جدال ترامپ و اروپاییها بر سر برجام
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ روزنامه صهیونیستی جروزالم پست نوشت: ماه گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای پاریس، لندن و برلین ضرب الاجلی تعیین کرد تا با چارچوب جدید تحریم ها درباره توافق هستهای ایران همراه شوند.
این روزنامه صهیونیستی در پایگاه اینترنتی خود و در تفسیری به قلم «مایکل ویلنر» با بیان این که مذاکرات هسته ای ایران که به امضای توافقنامه سال 2015 (برجام) منجر شد، کاملا علنی بود، افزود: مذاکرات جدید درباره برنامه هسته ای ایران که رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته خبر آن را اعلام کرد به شیوه ای کاملا متفاوت برگزار می شود. در این مذاکرات نمایندگان رسانه ها و نمایندگان ایران نیز حضور ندارند.
موضوع این مذاکرات که به طور مستقیم بین مقامات وزارت امور خارجه آمریکا و همتایان آنها از انگلیس، فرانسه و آلمان یا گروه ای 3 [E3] برگزار می شود، بررسی این موضوع است که آیا امکان دارد توافقی ضمیمه توافق سال 2015 شود که بتواند جلوی نابودی کامل آن به دست ترامپ را بگیرد یا خیر؟.
دولت های اروپایی می دانند ریسک کاری که انجام می دهند، بالاست. اما با توجه به تهدیدهای مبهم رئیس جمهور آمریکا، منافع سیاسی که برهم زدن توافق برای وی دارد و درک مبهم او از توافق منع اشاعه در وهله اول نمی دانند تا چه حد می توانند به موفقیت امید داشته باشند.
ماه گذشته ترامپ برای پاریس، لندن و برلین ضرب الاجلی تا اواسط ماه مه تعیین کرد تا با چارچوب تحریم های جدید درباره توافق هسته ای که به طور رسمی با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود، همراه شوند و اینگونه موافقت کرد برای آخرین بار معافیت تحریم های ایران را براساس توافق هسته ای تمدید کند.
ضرب الاجل ترامپ سران اروپایی را غافلگیر کرد. آیا رئیس جمهور آمریکا از آنها انتظار یک توافق جدید و مکمل را دارد یا اینکه وی جهان را برای خارج شدن آمریکا از توافق آماده می کند؟
دیپلمات های اروپایی خود را برای هر دو احتمال آماده می کنند. آنها از گروه تیلرسون می خواهند تا به صراحت مشخص کنند برای ماندن ترامپ در توافق چه باید کرد اما در عین حال خود را برای یک طرح جایگزین برای زمانی که وی از توافق خارج شود نیز آماده می کنند، فرآیندی که از تجارت های اروپایی فعال در ایران در برابر تحریم های ثانویه آمریکا درصورتی که بار دیگر اعمال آنها از سر گرفته شود، محافظت کند.
این اقدامی بحث برانگیز است که می تواند به درگرفتن مشاجرات داخلی بین اروپایی ها منجر و حتی رویارویی مستقیم با واشنگتن و یک جنگ تجاری احتمالی منجر شود. اروپاییها درکل بر این باورند که تحریم های ثانویه آمریکا قوانین بین المللی و روح اتحاد تاریخی آنها با آمریکا را نقض می کند.
گروه ترامپ پس از آنکه از فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا (که می گویند از لحاظ سیاسی بر روی بقای برجام سرمایه گذاری کرده است)، ناامید شدند، تعامل مستقیم با گروه ای 3 را آغاز کردند.
موگرینی هشدار داده است که اتحادیه اروپا در هیچ توافق تکمیلی که مفاد جدیدی را بر توافق هسته ای بیفزاید، مشارکت نخواهد کرد. وی با اقدام جدید اروپا ضد برنامه موشک های بالستیک ایران که یکی از درخواست های اصلی ترامپ برای باقی ماندن در برجام است نیز مخالف است.