توصیههای بهداشتی برای دوری از بیماریهای مشترک انسان و دام
فاطمه عابدی آستانه در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به 13 تیرماه روز ملی مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان افزود: عامل بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان در اصل از گروه باکتری ها، ویروس ها، قارچها، انگلها و ... هستند.
وی ادامه داد: از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان که در کشور ما دیده می شود، می توان به تب مالت، سالک، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اشاره کرد که از طرفی، خطر ورود بیماری های دیگر مانند جنون گاوی، تب دره ریفت، آنفلوانزای پرندگان و... را نباید نادیده گرفت.
وی ادامه داد: در ایران خطر بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان با وجود کشورهای آلوده در همسایگی که برخی از آنها از ثبات سیاسی لازم برای برخورداری از نظام سلامت مناسب محرومند، بیشتر است.
این کارشناس پیشگیری بیان کرد: جدا از وضعیت عمومی سلامت در همسایگان ایران، قاچاق دام از مرزهای کشورهای همسایه نیز موجب افزایش بیماری هایی نظیر سیاه زخم در برخی مناطق مرزی کشور شده است.
وی گفت: برای مقابله با بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان، واکسیناسیون و آزمایش حیوانات صورت می گیرد و در مواردی که لازم باشد حیوانات آلوده، کشتار یا معدوم می شوند و برای کشتار برخی از آنها به دامداران غرامت پرداخت می شود.
عابدی آستانه عنوان کرد: نام این دسته از بیماری ها نمایانگر مسوولیت مشترک و خطیری است که به طور مشترک به عهده سازمان های ذیربط در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان این گونه بیماری هاست.
وی تصریح کرد:یکی از بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو می باشد که باید نکات مهمی را در پیشگیری از این بیماری مورد توجه قرار داد.
عابدی آستانه متذکر شد:بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی مشترک بین انسان و حیوان می باشد.
وی افزود:انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از طریق گزش یا له کردن کنه ها و یا تماس انسان با گوشت، خون، بافت دام آلوده و ترشحات حیوان و یا انسان آلوده صورت می گیرد.
کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان قم عنوان کرد:علائم ابتلا به بیماری به صورت تب ناگهانی، ضعف، سردرد شدید به خصوص در ناحیه پشت و کمر، کوفتگی و بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، خونریزی زیر جلدی، خونریزی از لثه، بینی، ریه ، رحم و روده ظاهر می شود.
وی خاطرنشان کرد:سلاخان، قصابان و دامپروران، بیشترین گروه مبتلایان به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را تشکیل می دهند.
عابدی آستانه یادآور شد:عدم نگهداری دام در محیط زندگی، محافظت از گزش کنه، جلوگیری از ذبح دام در معابر و خودداری از ذبح دام با دستان زخمی، نگهداری گوشت تازه به مدت 24 ساعت در یخچال و رعایت بهداشت فردی و عمومی می تواند نقش مهمی در پیشگیری از این بیماری داشته باشد.
مدیر کل دامپزشکی استان قم نیز در ادامه این گفت و گو، با اشاره به این روز بیان کرد: در جهت پیشگیری از بیماری های قابل انتقال، آموزش حرف نخست را می زند که در این زمینه باید سطح آگاهی مردم را ارتقاء بخشید.
دکتر محمد مهدی رفیعی یادآور شد:رعایت نکات بهداشتی مانع از بروز بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان است در این زمینه در جهت نگهداری از دام و همچنین ذبح دام باید به نکات بهداشتی توجه شود به خصوص کشتارهای غیر مجاز خارج از کشتارگاه نقش مهمی در گسترش بیماری های قابل انتقال از جمله تب کریمه کنگو دارد.
وی اظهار داشت:حیوانات سهم زیادی در انتقال بیماری ها به انسان دارند بر این اساس در سال 1383 با توجه به اهمیت زیاد مبارزه با این قبیل بیماری ها، با تصویب دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور، سیزدهم تیرماه هر سال به عنوان «روز ملی مبارزه با بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان» نامگذاری شد.
مدیر کل دامپزشکی استان قم یادآور شد:طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، هر بیماری یا عفونتی که به طور طبیعی بین حیوانات مهرهدار و انسان انتقال می یابد، بیماری قابل انتقال بین انسان و حیوان نام دارد.
وی تصریح کرد:بیماری هایی همانند جنون گاوی، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، سارس، مرس، سالک و لشمانیوز، تب مالت، هاری و تب کریمه-کنگو، همگی در زمره بیماری های مهلکی هستند که قابل سرایت است.
رفیعی بیان کرد:برای مقابله با این بیماری ها باید تعامل خوبی میان دستگاههای اجرایی و سازمان ها و دامداران و مردم باشد تا بتوان از انتقال این بیماری ها به طور جدی پیشگیری کرد.
وی متذکر شد:یکی از بیماری های جدی تب کریمه کنگو می باشد که باید در جهت پیشگیری از این بیماری به نکات بهداشتی در خرید گوشت مهر دار سازمان دامپزشکی توجه شود.
مدیر کل دامپزشکی استان قم خاطرنشان کرد:تب کریمه کنگو یک بیماری مشترک میان دام و انسان است که علائم بیماری آن در انسان کاملا مشخص می باشد و علائم اولیه آن شبیه آنفولانزا شامل تب و سردرد می باشد.