خرازی: چین و پاکستان در بندر چابهار با ایران همکاری کنند

کدخبر: ۲۰۵۵۲۰
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران با بیان فراهم بودن فرصت همکاری ایران با دیگر کشورها در چابهار، گفت: چین و پاکستان می توانند در توسعه بندر چابهار با ایران همکاری کنند.

'کمال خرازی' روز سه شنبه در سخنرانی در 'موسسه سیاسی اسلام آباد' با موضوع 'چشم انداز همکاری ایران و پاکستان در امنیت منطقه ای غرب آسیا' با تشریح زمینه های همکاری دو کشور گفت:هرچند پاکستان از نظر جغرافیایی جزو کشورهای آسیای غربی محسوب نمی شود، ارتباط این کشور با کشورهای منطقه نه تنها باعث گسترش رابطه پاکستان با کشورهای آسیای غربی شده، بلکه سیاست های منطقه نیز بر روند تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی پاکستان تاثیر گذار بوده و پاکستان نیز بر تحولات این منطقه تاثیر می گذارد.

وی از ایران و پاکستان به عنوان دو کشور مهم منطقه حوزه اقیانوس هند یاد کرد و گفت:این دو کشور از کشورهایی هستند که از تحولات آسیای غربی تاثیر پذیرند و هم در دریای عمان، آسیای جنوبی و اقیانوس هند نقش مهم و تاثیر گذاری دارند، لذا روابط ایران و پاکستان را باید با این رویکرد مورد بررسی قرار داد.

خرازی با بیان اینکه ممکن است، همکاری اقتصادی ایران و هندوستان در چابهار به عنوان دغدغه پاکستان مطرح شود، اضافه کرد:ایران به این دغدغه بی توجه نیست و زمینه همکاری در این بندر بر سایرین نیز فراهم است و در واقع، همکاری اقتصادی چین و پاکستان با ایران در چابهار می تواند از این دغدغه بکاهد.

وزیر پیشین امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش گفت:به عنوان یک پیشنهاد، می توان برای تکمیل پروژه (یک کمربند-یک جاده) چین، بنادر چابهار ایران و گوادر پاکستان را که در یک بستر جغرافیایی نیز قرار گرفته اند به یکدیگر متصل کرد.

نارضایتی از سطح همکاری های ایران و پاکستان

رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش، با بیان نارضایتی مقامات کشورمان از سطح همکاری اقتصادی ایران و پاکستان در حال حاضر، اضافه کرد:ایران با دیگر همسایگان خود از جمله افغانستان، امارات متحده عربی، قطر، عمان، عراق، ترکیه، روسیه، آذربایجان و ارمنستان روابط اقتصادی قابل قبول دارد، ولی سطح رابطه دو کشور ایران و پاکستان در سطح پائین تری است.

خرازی تصریح کرد:جمعیت 81 میلیون نفری ایران و بیش از 200 میلیون نفری پاکستان ظرفیت چشمگیری برای توسعه روابط اقتصادی در بر دارد و اتصال خط لوله گاز ایران به پاکستان، همکاری پاکستان در بندر چابهار، توسعه همکاری بخش خصوصی دو کشور، مبادلات تجاری بر اساس پول ملی دو کشور، تسهیل روادید و گسترش گردشگری می تواند موجب توسعه روابط دو کشور را بیش از گذشته فراهم کند.

تاکید بر نقاط همکاری مشترک چندجانبه

خرازی در بخش دیگری از سخنانش در این موسسه مطالعاتی گفت:پیشنهاد همکاری 'ایران، پاکستان، چین و روسیه' در زمینه های امنیتی و اقتصادی که از سوی پاکستان مطرح شده قابل بررسی است و می تواند تاثیر راهبردی چشمگیر بر امنیت و توسعه اقتصادی منطقه داشته باشد.

وی ادامه داد:پیشنهاد گسترش همکاری ایران، پاکستان و ترکیه نیز قابل مطالعه است.

 تبیین وضعیت منطقه و لزوم همکاری منطقه ای

وزیر پیشین امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش، با تشریح وضعیت منطقه گفت:از زمان جدایی پاکستان از هندوستان، رابطه ای بسیار صمیمی بین دو کشور ایران و پاکستان برقرار شد و شاید بتوان گفت که تا زمان حمله شوروی به افغانستان رابطه دو کشور بی نظیر بود.

خرازی اضافه کرد:حتی در زمانی که امنیت پاکستان به خطر می افتاد، ایران حتی المقدور در کنار کشور دوست(پاکستان)قرار داشت و با حمله شوروی به افغانستان به رغم اینکه هر دو کشور از مردم افغانستان حمایت کردند و بیشترین هزینه را در این راه پرداختند، تحولات سیاسی و نظامی ناشی از حضور نیروهای شوروی در افغانستان و مداخله ایالات متحده و کشورهای عرب جنوب خلیج فارس منجر به این شد که ایران و پاکستان در حمایت از مردم این کشور از دو رویکرد متفاوت استفاده کنند.

رییس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان اضافه کرد:این موضوع سبب شد که ارتباط پاکستان با آمریکا و کشورهای عرب خلیج فارس گسترش یابد و با سیاست های ایران که همسو با سیاست ایالات متحده آمریکا نبود، به تدریج از میزان همکاری دو کشور در مقایسه با قبل کاسته شد، هرچند در این مدت نیز در دوران دولت های مختلف پاکستان شاهد توسعه روابط دو کشور بوده ایم.

وی ادامه داد:با توجه به فرصت ها و تهدیداتی که در منطقه غرب و جنوب آسیا در برابر دو کشور وجود دارد، لازم است دو کشور با کمک یکدیگر تهدیدات بالقوه در برابر دو کشور را خنثی کرده و از فرصت های موجود در راستای منافع مشترک استفاده کنند.

 انقلاب ها در کشورهای عربی، بر بی ثباتی منطقه افزود

خرازی در این بخش از سخنانش در این نشست با تاکید بر لزوم اتحاد کشورهای منطقه برای مقابله با بحران ها گفت:انقلاب های عربی که از حدود هفت سال پی، بسیاری کشورهای عربی منطقه را در بر گرفت، بر کشورهای غیر عرب منطقه نیز بی تاثیر نبود و بی ثباتی را در تمامی منطقه گسترش داد.

خرازی گفت:در این تحولات، برخی کشورهای منطقه نقش بی ثبات کننده و برخی دیگر نیز نقش ثبات دهنده داشتند و پاکستان با وجود آنکه عضو ائتلاف ایجاد شده از سوی عربستان و تحت فشار بود، نقش بیطرف را در قبال این تحولات بازی کرد.

 خطر گسترش تروریسم تکفیری در منطقه

وی اضافه کرد:پاکستان به دلیل روابط خوبی که با همه کشورهای منطقه دارد می تواند نقش میانجی داشته باشد و کشورهای منطقه را به یکدیگر نزدیک کند.

خرازی تصریح کرد:بی ثباتی در منطقه غرب آسیا منجر به ظهور تروریسم تکفیری شده است و این موضوع، می تواند امنیت همه کشورها از جمله امنیت ایران و پاکستان را به مخاطره بیندازد.

وزیر پیشین امور خراجه جمهوری اسلامی ایران همچنین بر لزوم گسترش همکاری امنیتی و اطلاعاتی نزدیک دو کشور تاکید کرد و افزود:این همکاری ها نه تنها بر کاهش خطرات ناشی از فعالیت های تروریستی در دو کشور موثر است، بلکه بر ثبات منطقه نیز تاثیر مثبتی دارد.

وی گفت:بحران افغانستان معضلی است که از حدود نزدیک به چهار دهه قبل دو کشور ایران و پاکستان برای آن هزینه های سنگینی را متحمل شده اند و به رغم مشکلاتی که به خاطر مسائل مربوط به افغانستان ممکن است در روابط دو کشور به وجود آمده باشد، لازم است دو کشور برای ایجاد امنیت در افغانستان و کاهش فعالیت های تروریستی با یکدیگر همکاری کنند.

رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران رد بخش پایانی سخنانش گفت:امنیت اقیانوس هند برای امنیت ایران و پاکستان ضروری است و پاکستان نگرانی های امنیتی خاصی از همسایه بزرگ خود هندوستان دارد که باید مورد توجه ایران قرار گیرد و در مقابل، توجه به امنیت جمهوری اسلامی ایران، به ویژه در مرزهای شرقی ایران باید مورد توجه دوستان پاکستانی قرار گیرد.

'سیدکمال خرازی' روز گذشته در راس هیات دیپلماتیک در سفر به اسلام آباد پاکستان با سخنرانی در موسسه مطالعات سیاسی اسلام آباد، با ناصرخان جنجوعه مشاور امنیت ملی پاکستان، جمعی از نمایندگان مجلس سنای این کشور و فضل الرحمان رییس جمعیت عملای اسلامی پاکستان شاخه فضل دیدار و گفت و گو کرد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید