واکنش های داخلی و خارجی به تجمعات دو روز گذشته

کدخبر: ۱۹۶۱۱۵
وزیر کشور درباره هرگونه تجمع غیرقانونی در کشور هشدار داد و از مردم خواست در این تجمعات غیرقانونی شرکت نکنند. عبدالرضا رحمانی‌فضلی وزیر کشور روز گذشته در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن تاکید بر «غیرقانونی» بودن تجمعات اخیر، از معترضان خواست در صورت داشتن قصد تجمع، درخواست خود را به وزارت کشور ارائه دهند تا این وزارتخانه تقاضای آنان را بررسی کند.
واکنش های داخلی و خارجی به تجمعات دو روز گذشته

وزیر کشور گفت: «از همه کسانی که با این نوع فراخوان‌ها در تجمعی شرکت می‌کنند، تقاضا داریم که در این نوع تجمعات غیر قانونی شرکت نکنند؛ چراکه برای خودشان و دیگر شهروندان زحمت ایجاد می‌کنند.» رحمانی‌فضلی درباره برخی فراخوان‌های فضای مجازی که مردم را دعوت به تجمع می‌کنند، با اشاره به اینکه گزارش‌هایی به این وزارتخانه رسیده است، تاکید کرد که این تجمعات قطعا غیرقانونی است. او با اعلام اینکه هر نوع تجمعی باید مجوز داشته باشد، گفت: نیروی انتظامی و قوه‌قضائیه تاکنون تلاش کرده‌اند، مدیریت کنند تا تجمعات غیرقانونی تبدیل به مساله‌ای نشود که نگرانی ایجاد کند.

تکذیب تصویب قانون منع رفت‌وآمد

در همین حال حسین همدانی، معاون امنیتی انتظامی استاندار تهران خبر منع رفت‌وآمد در تهران را تکذیب کرد.

بحران‌ها در خیابان حل نمی‌شود

با این همه تجمعات غیرقانونی که طی دو روز اخیر، ابتدا در مشهد و پس از آن در چند شهر دیگر برگزار شد، با واکنش‌هایی روبه‌رو شده است. یک روز پس از آنکه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری به بانیان برخی اقدامات اعتراضی علیه دولت هشدار داد که دود آن به چشم خودشان می‌رود، حسام‌الدین آشنا مشاور رئیس‌جمهوری در یادداشتی با تاکید بر اینکه «مردم حق دارند که صدایشان با وضوح بالا شنیده شود و مسوولان امنیتی و انتظامی باید با سعه صدر با اعتراضات مواجه شوند»، نوشت: «اما هوشیار باشیم که درهیچ کشوری، هیچ کدام از این بحران‌ها در خیابان و بر بستر خشونت حل نشده است.» به گزارش «ایرنا» آشنا در این یادداشت با بیان اینکه ۹ دی تاثیر مهمی در خاموشی دود حوادث پس از انتخابات ۸۸ داشت، در عین حال تاکید کرد: با توجه به مجموع عملکرد سیاسی و اداری آقای احمدی‌نژاد، مواضع فعلی و نقش موثر جریان پشت پرده و حامی او در حوادث جاری می‌توان گفت که آتش فتنه‌های احمدی‌نژاد تا مدت‌ها دامنگیر نظام خواهد بود؛ چرا که تصمیمات و اقدامات او نه از سر نادانی بلکه به‌عنوان برنامه‌ای برای ایجاد بحران‌های ساختاری، راهبردی و کارکردی در کلیت نظام جمهوری اسلامی قابل ارزیابی است.» به نوشته حسام‌الدین آشنا، محمود احمدی‌نژاد هشتصد میلیارد دلار درآمدهای اقتصادی ایرانیان را به فنا داد؛ کشور را با رشد اقتصادی ۸ درصدی تحویل گرفت ولی با رشد منفی ۸/ ۶ درصد تحویل داد؛ صندوق‌های بازنشستگی و تامین اجتماعی را خالی کرد ولی ده‌ها بنگاه سودآور را به حامیان خود بخشید.

اکبر ترکان، مشاور رئیس‌جمهوری هم دیروز در گفت‌وگویی با اعتماد آنلاین با تاکید بر اینکه «باید به محتوای این اعتراضات مردم توجه شود» گفت: «مخالفان سیاسی موجود در کشور کوششان بر این است که بر موج نارضایتی‌ها سوار شوند.» او افزود: واقعیت این است که بستر نارضایتی وجود دارد که باید این بسترها را مورد بررسی قرار دهیم و خواست‌های مردم را مورد توجه قرار دهیم و این موضوعات نارضایتی را مدیریت کنیم که مشکل حل شود.»

موضع مقامات ارشد سپاه

از سوی دیگر این تجمعات غیرقانونی با واکنش برخی مقامات ارشد سپاه پاسداران نیز روبه‌رو شد. براساس آنچه «ایرنا» گزارش داده است، سردار رمضان شریف سخنگوی سپاه دیروز در اجتماع گرامیداشت ۹ دی در بیرجند گفت: «منکر برخی نارسایی‌ها و مشکلات کوچک در کشور نیستیم اما تیزهوشی و ولایتمداری فرزندان ملت باعث فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی از جمله گرانی و تورم خواهد شد.» او گفت: «دشمن دست بردار نیست و اگر غفلت کنیم توطئه‌ای جدید را پایه‌ریزی خواهد کرد.» همچنین سردار یدالله جوانی مشاور عالی نماینده ولی‌فقیه در سپاه در واکنش به تجمعات دو روز اخیر، در سمنان گفت: «دشمن به‌دنبال برهم زدن ثبات در جمهوری اسلامی است، دیروز به بهانه انتخابات، امروز به بهانه معیشت.»

دوقطبی کردن جامعه کارساز نیست

در همین حال سیدابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی صبح دیروز در مصلای بوشهر با بیان اینکه مردم درگیر مشکلات معیشتی و اقتصادی هستند که حتما باید این مشکلات و موانع برطرف شود، گفت: «دو قطبی کردن جامعه در این عرصه کارساز نیست؛ همه بخش‌های کشور با دولت همکاری کنند و دولت هم اراده جدی داشته باشد تا گره‌ها گشوده شود.» به گزارش قدس آنلاین، رئیسی افزود: «دشمنان می‌خواهند با سوار شدن بر موج مطالبات معیشتی و اقتصادی مردم، فتنه جدید درست کنند؛ اما مردم هوشیار هستند و ضمن اینکه مطالبات خود را مطرح می‌کنند اجازه سوءاستفاده نخواهند داد.» همچنین براساس گزارش الف، احمد توکلی نماینده سابق مجلس هم در واکنش به این تجمعات گفت: «بی‌اعتنایی برخی از دستگاه‌های دولتی به مطالبات معیشتی مردم، کار را به اعتراضات خیابانی کشانده است. هرچند باید توجه داشت در چنین تجمعاتی، گرچه شروع‌کننده مردم‌ هستند ولی تمام‌کننده الزاما مردم نیستند.»

واکنش‌های توییتری

با این همه، واکنش‌ها به تجمعات غیرقانونی اخیر به فضای مجازی هم کشیده شد؛ واکنش‌هایی که از منظرهای متفاوت درباره موضوع تجمعات غیرقانونی مطرح شده است.  معصومه ابتکار معاون رئیس‌جمهوری دیروز در یادداشتی توییتری در واکنش به تجمعات اعتراضی روزهای اخیر نوشت: «اگرچه اعتراض به مشکلات حق مردم برای اصلاح امور است، اما معترضان باید بدانند از کجا هدایت می‌شوند و رهبرشان کیست؟» محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با هشتگ «مردم گله‌مندند» در صفحه توییترش نوشت: «صف معترضان به گرانی، تورم و وضعیت کار و اشتغال از جریان منافقین و معاندین جداست.»  محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس نیز از اعتراضات مردم و لزوم پاسخگویی به آن توییت کرد و نوشت: «اگر اعتراضات مردمی سازماندهی هم شده باشد، مسوولان دولتی باید پاسخگو باشند. به جای پاسخگویی، به تئوری توطئه پناه نبریم. برگزاری راهپیمایی بدون حمل سلاح از حقوق اساسی مردم است. دولت باید در عمل به حقوق اساسی مردم احترام بگذارد نه در شعار و ایجاد تشکیلات غیرضرور معاونت حقوق شهروندی.»

نگاه متفاوت به تجمعات غیرقانونی اخیر

هرچند بسیاری از چهره‌های سیاسی در واکنش به تجمعات اخیر ازجمله محسن رضایی و عزت‌الله ضرغامی تاکید کرده‌اند که حساب معترضان به گرانی از جریان منافقین و معاندین جدا است اما برخی دیگر از سیاسیون نظر دیگری دارند. غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌‎آبادی نماینده مردم رشت در مجلس دیروز در گفت‌وگو با «ایلنا» تاکید کرد که «انتساب تجمعات به منافقین و سلطنت‌طلبان اشتباه محرز است.» نایب رئیس فراکسیون مستقلین ولایی گفت: «امیدواریم عوامل ناراضی‌تراشی سر عقل بیایند.»  با این حال دیروز عزت‌الله ضرغامی در دومین واکنش خود به این تجمعات غیرقانونی، در حاشیه برگزاری آیین ۹ دی در یاسوج، تاکید کرد که «آوردن اعتراض‌ها به خیابان‌ها، به معنای تقابل با نظام و انقلاب نیست.» به گزارش «ایلنا» رئیس اسبق سازمان صداوسیما گفت: «مردم اگر ببینند مسوولان‌شان دچار دعواهای زننده شده و کاری برای آنها انجام نمی‌دهند و از سویی سخنان رهبری را نشنیده‌اند به‌طور حتم اعتراضات خود را به خیابان‌ها می‌آورند و از مسوولان می‌خواهند که رهبری را حمایت کنند.» همچنین مدیر روابط‌عمومی شرکت بهره‌برداری مترو روز گذشته از عدم پذیرش مسافر در دو ایستگاه مترو خط ۴ خبر داد. محمدیان در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: «دو ایستگاه متروی تئاتر شهر و میدان انقلاب درحال‌حاضر مسافرگیری ندارد.» وی افزود: «این عدم پذیرش مسافر تا پایان ناآرامی‌ها ادامه خواهد داشت.» از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری فارس محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات در صفحه شخصی‌اش به دروغ پراکنی و سیاه‌نمایی یک کانال تلگرامی واکنش نشان داد و خطاب به موسس تلگرام نوشت: «یک کانال تلگرامی عملا مردم را دعوت به ایجاد ناامنی و استفاده از بمب دستی و اسلحه می‌کند اکنون زمان توقف خشونت‌پراکنی است.»

توییت ترامپ

همه این واکنش‌های داخلی در شرایطی مطرح شده است که مقامات آمریکایی در یکی، دو روز گذشته در اظهاراتی مداخله‌جویانه نسبت به تجمعات اخیر در برخی شهرهای ایران واکنش نشان داده‌اند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در اقدامی مداخله‌جویانه به اعتراضات در برخی شهرهای ایران واکنش نشان داد و با انتشار پیامی در صفحه توییتر خود مدعی حمایت از مردم ایران شد. به گزارش «ایسنا» ترامپ در پیام مداخله‌جویانه خود نوشت: «دولت ایران باید به حقوق مردم احترام بگذارد. جهان درحال تماشا است.» در ادامه مداخله‌های واشنگتن در امور داخلی ایران، وزارت امور خارجه، سخنگوی کاخ سفید و برخی اعضای کنگره آمریکا، نیز در اقدامی مداخله‌جویانه به تجمعات در ایران واکنش نشان دادند.

واکنش وزارت‌خارجه

همزمان بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات سخیف، بی‌جا و مداخله‌جویانه مقامات آمریکایی گفت: «مردم رشید ایران وقعی به شعارهای فرصت‌طلبانه و ریاکارانه مقامات آمریکا نمی‌گذارند.»

مداخله واشنگتن

همچنین بنا بر گزارش پایگاه اینترنتی وزارت خارجه آمریکا، این وزارتخانه با صدور بیانیه‌ای خواستار حمایت تمام ملت‌ها از مطالبات ‌مردم ایران شد. سخنگوی کاخ سفید و برخی اعضای کنگره آمریکا نیز به این اعتراضات واکنش نشان دادند. پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در یک موضع‌گیری مداخله‌جویانه خود درباره اعتراض‌ها در ایران پیامی در صفحه توییترش منتشر کرد و به تکرار ادعاهای بی‌اساس واشنگتن درباره ایران پرداخت. وی نوشت: «مهم است که ما از معترضان در ایران حمایت کنیم. این وضعیت به دلیل حمایت ایران از تروریسم به جای رسیدگی به مشکلات شهروندانش است.» سناتور تام کاتن نیز که همواره مواضعی ضد ایرانی داشته است، با انتشار بیانیه‌ای به این اعتراضات واکنش نشان داد. وی با ادعای اینکه مقامات ایران توجهی به نیازهای شهروندان این کشور نمی‌کنند، گفت: «ما باید از مردم ایران حمایت کنیم.» اورین هچ، سناتور جمهوری‌خواه نیز در موضع‌گیری درباره مسائل داخلی در صفحه توییتر خود نوشت: «من در کنار مردم ایران و درخواستشان برای شفافیت و آزادی ایستاده‌ام و از همکارانم در کنگره آمریکا می‌خواهم با من همراه شوند.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید