران اشاره کرد و اظهار داشت: ما به این جمعبندی رسیدیم که دانشجویان نیاز دارند که به اردو بروند و به صرف اینکه خطاهایی در اردوها صورت میگیرد، نباید آن را تعطیل کرد، بلکه باید کاری کرد که خطاها را به صفر برسانیم. به همین علت با تاسیس خانه گردشگری، درحال حاضر ماهانه چندین اردوی دانشجویی و حتی اردوهایی برای اساتید و کارکنان و خانوادههایشان ترتیب میدهیم که خوشبختانه هیچ مورد حاشیهای و مشکلی نیز نداشتهایم. این نشان میدهد که اگر برای چنین مواردی دقت بخرج داده و وقت بگذاریم، میتوانیم دستآوردهای خوبی داشته باشیم.
راه اندازی "مدرسه مجازی قران و عترت"
سرسنگی همچنین درباره گسترش فعالیتهای قرآنی و دینی در دانشگاه گفت: در سال ۹۵ چند جشنواره قرانی برگزار کردیم. امسال نیز نخستین بار در صدد هستیم، جشنواره قرآن و عترت را سطح کارکنان و اساتید برگزار کنیم. ضمن اینکه مدرسه مجازی قرآن و عترت را هم راهاندازی کردیم که هم اکنون کارهای بارگذاری آن در حال انجام است و انشاءلله طی رزوهای آینده علاقمندان میتوانند از این مدرسه مجازی استفاده کنند.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران ادامه داد: اقدام دیگر ما انتشار ۲ مجله بود؛ یکی مجله " برگ فرهنگ " که یک مجله علمی- ترویجی در حوزه فرهنگ دانشگاهی است که نخستین شماره آن تا ۲ هفته آینده توزیع خواهد شد و دیگری نیز یک فصلنامه دانشجویی به اسم " برگ تهران " است که امور آن تماماً توسط خود دانشجویان انجام میشود و به نوعی تریبون دانشجویان در سطح جامعه است. هر دوی این نشریات با کیفیتِ بسیار خوب، توزیع کشوری خواهد داشت.
تلاش ویژه برای فعالیتهای سالمِ سیاسی دانشجویان
وی به تلاش ویژه برای فعالیتهای سالمِ سیاسی دانشجویان اشاره کرد و افزود: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر ایجاد یک فضای شاداب سیاسی، ما سعی کردیم با حمایت بیشتر، کاری کنیم که تشکلهای سیاسیِ ما بتوانند برنامههای خود را بهتر برگزار کنند. در همین راستا در سال ۹۵ حدود ۱۸۰ برنامه مربوط به تشکلهای اسلامی برگزار شد. در کنار آن، ما اردوی راهیان نور و اردوهای جهادی را داشتیم.
ایجاد "باغ موزه نگارستان" بعنوان یک مرکز بزرگ فرهنگی هنری
سرسنگی از ایجاد باغ موزه نگارستان بعنوان یکی دیگر از دستاوردهای حوزه فرهنگی دانشگاه تهران نام برد و ادامه داد: خوشبختانه امور تعمیر و تجهیز این مکان به خوبی انجام شد و اکنون بعنوان یک مرکز بزرگ فرهنگی و هنری فعالیت میکند. بزرگترین نقاشی دیواری کشور تحت عنوان "صحنه سلام " در آنجا نصب و رونمایی شده و هماکنون برنامههای متعدد فرهنگی و هنری در آن برپا میشود. ضمن اینکه برای این مجموعه مجوز موزه گرفتیم و اکنون این مجموعه بصورت رسمی با عنوان " باغ موزه " ثبت شده و بعنوان یک ایستگاه در خط گردشگری تهران قرار گرفته است.
ساخت ۵ آلبوم موسیقی توسط گروههای دانشجویی و اساتید
وی افزود: در حوزه تولیدات فرهنگی نیز کارهای خوبی انجام دادیم. ۵ آلبوم موسیقی توسط گروههای دانشجویی و اساتید در سال ۹۵ تولید شده است که مراسم رونمایی از آن در همین باغ موزه نگارستان برگزار خواهد شد.
" سینمای دانشگاه" به زودی راه اندازی میشود
او از احداث سینمای دانشگاه نیز یاد کرد و گفت: اقدامات لازم از سال ۹۵ آغاز شده و تا چندی دیگر این سینما راهاندازی و آماده نمایش برای دانشجویان، اساتید و کارکنان خواهد شد. به دلیل سهم اندک بودجه آموزش عالی نتوانستیم، خیلی از کارها را انجام دهیم.
سرسنگی تاکید کرد: مجموع فعالیتهایی که در سال ۹۵ در دانشگاه داشتیم، خوب بود. هرچند اعتقاد داریم این فعالیتها باید گسترش بیشتری پیدا کند. متاسفانه به دلیل کمبود بودجه آموزش عالی و سهم کمی که بخش فرهنگ از بودجه آموزش عالی دارد، خیلی از کارها را نتوانستیم انجام بدهیم. اما اعتقادمان بر این است که کارهای فرهنگی در دانشگاه خوب پیش رفته است و به امید خدا در سال جاری با حمایت بیشتری که صورت خواهد گرفت، بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم.