ارزیابی نشنال اینترست از قدرت «جبهه» ایران و عربستان

کدخبر: ۱۹۱۱۶۶
روزنامه آمریکایی «نشنال اینترست» با پرداختن به آخرین تحولات عربستان در سطح منطقه، نوشت: قدرت جبهه سعودی در حال تضعیف وعقب نشینی تدریجی است؛ اما جبهه ایران بسیار قوی تر است و مدام در حال تحقق دستاوردهای بزرگ است.
ارزیابی نشنال اینترست از قدرت «جبهه» ایران و عربستان

نشنال اینترست در ادامه به نقل از «آمیتای اتزیونی» استاد روابط بین الملل دانشگاه جرج واشنگتن نوشت: دو جریان رقیب در خاورمیانه وجود دارد یکی عربستان ودیگری ایران؛ که جبهه سعودی ضعیف تر از جبهه ایران و در حال عقب نشینی تدریجی است. اما جبهه ایران بسیار قوی تر است و مدام در حال تحقق دستاوردهای بزرگ هر چند به طور تدریجی می باشد. 

این مقاله می افزاید: ایران درصدد تقویت و گسترش بالگردهای پیشرفته نظامی خود است. همچنین تهران در تکنولوژی پهپاد، در بین بهترین کشورهای جهان قرار دارد. نیروهای سپاه پاسداران ایران نیروهای متخصص با قدرت کارشناسی بالا در میدان نبرد هستند. 

در مقایسه قدرت نظامی عربستان و ایران باید گفت: ایران دارای 550 هزار نیروی نظامی و نیز زرادخانه هایی با موشک های بالستیک کوتاه بُرد و متوسط برد است. تهران همچنین در حال نزدیک شدن به قدرت هسته ای است. 

اما عربستان، با وجود داشتن نیروی هوایی قابل ملاحظه، در مقایسه با ایران، ارتش کوچکتروضعیف تری دارد. 

همچنین نیروهای نظامی سعودی مانند بقیه ارتش های عربی برای حمایت از رژیم های دیکتاتور و مستبد مقابل خیزش های مردمی داخلی تشکیل شده اند و آمادگی برای ورود به جنگ های بزرگ را ندارند. 

عربستان در جنگ علیه یمن، متکی به نیری هوایی است. اما نیروهایش توانایی مقابله با نیروهای قبیله ای و بدوی مثل نیروهای جنبش انصار الله را ندارد. 

در ادامه این مقاله آمده است: ایران به لحاظ سیاسی کشوری باثبات است اما عربستان در تلاش برای ایجاد تغییر در سطوح اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و فرهنگی است. این تحول فراگیر از شکست هشدار می دهد. عربستان در نهایت به عنوان کشوری شکست خورده به لیست کشورهای شکست خورده در خاورمیانه تبدیل افزوده خواهد شد. 

اتزیونی می نویسد: بازیگر قدرتمند دیگری نیز در این معادله وجود دارد و آن حزب الله لبنان است. حزب الله سازمان یافته ترین قدرت جنگی غیر دولتی در جهان به شمار می رود. این حزب، تانک، پهپاد و بیش از 150 هزار موشک در اختیار دارد. 

این مقاله می افزاید: تلاش سعودی برای تغییر واقعیت لبنان با توجه به نفوذ محدودش در این کشور و سیطره حزب الله بر لبنان، بی فایده خواهد بود. 

از سوی دیگر، هیچ کس نباید توقع داشته باشد که 'اسرائیل' با وجود ائتلاف قوی که با سعودی های دارد، خدماتی به عربستان در این باره ارائه دهد. 

این روزنامه آمریکایی در مقاله ای با پرداختن به جایگاه و قدرت منطقه ای ایران و عربستان و احتمال شکست سعودی ها در تحولات سیاسی و اقتصادی جاری در این کشور، نوشت: کشورهای منطقه تمایلی به وقوع جنگ جدید ندارند نمایش قدرتی که سعودی در خاورمیانه به راه انداخته، در این حد و اندازه که منجر به وقوع جنگ جدیدی در منطقه شود، نیست.

همچنین نظام سوریه که سعودی ها تلاش کردند آن را سرنگون کنند، با حمایت روسیه و ایران و تا حدودی ترکیه، موفقیت هایی را کسب کرده است. در عراق نیز قدرت واقعی تماما در اختیار ایران است. ایرانی ها زمانی که به نفوذ روزافزون شان در عراق، سوریه و لبنان افتخار می کنند، درست می گویند. در حالی که عربستان هیچ کدام از این امتیازها را ندارد. 

در ادامه مقاله یاد شده آمده است: عربستان نفوذش را در مصر که جزو جبهه سنی به شمار می رود، از دست داده است. «عبد الفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر اعلام کرده که مخالف جنگ است. همچنین اردن که مشغول رسیدگی به میلیون ها آواره سوری است، از وارد شدن به رویارویی (جدید) دوری می کند. 

و اما امارات که کشوری ثروتمند است اما چیز زیادی در این زمینه ندارد که عرضه کند. 

استاد روابط بین الملل دانشگاه جرج واشنگتن در ادامه نوشت: جبهه کشورهای شیعی برخلاف جبهه کشورهای سنی که در حال از دست دادن قدرت اراده شان هستند، به تدریج در حال رشد و پیشرفت هستند. روسیه حامی جبهه شیعی است و تا زمانی که ایالت متحده آمریکا، به تعهدات خود در قبال منطقه عمل نکند، جبهه سنی مذهب با شکست روبه رو خواهد بود. 

خانم اتزیونی نوشت: آمریکا دو گزینه پیش رو دارد؛ یا نقش خود را در بسیاری از جنگ های نیابتی در خاورمیانه افزایش دهد یا اینکه تصمیم بگیرد که به صورت مستقیم با ایران به عنوان یک گزینه منطقی، مقابله کند. 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • گزارش «اقتصادنیوز» از معاملات بازار سهام

      اقتصادنیوز: بازار سرمایه در هفته جاری روند صعودی داشته است؛ باید گفت امروز هم شاخص کل بورس ۳۵ هزار واحد رشد را تجربه…

    کارگزاری مفید