گاردین: کشورهای مسلح به سلاح هسته‌ای باعث وقوع بحران کره شمالی شدند

کدخبر: ۱۸۲۲۷۷
روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشت بحران کره شمالی محصول پایبند نبودن کشورهای هسته‌ای به پیمان «ان‌پی‌تی» است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ روزنامه گاردین در تحلیلی نوشت: آزمایش هسته‌ای زیرزمینی کره شمالی که در این هفته انجام شد و شلیک موشک دوربرد این کشور که از آسمان ژاپن عبور کرد، نشان‌دهنده افزایش توانایی پیونگ‌یانگ در دستیابی به سلاح هسته‌ای است. تقریباً تمام کشورهای جهان فعالیت‌های هسته‌ای کره شمالی را محکوم کردند و آن را یک تهدید یک‌جانبه برای امنیت و صلح جهانی می‌دانند. اما سوال این است که این اقدامات کره شمالی از کجا نشأت می‌گیرد؟ آیا کشورهایی که سلاح هسته‌ای در اختیار دارند عاملی تحریک‌کننده برای شرایط کنونی کره شمالی نبوده‌اند؟

در این گزارش آمده است: «تهدید روزافزون کره شمالی» برای جهان، بازتاب ناکامی تلاش‌های چندجانبه برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای است. امتناع طولانی‌مدت کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس از کاهش و در نهایت حذف زرادخانه‌هایشان باعث به وجود آمدن تهدیدهایی مانند کره شمالی است.

سران سابق و کنونی کشورهایی مانند آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس در سال 1970 پیمانی را برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) امضا کردند، اما به آن عمل نکردند. «فعالیت‌های هسته‌ای بلندپروازانه» کیم جونگ اون در واقع محصول پایبند نبودن این کشورها به پیمان ان‌پی‌تی است.

ان‌پی‌تی -که به امضای 191 کشور رسیده است- احتمالاً یکی از موفق‌ترین پیمان‌های کنترل سلاح است؛ به طوریکه از زمان اجرای این پیمان و پیش از ورود کره شمالی به این میدان پر هرج و مرج، تنها هند، پاکستان و رژیم‌صهیونیستی در مدت نیم قرن به انجمن هسته‌ای‌ها پیوسته‌اند. این پیمان در سال 1968 و در اوج جنگ سرد مطرح شد. در آن زمان احتمال تولید انبوه سلاح‌های هسته‌ای بسیار قوی بود.

اگر کشورهایی که به سلاح هسته‌ای مسلح نیستند هرگز در پی به دست آوردن این سلاح‌ها نباشند و کشورهایی که مسلح هستند فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای را در اختیار دیگر ملت‌ها قرار دهند و روند کاهش سلاح و در نهایت خلع سلاح را در پیش بگیرند، ان‌پی‌تی به طور کامل اجرا خواهد شد. این پیمان در واقع تضمینی بود برای کشورهای آسیب‌پذیری مانند کره شمالی، اما هرگز به درستی اجرا نشد.

گاردین در ادامه تحلیل خود نوشت: آمریکا، روسیه و چین به جای کاهش سلاح‌های هسته‌ای خود آنها را بروز کرده‌اند و گسترش داده‌اند. انگلیس بخشی از توانایی هسته‌ای خود را حذف کرده است، اما از طرف دیگر در حال بروزرسانی و نوسازی برنامه هسته‌ای « Trident» است. فرانسه نیز سرسختانه به برنامه «force de frappe» که شامل سلاح‌های هسته‌ای زمینی، هوایی و دریایی می‌شود وفادار مانده است.

بنابر گزارش‌ها، کشورهای قدرتمند که دارای سلاح هسته‌ای هستند، 22 هزار بمب هسته‌ای در اختیار دارند. شورای اطلاعات- امنیت آمریکا و انگلیس در ماه مه در گزارشی اعلام کرد شرایط امنیت هسته‌ای رو به وخامت می‌رود.

در این گزارش آمده است: «خلع سلاح هسته‌ای از طریق دیپلماسی چندجانبه در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری لازم است. روابط بین المللی کشورهای هسته‌ای بویژه آمریکا و روسیه و تا حدودی چین تیره است. این کشورها در حال بروزرسانی قدرت هسته‌ای خود هستند و بهای جهانی آن به یک هزارمیلیارد در هر دهه می‌رسد...در حال حاضر باید بر کشورهایی مانند کره شمالی و ایران تمرکز کنیم».

در ادامه این مطلب آمده است: [در حال حاضر] انجمن‌های خلع سلاح هسته‌ای در خطر هستند و کنفرانس بررسی ان‌پی‌تی تا سال 2020 برگزار نخواهد شد و احتمالاً دستاورد قابل توجهی هم نخواهد داشت.

درست در زمانی که کره جنوبی و ژاپن هم در تلاشند تا به سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند، «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، مصمم است تا یکی از موفق‌ترین توافق‌های کنترل سلاح را که بین ایران و شش کشور قدرتمند جهان در سال 2015 منعقد شد، لغو کند.

این روزنامه انگلیسی نوشت: در پایان باید گفت ناکارآمدی تلاش‌ها برای کنترل گسترش سلاح‌های هسته‌ای شرایطی را به وجود آورده که کره شمالی آن طور که گفته می‌شود با استفاده از موتورهای موشک بالستیک روس که قاچاق می‌شوند اهداف هسته‌ای خود را دنبال می‌کند. در این میان ترامپ از گزینه نظامی برای مقابله با کره شمالی حرف می‌زند؛ اما چنین کاری در نهایت راه را برای ایجاد رقابتی جهانی برای دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای باز می‌کند.

 

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید