رقبای انتخاباتی روحانی چه می‌کنند؟

کدخبر: ۲۰۵۶۲۹
مغلوبان دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، این روزها چه می‌کنند؟

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران با اعلام اسامی 6 نفر از تایید صلاحیت شد‌ه‌ها از سوی شورای نگهبان، وارد مرحله اصلی رقابت‌ها شده بود که با انصراف دو تن از آنان، با چهار کاندیدا در اردیبهشت سال 96 برگزار شد. با اعلام نام حسن روحانی به عنوان پیروز این انتخابات، کاندیداهای مغلوب راه دیگری را در پیش گرفتند. از نام جهانگیری که برای دومین بار معاونت اول رییس جمهوری را برعهده گرفت بگذریم، سایر کاندیداها یا با حکم رهبری انقلاب به عضویت مجمع رسیدند و یا اینکه بدون قبول مسئولیتی روزگار می گذرانند.

ابراهیم رییسی؛ از قضاوت تا تشخیص مصلحت

سید ابراهیم رییس الساداتی معروف به سید ابراهیم رییسی، روحانی 58 ساله خراسانی است که با سابقه طولانی در دستگاه قضایی شانس خود را برای حضور در دستگاه اجرایی کشور محک می زد.

حضور او در دستگاه قضا با سوابقی همچون دادستانی شهرهای کرج، همدان و تهران، ریاست سازمان بازرسی کل کشور، معاونت اول قوه قضاییه و دادستانی کل کشور، در سال 94 با حکم رهبری انقلاب بعنوان متولی آستان قدس رضوی به پایان رسید و البته دادستانی دادسرای ویژه روحانیت بعنوان تنها سمت قضایی او برایش باقی ماند.

رییسی با حضور در آستان قدس رضوی و اعتقادی که او نسبت به خدمت به امام رضا (ع) و زایرین بارگاه ایشان داشت هرگونه شک و شبهه ای را در مورد ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری از خود دور کرده بود. او حتی چند ماه پیش از انتخابات هنوز تصمیمی برای حضور در رقابت ها نداشت و اصولگرایان هم به دنبال کاندیدای شاخص خود در این انتخابات بودند، اما به یکباره تصمیم به حضور در عرصه را گرفت تا همراه قالیباف جامعه اصولگرایی را نمایندگی کنند.

اما این تمام اتفاقات پسا انتخاباتی ریاست جمهوری برای ابراهیم رییسی نبود. مجمع تشخیص مصلحت نظام که در تمام روزهای پر تلاطم انتخابات ریاست جمهوری ایران بدون رییس اداره می شد، رییسی را به یکی از گزینه های احتمالی تصدی آن تبدیل کرده بود. هرچند رییسی به مقام ریاست آن مجمع دست نیافت اما در تابستان همان سال برخلاف ادوار گذشته که روسای جمهور سابق به عضویت مجمع در می آمدند اینبار مغلوب انتخابات ریاست جمهوری به عضویت این مجمع دست یافت. نام رییسی در کنار سایر اعضای این مجمع در دوره جدید فعالیتش قرار گرفت.

او در حال حاضر که متولی آستان قدس رضوی است و همزمان عضویت در مجمع را نیز برعهده دارد، سودای انتخابات دیگری را هم در سر می پروراند. خیلی بعید نیست که در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی قرعه سرلیستی اصولگرایان بنام ابراهیم رییسی بخورد و او بجای ریاست جمهوری خود را کاندیدای ریاست مجلس کند.

قالیباف؛ از سکونت در بهشت تا اسکان در ولی‌عصر

محمدباقر قالیباف، دیگر خراسانی جمع 6 نفره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ایران بود. این مشهدی 56 ساله که 12 سال شهردار تهران بود جمنایی ها را پشت سر خود می دید که او را با اکثریت آرا به عنوان کاندیدای اصولگرایی انتخاب کرده بودند.

