مواضع دونالد ترامپ و خطر جنگ جدید در خاورمیانه
به گزارش «انتخاب»؛ در واقع به نظر می رسد که هدف برخی مشاوران تندرو در آمریکا علی رغم این واقعیت واضح که ایران در مبارزه با داعش طرف آمریکا ایستاده است ایجاد یک جنگ در حاورمیانه است. این واقعیت هم وجود دارد که ایران برخلاف دشمنانش در منطقه یک دموکراسی کارکردی دارد. تشدید اظهارات ضد ایرانی ترامپ و عرابستان تنها دو روز بعد از انتخابات ایران که به انتخاب یک رییس جمهور میانه رو منجر شد به نوبه خود ماهیتی کنایی و متناقض نما دارد.
شاید برای ترامپ اظهارات ضد ایرانی و در آغوش کشیدن عربستان یک معامله تجاری دیگر باشد . او در عربستان قراردادی به ارزش 110 میلیارد دلار امضا کرد و این توافق را "کار، کار و کار" تعریف کرد. او مدعی شد این قرارداد برای کارگران آمریکایی کار ایجاد کرده است. از طرفی قرارداد های محرمانه میان خانواده او و عربستان نیز عواید مالی زیادی برای او در پی داشته.
البته بمباران لفظی دولت ترامپ علیه ایران در این دوره منطقی است. سیاست خارجی آمریکا با جنگ های بی بدیل و غم انگیز و مخرب خارجی که بدون هیچ هدف واقعی ای برای برخی خطاهای تبلیغاتی تو خالی پر شده است. چه چیزی جز این میتواند جنگ های آمریکا در ویتنام و افغانستان و عراق و لیبی و یمن را توجیه کند؟
دشمنی آمریکا با ایران به سال 1979 و انقلاب اسلامی برمیگردد. برای عموم مردم آمریکا گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی در ایران شوک روحی بزرگی بود که هنوز هم بهبود نیافته. این ضربه بزرگی برای مردم آمریکا بود.
با این خال، تعداد معدودی از آمریکایی ها میدانند که انقلاب ایران بعد از دخالت های آمریکا و بریتانیا در کودتای 1953 اتقاق افتاد. بیشتر آمریکایی ها هم نمیدانند که بجران گروگانگیری به واسطه تصمیم اشتباه آمریکا در پذیرش شاه مخلوع ایران در آمریکا اتفاق افتاد.
در دولت ریگان، آمریکا در جنگ ایران وعراق از بغداد حمایت کرد . کمکی که به استفاده عراق از سلاح شیمیایی علیه ایران منتهی شد. زمانی که چنگ بعد از هشت سال به پایان رسید تحریم های مالی و تجاری ایران اعمال شد. حمایت های آمریکا از دشمن ایران در خلال جنگ ایران و عراق و چندین دهه تحریم علت اصلی دشمنی ایران با آمریکاست.
دیگر دلیل دشمنی آمریکا با ایران حمایت این کشور از حرب الله و حماس است. برای این دشمنی باید ریشه های تاریخی را درک کرد.
اسرائیل در سال 1982 به لبنان حمله کرد و هدف او از این حمله نابودی عملیات فلسطینی ها در این منطقه بود. در میانه این جنگ ایران از حزب الله که یک گروه شیعه در حنوب لبنان بود حمایت کرد تا از اشغال این منطقه توسط اسرائیل جلوگیری کند.
در ان زمان اسرائیل از جنوب لبنان عقب نشینی کرد و 20 سال بعد حزب ا لله به قدرت نظامی بی بدیل تبدیل شد. ایران از حماس نیز حمایت میکند. آمریکا و اسرائیل هر دو تصمیم گرفتند که این سازمان را منحل کنند و این در جنگ وحشیانه غزه در سال 2014 که به کشته شدن چندین فلسطنی منجر شد جزو اهداف اسرائیل بود.
اسراییل برنامه هسته ای ایران را یک تهدید حیاتی میداند. سیاسیون در اسراییل بارها تلاش کرده اند آمریکا را قانع کنند که به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند یا دست کم اجازه این حمله را به اسرائیل بدهد. خوشبختانه اوباما در برابر این درخواست مقاومت کرد و خواستار مذاکره بین ایران و قدرتهای بزرگ برای حل این مساله شد.
با این حال ترامپ و سعودی ها به نظر میرسد میخواهند این مسیری که به عادی سازی روابط ایران و آمریکا کمک کرده بود را نابود کنند. دیگر قدرتها در صورتی که این وضعیت را بپذیرند و اجازه دهند احمقند.
درگیری فلسطین و اسرائیل . رقابت های ایران و عربستان و درگیری شیعه و سنی همگی به مصالحه نیاز دارد. اگر آمریکا طرف هر یک از این ها را بگیرد فقط به جنگ دامن زده است.
در قرن گذشته بریتانیا فرانسه آمریکا و روسیه همگی بازی قدرت اشتباهی را در منطقه داشتند. امروز بیش از هر زمانی به دیپلماسی برای حل و فصل امور نیاز داریم.