چرایی حمله به فرودگاه نظامی «تیفور» در سوریه

کدخبر: ۲۰۷۱۰۶
حمله امروز به فرودگاه نظامی تیفور در استان حمص سوریه در حالی رخ داد که اهداف این حمله توجه تحلیلگران و ناظران امور سوریه را به خود مشغول کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-فرزاد فرهادی: بامداد روز نهم آوریل ۲۰۱۸ برابر با بیستم فروردین ماه ۱۳۹۷ رسانه ها از حمله  به پایگاه «تیفور» در استان حمص که به کشته شدن ۱۴ نفر منجر شد خبر دادند اما هیچ طرفی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفت.

وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که چند فرونده جنگنده اف ۱۵ اسرائیل با عبور از حریم هوایی لبنان اقدام به حمله به پایگاه تیفور سوریه کرده اند. بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، جنگنده های اسرائیلی در این حمله هشت موشک به سمت این پایگاه شلیک کرده اند که پدافند ارتش سوریه موفق به رهگیری و انهدام ۵ فروند از این موشک ها شده است. در ابتدا اعلام شد که این حمله از سوی آمریکایی ها انجام شده است اما پنتاگون هرگونه حمله ای را تکذیب کرد.

نکته جالب اینکه همانند حملات قبلی رژیم صهیونیستی و آمریکایی ها، تروریستهای داعش بعد از حمله هوایی به فرودگاه نظامی تیاس در حمص، تلاش کردند به سوی منطقه «سبع بیار» در دوما و منطقه صحرایی سوریه نفوذ کنند.

روسها اعلام کردند که باید بفهیم که عامل این حمله چه طرفی است تا به آن فشار وارد شود اسرائیل باید بابت این حملات توضیح بدهد.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز گفت: اوضاع در سوریه با حمله امروز به فرودگاه تیفور در حومه حمص خطرناک شده است. روسیه درقبال دمشق در صورت حمله آمریکا متعهد است. گزارش ها و اخبار  درباره حمله موشکی به فرودگاه تیفور ضد و نقیض است اما این روند تحولات خطرناک است. اینکه بفهیم چه کسی به فرودگاه تیفور سوریه حمله کرده، مهم است. این تحولات باتوجه به حضور بازیگرانی که احدی از آنها برای آمدن به سوریه دعوت نکرده است و اهداف پنهان و آشکار دارند خطرناک است.

موقعیت فرودگاه نظامی تیفور

فرودگاه نظامی التیاس یا فرودگاه طیاس معروف به فرودگاه التیفور، فرودگاهی نظامی متعلق به نیروی هوایی سوریه است که در نزدیکی روستای التیاس در ۶۰ کیلومتری شرق شهر تدمر در استان حمص سوریه واقع شده است. این فرودگاه بزرگترین فرودگاه نظامی در سوریه محسوب می شود و پس از آن فرودگاه الضمیر است که در شهر الضمیر قرار دارد. این فرودگاه به اختصار T-۴ شناخته می شود.

این فرودگاه نقطه تمرکز و پایگاه اساسی نیروهای سوریه و متحدانش است و نقش لجستیک و مهمات رسانی و امداد رسانی به نیروهای سوریه و متحدانش که در استانهای دیرالزور و حومه حماه و حلب هستند، دارد.

فرودگاه تیفور ۵۴ آشیانه سیمانی و یک باند اصلی و دو باند فرعی دارد که طول هریک از آنها نزدیک به ۳ کیلومتر است و جنگنده های میگ ۲۹، میگ ۲۷ و سوخو ۳۵ از جمله جنگنده هایی است که در آن قرار دارد.

این فرودگاه از سامانه دفاع هوایی بسیار پیشرفته و سیستم های رادار و ادوات نظامی برخوردار است و دهها تانک از جمله تی ۸۲ در آن قرار دارد.

فرودگاه تیفور در زمره یکی از مهمترین فرودگاههای نظامی و راهبردی سوریه است. در دهه هفتاد و هشتاد قرن بیستم به اتحاد جماهیر شوروی سابق اجازه استقرار هواپیماهایش در پایگاه هوایی تیاس داده شد.