همزمانی حضور قالیباف و رییسی، می توانست از آن دو زوجی را بسازد که در نمایندگی جریان اصولگرایی بتوانند در برابر زوج روحانی - جهانگیری ایستادگی کنند. اما آنچه که در مناظره های انتخاباتی رخ داد خیلی برای این زوج اصولگراها خوش یمن نبود. قالیباف با تمام سوابق نظامی و انتظامی خود در برابر تیم جهانگیری و روحانی کاری از پیش نبرد تا در کمال ناباوری به نفع ابراهیم رییسی از رقابت های انتخاباتی انصراف دهد.

ناکامی قالیباف البته تنها در انتخابات ریاست جمهوری نبود. او با انتخابات شورای شهر تهران نیز مجبور شد با چیدمان جدید کرسی های این شورا، سکونت در خیابان بهشت را پایان دهد. پس از آن قالیباف ماند و حدس و گمان هایی که برای سمت جدید او عنوان می شد. عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام همچون دیگر مغلوب انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری نصیب او شد و در این میان سمت های دیگری هم بود که قالیباف بعنوان کاندیدای تصدی آن مطرح می شد که مهمترین آن ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) بود. این سمت هنوز هم در حد همان شایعه باقی است و قالیباف تنها سمتی که بعد از شهرداری تهران دارد همان عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

جهانگیری؛ مردی که همچنان در پاستور روزگار می‌گذراند

اسحاق جهانگیری 60 ساله، که پله پله سمت های دولتی را طی کرد تا به مقام معاونت اول رییس جمهوری ایران برسد، با اصرار مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، رقیب رییس دولت شد. او از اول آمده بود تا بعنوان کاندیدای آلترناتیو حضور داشته و در مناظره ها حسن روحانی را همراهی کند و اتفاق توانست از پس این نقش بخوبی بربیاید. جهانگیری که در روزهای منتهی به 29 اردیبهشت 96 از ادامه رقابت های انتخاباتی به نفع حسن روحانی کنار کشید، باز هم برای حضور در همان سمت قبلی خود دعوت شد. معاونت اول رییس جمهوری برای دومین دوره متوالی حضور مرد کرمانی را در کابینه تدبیر و امید تمدید شد، تا جهانگیری هم در میان کاندیداهای مغلوب ریاست جمهوری به فعالیت سیاسی خود ادامه دهد.

میرسلیم؛ مهندسی که به عضویت در مجمع ادامه می دهد

سیدمصطفی میرسلیم 70 ساله استاد دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پس از پایان مسئولیتش در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوم هاشمی رفسنجانی در سال 76، تنها به همان کرسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قناعت کرده بود. او با حضوری 20 ساله در مجمع، برای نخستین بار در یک انتخابات در ایران شرکت کرد و در نهایت هم با تعداد آرای 478 هزار و 267، رتبه سوم را از آن خود کرد. میرسلیم با این شکست، باز هم به عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام انتخاب شد تا فعالیت خود را کما فی السابق در همان سمت قبلی ادامه دهد.

هاشمی طبا؛ پدیده‎ای که هیچ مسئولیتی برعهده ندارد

سید مصطفی هاشمی طبای 71 ساله بی شک پدیده انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم بود. او جدای از اینکه در مناظره های انتخاباتی خوش درخشید، نخستین کاندیدایی هم لقب گرفت که در تاریخ ادوار انتخابات اعلام می کند به فرد دیگری رای خواهد داد. وزیر صنایع دولت‎های شهید باهنر و میرحسین موسوی و معاون رییس جمهور و رییس سازمان تربیت بدنی در دولت دوم هاشمی و دولت اول خاتمی در روزهای منتهی به 29 اردیبهشت ماه سال 96، هرچند حاضر نشد که از رقابت ها کناره گیری کند اما حسن روحانی را به عنوان کاندیدای اصلح برگزید و به همگان هم توصیه کرد که به او رای بدهند. هرچند در آن زمان خیلی ها فکر می کردند که اقدام تحسین برانگیز هاشمی طبا به پیشنهاد پستی دولتی به او می انجامد اما، او پس از انتخابات که با مجموع 214 هزار و 441 رای در مکان چهارم ایستاد بدون پذیرش هیچ مسئولیتی، روزگار می گذراند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید