بازی خطرناک آقازاده لبنان با آینده عروس خاورمیانه
لبنان کشوری است زیبا در حاشیه دریای مدیترانه که به عروس خاورمیانه مشهور است و حضور طوایف مختلف در این کشور و رقابت جریان های سیاسی بر سر قدرت باعث شده که این عروس حداقل در سال های اخیر، زندگی پرالتهابی را سپری کند.
سال گذشته در همین روزها بود که مردم لبنان پس از ماه ها فقدان دولت، روی آرامش را به این کشور دیدند و پس از توافق گروه های مختلف درباره ریاست جمهوری میشل عون، سعد الحریری برای دومین بار به نخست وزیری برگزیده شد و از پارلمان رای اعتماد گرفت اما اکنون به فاصله یکسال از آن موقع، با استعفای حریری، بار دیگر بی ثباتی به لبنان بازگشته است.
سعد حریری کیست؟
سعد الدین رفیق الحریری (متولد سال 1970 میلادی در ریاض) دومین پسر «رفیق الحریری» نخست وزیر فقید این کشور است. سعد بعد از ترور پدرش در سال 2005 ریاست حزب «المستقبل» را در لبنان بر عهده گرفت و در حال حاضر از رهبران بارز ائتلاف 14 مارس به شمار می آید.
سعد الحریری تاکنون دو بار منصب نخست وزیری را در لبنان عهده دار شده است که اولین بار از نوامبر 2009 تا ژانویه 2011 بود و دومین بار نیز از نوامبر 2016 تا الان که حدود یکسال می شود.
جالب اینکه هر دو دوره نیز ناتمام مانده و سعد حریری نتوانسته مسئولیت نخست وزیر را در هیچ دوره ای به سرانجام برساند.
در اولین دوره، استعفای دسته جمعی وزیران وابسته به احزاب مخالف جریان 14 مارس از دولت در ژانویه 2011 و در حالی که الحریری در سفر آمریکا و در جلسه ملاقات با رئیس جمهوری آمریکا بود باعث انحلال دولت شد تا پایان عمر نخست وزیری اول الحریری در مدت کمتر از دو سال رقم بخورد.
در این دوره هم با توجه به اقدام عجیب و غریب حریری در اعلام استعفا در حالی که در ریاض به سر می برد، جای شکی باقی نمی گذارد که حریری در نهایت تسلیم فشارهای سعودی برای استعفا شده است. بویژه اینکه وی در بیانیه استعفای خود، نطقی آتشین علیه جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان داشت و همان ادعاهایی را علیه کشورمان مطرح کرد که در سال های گذشته از سوی مقامات سعودی و آمریکایی بیان می شود.
برخی میگویند که سعدحریری بیشتر شبیه به یک تاجر خوشگذران است که به دنیای سیاست نیز علاقه زیادی ندارد
رابطه خانواده حریری با عربستان
سعد حریری در سال 1970 میلادی در ریاض پایتخت عربستان سعودی به دنیا آمد و به جز شناسنامه لبنانی دارای تابعیت سعودی و فرانسوی نیز هست. او به دلیل اینکه در گذشته در فرانسه زندگی کرده، تابعیت فرانسه را نیز همراه دارد. وی دانشآموخته رشته مدیریت بازرگانی از دانشگاه "جرج تاون" واشنگتن است.
حریری 47 ساله تا پیش از مرگ پدر در عرصه سیاسی لبنان حضور نداشت و اغلب به اداره شرکتهای بازرگانی و مالی پدرش در عربستان و لبنان مشغول بود. سعد همچنین رئیس کمیته اجرایی شرکت "اوژه تلکام" (Oger Telecom) سعودی است. وی علاوه بر ریاست این شرکت، ریاست چند شرکت دیگر را نیز در اختیار دارد. "مجله فوربس" در سال 2007 میلادی نام وی را در لیست ثروتمندترین افراد جهان آورد. داراییهای وی در آن زمان به بیش از 3/2 میلیارد دلار میرسید.
وی نیز مانند پدر خود دارای روابط قوی با خانواده پادشاهی عربستان است و بیشتر اوقات خود را بویژه پس از برکناری از دور اول نخست وزیری، در عربستان میگذراند. سعد الحریری با "لارا بشیر العظم" که یک تبعه سوری است، ازدواج کرده است. علاقه وی به خاندان سعودی به اندازهای است که حتی نام یکی از فرزندان خود را "عبدالعزیز" گذاشته است. او یک پسر دیگر به نام "حسامالدین" و یک دختر به نام "لؤلؤ" دارد.
ترجیح تجارت بر سیاست
سعد در عرصه سیاسی لبنان، میراث خوار پدرش است و پس از ترور رفیق حریری در سال 2005 میلادی وارد سیاست لبنان شد، اما عملکردش نشان می دهد که وارث خوبی نیست و اگرچه دارای "ژن خوب" است اما استعداد بارور کردن این ژن را ندارد و بیشتر تحت تاثیر القائات خارجی است به همین علت سیاستمداران لبنانی و همچنین مقامات سعودی بیش از اینکه سعد را فردی سیاستمدار بدانند، معتقدند که وی بیشتر شبیه به یک تاجر خوشگذران است که به دنیای سیاست نیز علاقه زیادی ندارد.
رفتار وی در مقاطع مختلف نیز موید این مطلب است و به نظر می رسد که سعد بیش از آنکه نسبت به امور سیاسی کشورش دغدغه داشته باشد ترجیح می دهد در کشورهای اروپایی و همچنین عربستان سعودی به خوشگذرانی و تجارت بپردازد. اما هرچه هست فعلا سعد حریری با استعفای خود بار دیگر کشتی سیاست لبنان را به گرداب انداخته و باید دید که سیاستمداران و بزرگان این کشور چه تدبیری برای درآوردن سنگی دارند که این آقازاده لبنانی به چاه انداخته است.