ناتو با ادعای عدم دخالت ، خواستار حل اختلاقات داخلی افغانستان شد

کدخبر: ۲۰۲۷۶۳
هیأت اعزامی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سفری اعلام نشده به افغانستان در مزارشریف مرکز استان بلخ به خبرنگاران گفتند که از دولت افغانستان خواسته اند مشکلات داخلی را با حزب جمعیت اسلامی سریع حل کنند و نگذارند این روند به امنیت صدمه بزند.

به گزارش ایرنا ، با نزدیک شدن زمان برگزاری نشست بین المللی «پروسه کابل» که عنوانی است برای گردهمایی نمایندگان 25 کشور جهان به منظور بررسی روند مصالحه و هماهنگی برای مبارزه با تروریسم در افغانستان، سفر دو روزه هیات ناتو به افغانستان و حضور در استان بلخ می تواند مفاهیم خاص سیاسی مغایر با بیانات مطبوعاتی داشته باشد.

وقتی این سفر را در کنار تهدیدهای بلخ علیه دولت مرکزی برای برگزاری تظاهرات سراسری و حرکت مردم به سمت کابل در زمان اجرای نشست پروسه کابل می گذاریم این معنا روشن تر به نظر می رسد.

رسانه های محلی افغانستان دیشب گزارش دادند که نمایندگان دایمی آمریکا، آلمان، ایتالیا و ترکیه در ناتو در قالب هیات ناتو برای سفری دو روزه وارد این کشور شده اند.

این هیأت به استان های «هرات» و «بلخ» سفر کرده و با مقامات ارشد محلی دیدار داشته است و اگر چه مدعی شدند که آنها در مسایل داخلی افغانستان دخالت نخواهند کرد اما ارتباط دادن نگرانیشان به صدمه دیدن تلاش ها برای برقراری امنیت به بروز تنش های داخلی میان مقامات حکومت را می توان نوعی درخواست برای ختم داستان و اعمال نظر دانست.

«کی بیلی هیچسن» نماینده دایمی آمریکا در ناتو در مزارشریف گفت که آنچه ما انجام می دهیم این است که به رهبران افغانستان می گویم مشکلات با جمعیت اسلامی را حل کنید و بیایید به پیش برویم، ما نقشی را در این تنش ها بر عهده نمی گیریم اما می گویم که این بخشی از مصالحه و پیشرفت است.

نماینده آمریکا در ناتو به رغم اعلام رئیس جمهوری آمریکا که گفته بود دیگر با طالبان مذاکره نخواهد کرد ، گفت که طالبان هنوزهم فرصت دارند در گفت وگوهای صلح حضور یابند زیرا آنها به هیچ وجه نمی توانند برنده جنگ باشند.

وی در پاسخ به تفاوت این سخن با موضع دونالد ترامپ درباره گفت وگوهای صلح با طالبان گفت که رئیس جمهوری آمریکا آن سخنان را زمانی بیان کرد که حملات تروریستی وحشتناکی در کابل رخ داده بود و این حادثه بر وی اثر گذاشته بود و در چنین شرایطی گفت و گو با طالبان را رد کرد اما وی از روند صلح حمایت می کند.

هیچسن افزود که طرح صلح بخشی از راهبرد جدید آمریکا است و ما طالبان را به میز گفت و گو خواهیم آورد.

نماینده آمریکا در ناتو درباره تلاش ها برای بستن دفتر سیاسی طالبان در قطر ابراز بی اطلاعی کرد و این در حال است که «محمد حنیف اتمر» مشاور امنیت ملی افغانستان در گفت و گو با یکی از رسانه های عربی منطقه گفته است که تلاش برای بستن دفتر طالبان در قطر را آغاز کرده اند.

«کورنیلیس زیمرمن» نماینده ناتو نیز در این سفر تأکید کرد که طالبان پیروز جنگ نخواهند شد و تنها راه برای آنها گفت وگوی صلح خواهد بود.

«جان نیکلسون» فرمانده عمومی نظامیان آمریکایی در افغانستان که هیأت ناتو را همراهی می کرد هم تأکید داشت که نباید سیاست به امنیت در افغانستان، آسیب برساند.

او گفت که پیامی که ما می خواهیم به مردم افغانستان برسانیم این است که ما به روند سیاسی شما حرمت می گذاریم و به سیاست گران برای تکامل سیاسی شما حرمت می گذاریم. به عنوان یک فرمانده نظامی تنها درخواست من این است که سیاست به امنیت زیان نرساند.

نیکلسون از یک سو به کاهش تحرکات میدانی طالبان اشاره کرد و از سوی دیگر به افزایش حملات تهاجم آنها معترف است .

او گفت که طالبان مانند سال های گذشته نمی تواند حملات تهاجمی انجام دهد اما حملات تروریستی خود را افزایش داده اند و این گروه هر سال اعلام می کند که به غیر نظامیان آسیب نمی رساند اما بزرگ ترین حملات و تلفات را به غیر نظامیان انجام می دهند.

هیأت اعزامی ناتو به افغانستان تأکید کردند که تمام 29 عضو ناتو به آوردن صلح به این کشور تعهد دارند، زیرا آنها امنیت افغانستان را امنیت کشورهای ناتو می پندارند.

غرب و در راس آنها آمریکا همواره درباره اختلافات داخلی حزب جمعیت اسلامی افغانستان با رئیس جمهوری این کشور موضع ضد و نقیض اتخاذ کرده اند.

پیش از این سفیر آمریکا در کابل از دولت خواسته بود که مشکلات داخلی را هر چه زودتر حل کنند و حتی به نوعی با طرف داری از استفاده دولت از قدرت برای اجرای امور جاری خود و مشروع خواندن این قدرت، جناح مقابل دولت را با تعریف روشنی از موضع آمریکا تهدید کرده بود.

اما دو روز بعد از این سخنان سفیر، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که کشورش بروز تنش ها میان بلخ و کابل را مسئله داخل می داند و در این موارد دخالت نخواهند کرد.

دولت فعلی افغانستان دولتی ائتلافی حاصل از انتخابات مخدوش سه سال قبل است که با دخالت مستقیم آمریکا در حالی که می رفت تنش میان دو رقیب انتخابات به درگیری های مسلحانه کشیده شود با تقسیم 50 درصدی قدرت شکل گرفت .

وقتی نهاد ریاست جمهوری در آذر ماه امسال از امضا استعفای عطا محمد نور استاندار بلخ توسط محمد اشرف غنی رئیس جمهوری خبر داد در عمل آتش تنش میان مزارشریف مرکز استان بلخ و ارگ ریاست جمهوری در کابل روشن شد.

نور سمت استانداری خود را که 15 سال است در اختیار دارد، مسئولیتی واگذار شد از محل توافق نامه سیاسی حزب جمعیت اسلامی که او در آن سمت اجرایی دارد ، برای تشکیل دولت وحدت ملی می داند و برگ استعفای خود را هم چک تضمینی ، مشروط به اجرای مفاد آن توافق نامه می خواند.

او به همبن دلیل معتقد است چون توافق نامه تشکیل دولت ائتلافی وحدت ملی محقق نشده است لذا او باید در سمت خود بماند و پا فشاری او بر این ماندن حتی به تهدید برگزاری تظاهرات سراسری علیه دولت رسیده است.

قرار بود این تظاهرات سراسری همزمان با برگزاری نشست «پروسه کابل» که برای دهه اول اسفند ماه جاری با مشارکت 25 کشور برنامه ریزی شده است انجام شود و مردم در اعتراض به دولت به سمت کابل حرکت کنند.

اولین جلسه پروسه کابل نیمه خرداد ماه سال جاری برگزار شد و در آن بر رعایت اصل اقدام بر اساس رهبری و مالکیت افغان‌ها تاکید شد .

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید