مردی که بهترین شانس برای زنده نگه داشتن برجام است
این روزنامه در ادامه آورده است: شاید دیدار نماینده های کشورهای حاضر در معاهده هسته ای ایران طی هفته گذشته در وین را بتوان آخرین دیداری دانست که با هدف بررسی این توافق تشکیل می شد.
پشت درهای بسته عمده کشورها در جلسه وین، در مورد تهدیدات رئیس جمهورایالات متحده یعنی دونالد ترامپ در خصوص برهم زدن این توافق، گله و شکایت داشتند.
شرکت کنندگان ایرانی این جلسات، معتقد بودند که هشدارهای واشنگتن سرمایه گذاران را از تهران دور می کند.
هیئت آمریکایی حاضر در این جلسات ضمن ابراز مخالفت با این سخنان اظهار داشتند که توافق، برنامه هسته ای ایران را محدود کرده، اما رفتار منطقه ای تهران را محدود نکرده است.
برایان هوک، نماینده ارشد آمریکایی حاضر در این نشست، پس از برگزاری این نشست گفت: مسئله هسته ای مهم است، اما این فقط یک جنبه از تهدیدات ایران است".
این سخنان، شعار دولت ترامپ در ماه های گذشته بوده است. دولت امریکا طی ماه های گذشته چندین بار تهدید کرده که از توافق هسته ای خارج می شود. توافقی که در دوران دولت اوباما و با همکاری دیگر قدرت های جهانی با ایران به ثمر رسید.
دیپلمات های اروپایی امیدوارند از این امر جلوگیری کنند و این سیگنال را داده اند که آنها ممکن است با الحاقیه ای به برجام برای اعمال محدودیت هایی بر موشک های بالستیک بین قاره ای ایران موافقت کنند.
برایان هوک نماینده آمریکا در مذاکرات است. دیپلمات های اروپایی معقتدند که او ممکن است بهترین شانس آنها برای زنده نگه داشتن برجام باشد.
در طول دیدار های تیم های مذاکره کننده در وین ، هوک و تیمش تلاش کردند تا شکاف بین نگرانی های اروپا و ایالات متحده را از بین ببرند. شکاف هایی که عمدتا ناشی از تقاضاهای ترامپ می شد . هوک مشاور ارشد رکس تیلرسون در حوزه سیاست گذاری بود. او تنها فردی است که در کنار تیلرسون بوده و از اخراج های ترامپ در امان بوده است.
وی روز جمعه پس از گفتگو با همتایان اروپایی خود به خبرنگاران گفت: "ما بحثهای بسیار خوبی داریم."
برخی از مقامات اروپایی وین را درحالی هفته پیش ترک کردند که بر این باور بودند که امریکا همچنان می خواهد برجام حفظ شود.
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه در بروکسل به خبرنگاران گفت: «همه احزاب مجبور به اجرای کامل توافقنامه هستند. این برای ما در اروپا و سایر نقاط جهان یک مسئله امنیتی است."»
عباس عراقچی ، معاون وزیر امور خارجه ایران، نیز گفت که هیئت آمریکایی که آقای هوک در وین رهبری می کرد، "نشان دادند که به برجام متعهد هستند."
هوک طی هفته های گذشته بارها تحت هدایت تیلرسون به پایتخت های اروپایی سفر کرده است تا همتایان خود را متقاعد کند که الحاقیه پیشنهادی می تواند کل توافق ایران را نجات دهد.
هوک در واشنگتن اقدامات زیادی انجام داده است از جمله اینکه اکثر سیاست گذاری های دولت ترامپ در حوزه سیاست خارجی را انجام داده و بسیاری از سخنرانی های مهم تیلرسون را نیز او نوشته است.
مت رودز که کمپین انتخاباتی میت رامنی را مدیریت می کرد، می گوید: «در ستادهای انتخاباتی، هیچیک از گروه های سیاست گذاری، اتفاقی را شکل نمی دهند که تمامی کارشناسان در تمام حوزه های در آن حضور پیدا کنند. اما برایان هوک به راحتی صدها نفر را پای کار آورد و آنها را مجبور به همکاری با یکدیگر کرد.
هوک در ستاد انتخاباتی میت رامنی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا به عنوان مشاور حضور داشت.
دقیقا همین ویژگی هوک است که مذاکره کنندگان اروپایی امیدوارند هوک در ماجرای برجام از آن استفاده کند. نمایندگان امریکا و اروپا تقریبا بر روی تعدادی از اقدامات علیه ایران در صورتیکه تهران موسعه بین قاره ای تولید کند، به توافق رسیده اند.
با این حال، حتی اگر چنین توافقی صورت بگیرد، هیچ تضمینی نیست که ایران، روسیه و چین با آن کنار بیایند.
مقامات امریکایی در وین گفتند که اروپا و امریکا به تنهایی و جدا از روسیه و چین می توانند ایران را مجبور به پذیرش خواسته هایشان بکنند. دیپلمات های اروپایی اما مخالف این سخنان بودند.
با تمام این احوال، جدیت مذاکره کنندگان و مذاکرات باعث شده که بارقه ی امیدی به وجود آید. لحظه ی مهم در این میان، سفر آتی مکرون رئیس جمهور فرانسه به واشنگتن است که در اواخر اوریل اتفاق می افتد.