نصف کردن قرص ها ممنوع!
نمناک؛ قرص ها روش های در مانی در بسیاری از بیماریها هستند .پزشکان برای بهبودی بیمارانشان دوز مخصوصی از قرص ها را تعیین می کنند . گاهی اوقات بعضی از ما برای تغییر در دوز قرص ها آن ها را نصف می کنیم .نصف کردن قرص باعث می شود دوز دارو عوض شده و خطرات بیماری افزایش پیدا کند . در این مطلب شما را با علت این که چرا نباید قرص ها را نصف کنیم آشنا می کنیم؟
هشدارهای جدی در مورد نصف کردن قرص
انجمن ایتالیایی پیرشناسی و طب سالمندان Sigg هشدار داد که نصف کردن قرص ها و کپسول ها می تواند تاثیرات خطرناکی به همراه داشته باشد.نصف کردن یا خرد کردن قرص ها و قاطی کردن آنها با غذا یا نوشیدنی ها برای بلعیدن راحت تر بوِیژه در سنین بالا، یک عادت گسترده و خطرناک است.
به عقیده انجمن ایتالیایی پیرشناسی و طب سالمندان Sigg، این عادت بد باید ترک شود چرا که با این کار ساختار دارو عوض شده و می تواند منجر به کاهش تاثیر و افزایش خطرات ناشی از مصرف آن شود.
با نصف کردن قرص ها، نمی توان نیمه برابر و دوز دقیق آن را بدست آورد و اغلب کمی از دارو نیز به هدر می رود و بدین ترتیب کمتر از اندازه ای که پزشک تعیین کرده است، دارو جذب بدن می شود.
بر اساس آمارها این تغییر دوز، حتی با استفاده از وسیله مخصوص برای بریدن قرص ها، می تواند به 15 درصد برسد. البته بیشترین خطر در صورتی است که داروی مذکور باید دقیقا با اندازه تعیین شده توسط پزشک مصرف شود و حتی کمترین تغییر در آن می تواند تاثیرات سمی در بدن داشته باشد.
به جای نصف کردن قرص ها می توان از قرص هایی با دوز پایین استفاده کنیم؟
بنابراین باید عادت نصف کردن یا خرد کردن قرص ها و کپسول ها را کنار گذاشت چرا که تاثیر خود را از دست داده و مشکلات دیگری ایجاد می کنند. اغلب وقتی بیمار باید چند قرص را مصرف کند، این عادت وجود دارد که داروها را با همدیگر می بلعد که متاسفانه این کار نیز می تواند تاثیرات منفی به همراه داشته باشد و منجر به تداخل اثرات ماده اصلی داروها با یکدیگر شود.
این انجمن ایتالیایی توصیه می کند که قرص ها و کپسول ها را به همان شکل و اندازه که دارند مصرف شوند یا از دوزهای پایین تر استفاده شود و در نهایت اگر مشکل در بلعیدن قرص است، قطره، شربت یا پودر آن تجویز شود.
رابطه حساسیت و آلرژی با نصف کردن قرص
نتایج یک مطالعه نشان می دهد دو نیم کردن یا خرد کردن برخی از انواع داروهای تجویزی می تواند موجب بروز واکنش های آلرژیک هوازی شود.پزشکان بلژیکی در بررسی های خود دریافتند نصف کردن برخی داروهای خاص همچون داروهای ضداضطراب می تواند موجب بروز حساسیت پوستی شود که خود نگران کننده و دردسرساز است.
طبق مشاهدات این پزشکان، نصف کردن یک قرص پیش از مصرف آن باعث می شود ذرات ریزی از دارو در هوا منتشر شود که پس از تماس این ذرات با قسمت های حساس پوست همچون صورت، پلک و گردن، التهاب و حساسیت پوست را به همراه خواهد داشت. به گفته پزشکان داروهای حاوی «تترازپام»، «زولپدین» و «ترازدون» که برای درمان افسردگی، اضطراب و بی خوابی تجویز می شوند، بیشتر می توانند موجب بروز واکنش های آلرژیک شوند.