واکنش آلمان به خروج مجارستان از دیوان لاهه

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، وزیر خارجه آلمان از تصمیم مجارستان برای خروج از دیوان بین المللی کیفری لاهه و امتناع این کشور از اجرای حکم این دادگاه علیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی انتقاد کرد.
روزنامه دی ولت گزارش داد، «آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان از امتناع ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در اجرای حکم بازداشت بین المللی علیه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی انتقاد کرد.
این مقام آلمانی در حاشیه نشست وزرای خارجه ناتو در بروکسل گفت: «این روز بدی برای حقوق کیفری بینالمللی است».
بائربوک همچنین گفت: قوانین اروپا برای همه اعضای اتحادیه اروپا اعمال خواهد شد. او بارها و بارها این را روشن کرده است: در اروپا، هیچ کس بالاتر از قانون نیست و این در همه زمینه های قانون صدق می کند.
گرگلی گولیاس از وزرای کابینه مجارستان در جریان سفر روز پنجشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی به این کشور اعلام کرد که این کشور از دادگاه کیفری بین المللی خارج می شود. گولیاس گفت: دولت روند خروج را از روز پنجشنبه مطابق با قانون اساسی و چارچوب حقوقی بینالمللی آغاز خواهد کرد.
دولت مجارستان به نخست وزیری ویکتور اوربان در ماه نوامبر پس از صدور حکم بازداشت توسط دادگاه کیفری بین المللی علیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی که وی را به جنایت علیه بشریت متهم کرده بود، از نتانیاهو برای سفر به این کشور دعوت کرد. اوربان این حکم بازداشت را ظالمانه و بدبینانه توصیف کرد.
اوربان در بیانیه مطبوعاتی مشترک با نتانیاهو گفت: «این دادگاه به ابزاری برای سیاست تبدیل شده است. نگرش حزبی آن دقیقاً در تصمیماتش در مورد اسرائیل نشان داده شد. وی افزود که مجارستان در این امر شرکت نخواهد کرد.
کشورهای عضو دادگاه لاهه موظفند مظنونانی را که حکم بازداشت علیه آنها صادر شده است، در صورت ورود به قلمرو خود دستگیر کنند. با این حال این دادگاه هیچ ابزاری برای اجرای این امر ندارد و اجرای حکم آن بستگی به همکاری کشورهای عضو آن دارد.
مجارستان در سال 2001 اساسنامه رم ICC را تصویب کرد. با این حال، دولت مجارستان به دلیل نگرانی های قانون اساسی هرگز رسماً اجرایی شدن تصمیم در مورد این اساسنامه را اعلام نکرد، بنابراین خود را ملزم به تصمیمات این دادگاه نمی داند.
اوربان صدور حکم بازداشت نتانیاهو را به شدت محکوم کرده است.
گیدئون سار، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز از تصمیم اوربان برای خروج از دادگاه بین المللی کیفری تشکر کرد. وی در پلتفرم X مدعی شد: این دیوان اقتدار اخلاقی خود را از دست داده و اصول حقوق بین الملل را زیر پا گذاشته است.
دادگاه بین المللی کیفری لاهه روز پنجشنبه با اخطاری درباره این روند اظهار نظر کرد. فادی العبدالله، سخنگوی دیوان بینالمللی کیفری به خبرنگاران گفت: « این دادگاه یادآوری میکند که مجارستان همچنان موظف به همکاری با دیوان بینالمللی کیفری است».
سفر نتانیاهو و این خروج اعلام شده مجارستان با انتقاد شدید مقامات حزب سوسیال دموکرات آلمان نیز مواجه شد. رولف موتسنیچ، رهبر سابق گروه پارلمانی حزب سوسیال دموکرات به اشپیگل گفت: بدیهی است که خروج مجارستان از دیوان کیفری بین المللی از مدت ها قبل برنامه ریزی شده بود. بدیهی است که این دو رهبر در مجارستان و رژِیم صهیونیستی به نیروهایی پیوسته اند که به طور سیستماتیک در تلاش برای تضعیف حاکمیت قانون و قوانین دموکراتیک در کشورهای خود هستند.
جنبش مقاومت اسلامی حماس هم در بیانیهای رسمی، اقدام دولت مجارستان در خروج از دیوان کیفری بینالمللی را محکوم کرد و آن را اقدامی در جهت حمایت از نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در برابر عدالت بینالمللی دانست.
آنیتا هیپر، سخنگوی ارشد کمیسیون اروپا هم در نشست خبری روزانه این نهاد در بروکسل، در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سفر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به بوداپست و سرپیچی دولت مجارستان از اجرای حکم بازداشت دیوان کیفری بینالمللی گفت: موضع ما در قبال دیوان کیفری بینالمللی کاملاً روشن است. اتحادیه اروپا از دیوان کیفری بینالمللی و اصول مندرج در اساسنامه رم حمایت میکند. ما همچنین به استقلال و بیطرفی این نهاد احترام میگذاریم و قویاً متعهد به عدالت کیفری بینالمللی و مبارزه با مصونیت از مجازات هستیم.
بر اساس اساسنامه رم، کشورهایی که عضو دیوان کیفری هستند موظف به اجرای حکمهای بازداشت صادرشده از سوی آن بوده و هرگونه تخطی از این وظایف میتواند به رسیدگی حقوقی در چارچوب نظارتی دیوان منجر شود.