المیادین: عربستان در صدد تغییر سیاست هایش در منطقه است
قاسم عزالدین نویسنده این مطلب در صفحه اینترنتی شبکه خبری المیادین نوشت: با این حال شاید ریاض امیدوار به آن که به آرامی از بحران ها عبور کند، بدون آن که به جایگاهی که گمان می کند در منطقه دارد؛ آسیب برساند. این هشداری به عربستان است که این کشور را از یک عامل بحران به یک شکست خورده سیاسی تبدیل می کند.
نویسنده در ادامه می افزاید: شاید عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در هنگام دست دادن با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در حاشیه کنفرانس 'آس ان' در ترکیه با لبخندش می خواست به تغییرات سیاسی اشاره کند.
« الجبیر در کنفرانس های قبلی رفتار خصمانه ای برخلاف عرف دیپلماتیک داشت به رغم این که ایران تلاش می کرد پنجره ای در دیوار دیپلماسی پولادین عربستان ایجاد کند .»
به اعتقاد نویسنده، دست دادن الجبیر و ظریف یک اقدام ناگهانی و بدون هماهنگی و مقدمه چینی نبود. چرا که قبل از آن عربستان از مقتدی صدر رهبر جناح صدر برای گفت و گو در باره تقویت همکاری ها بین ریاض و بغداد و بر اساس بیانیه های رسمی از حیدر العبادی نیز برای سفر به این کشور دعوت کرده بود.
« اما دعوت از صدر بعد از قطع روابط به مدت11 سال صورت گرفت تا نشان دهد که عربستان تلاش می کند فاصله ایجاد شده بین ریاض و منطقه را بدون این که 'تجدید نظر در سیاست های منطقه ای اش' تلقی شود، از بین ببرد.
جناح صدر به تفکرات انتقاد آمیز در برابر بیشتر سیاست های کشورهای منطقه و انتقاد از سیاست های عربستان در منطقه و عزمی بزرگ در مبارزه با طرح های آمریکا و حمایت از عربستان شناخته شده است.
رسانه های سعودی تلاش کردند این انعطاف و چرخش سیاست های عربستان را با این تفکر که بین جناح صدر و گروه ها و احزاب سیاسی دیگر که در تضاد با استراتژی های آمریکا و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) است، تقویت کنند.
اما جناح صدر که خواستار مبارزه با آمریکا و رژیم صهیونیستی است در اصول بر سر دوراهی با عربستان قرار گرفته و هیچ نزدیکی با سعودی ها به جز دعوتش به توقف جنگ، ندارد.
در همین راستا عربستان از این سیاست که 'کسی که با ما نیست پس علیه ماست 'خارج شده و به محض دیدار با مقتدی صدر از تمایلش به تغییر سیاست های منطقه ای و آمادگی برای جلوگیری از آتش جنگ خبر داد.
شاید عربستان در پشت این تغییر رفتار تلاش می کند از تنش های منطقه بدون امتیاز دهی های ملموس بکاهد.
عربستان در بحران جنگ علیه یمن، بعد ازافزایش فشارها علیه ریاض برای توقف کشتارها و نسل کشی با گرسنگی و بیماری، امیدوار است که مذاکرات آینده بین طرف های یمنی از سلطان نشین عمان به اردن انتقال یابد .
در همین راستا، عبدالملک المخلافی وزیر خارجه دولت مستعفی یمن با هانی الملقی نخست وزیر و ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن در هنگام سفر اسماعیل ولد الشیخ احمد نماینده سازمان ملل در امور یمن به اردن دیدار کرد.
اما طرف های درگیر در ائتلاف سعودی با مذاکره در اردن مخالفت کردند و با فشار بر ولد الشیخ و مقامات اردنی خواستند از این گزینه تجدید نظر کنند.
در بحران ائتلاف آمریکا در سوریه نیز عربستان تلاش کرد هیات مذاکره کننده را به نشست در ریاض با نمایندگان مسکو و قاهره دعوت کند.
اما آنان با نشست در ریاض مخالفت کردند و بر نشست در ژنو اصرار ورزیدند.
از سوی دیگر هیات مذاکره کننده خالد المحامید را از مقامش برکنار کرد، چرا که او گفته بود مخالفان به نقش عربی و به خصوص مصر در حل مساله سورریه تکیه کرده اند و به دنبال فرد دیگری بین مخالفان می گردند که نظراتش به واقعیت نزدیکتر باشد .
اکنون گزینه ها و پیش بینی سعودی ها از حوادث میدانی در سوریه و عراق و یمن عقب مانده و مرگ قطار سیاسی منطقه ای و بین المللی اش فرا رسیده و هیچ شکی نیست که عربستان چشم باز کرده و تلاش می کند مسایل را به آرامی تغییر دهد تا آبروی خود را که مدعی است جایگاه و هیبت رهبری خود را در رهبری ائتلاف حفظ کند، اما ادعای تغییر سیاست فرار از بحران منطقه به یک بن بست در حیاط خلوت می ماند. »
این نویسنده در پایان تصریح می کند: گاهی پیش می آید که ملتی برای ماندگاری باید به شکست های خود اذعان کند.