اما چرا به این فرودگاه حمله شد

سرتیپ «الیاس فرحات» کارشناس نظامی لبنانی در این باره به اسپوتنیک گفت: یکی از دلایل اصلی حمله اخیر به فرودگاه نظامی تیفور عدم پذیرش شکست القاعده و جبهه النصره در سوریه و پیروزی ارتش سوریه است. اسرائیل به دنبال ممانعت از حضور ارتش سوریه در همه اراضی این کشور است.

وی افزود: مسئولان اسرائیلی بارها اعلام کرده اند که اجازه شکست داعش و القاعده و جبهه النصره و پیروزی ارتش سوریه را نمی دهند. منفعت اسرائیل ایجاب می کند که سوریه بر همه اراضی خود مسلط نشود. اسرائیل از بحث شیمیایی در دوما برای حمله به فرودگاه نظامی تیفور استفاده کرد و این همان فرودگاهی است که داعش را در بادیه الشام و شرق سوریه هدف قرار داد.

این کارشناس لبنانی بیان کرد: داعش هنوز در مناطقی از شمال شرق سوریه، جنوب الحسکه و شمال دیرالزور حضور دارد. محمود الشوا معاون وزیر دفاع سوریه در نشست امنیتی مسکو اعلام کرد که چهار شهرک در شمال سوریه تحت اشغال داعش است.

وی درباره اینکه این تحولات به جنگ میان رژیم صهیونیستی و سوریه بیانجامد گفت: فکر نمی کنم زیرا سیاست اسرائیل حمایت از القاعده از سرزمین شام و جبهه النصره و داعش استسیاست اسرائیل حمایت از القاعده از سرزمین شام و جبهه النصره و داعش است. تماس های نظامی میان اسرائیل و سرکرده های داعش و القاعده در این مناطق وجود دارد. هنگامی که اسرائیل بیش از ۲۰۰۰ مجروح را در بیمارستانهای خود معالجه می کند این مفهومش ارتباط آشکار میان القاعده و اسرائیل است زیرا رقم ۲۰۰۰ نفر زیاد است. هدف اسرائیل این است که سوریه بر همه اراضی خود مسلط نشود و اینکه دست داعش و القاعده و گروههای نزدیک به آن باز گذاشته شود».

اما این حمله در شرایطی رخ داد که بحث استفاده از سلاح شیمیایی در دوما در غوطه شرقی مطرح شده است و جنجالی از سوی غرب و همپیمانان منطقه ای آنها در این زمینه ایجاد شده است.

هدف این است که از دستاورد پاکسازی غوطه شرقی از بقایای تروریستها کم شود و پاکسازی آن مورد بی توجهی قرار گیرد.

حمله به تیفور با این هدف رخ داد که به گروههای تروریستی که در سوریه حضور دارند پیام داده شود که نگران نباشید و تسلیم نشوید زیرا تل آویو و واشنگتن حامی شماست و مواضع ارتش سوریه هدف قرار می گیرد.

اینکه جیش الاسلام زیر بار گفتگو نمی رفت هدفش فراهم آوردن سناریوی ساختگی حمله شیمیایی و فراهم آوردن بهانه حمله بود.

اینکه چرا فرودگاه نظامی تیفور هدف قرار گرفت به این دلیل بود که آنها متوجه خطوط قرمز روسیه هستند حمله به دمشق یا مکانی که نظامیان روس در آن حضور دارند خط قرمز مسکو است و از این رو فرودگاه تیفور انتخاب شد.

موضوع دیگر به عربده کشی رژیم صهیونیستی و آمریکایی ها  در منطقه خاورمیانه برمی گردد.

یکی دیگر از دلایل به سفر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به آمریکا و درخواستی که ترامپ رئیس جمهور از عربستان مبنی بر دادن هزینه ادامه حضور و تحرک آمریکایی در سوریه است، مربوط می شود.

به هر حال قدر مسلم آن است که واکنش ارتش سوریه و متحدانش به این حمله؛ ادامه مبارزه با گروههای تروریستی با سرعت بیشتر است تا مزدوران وابسته به رژیم صهیونیستی در سوریه از بین بروند و همه امیدهایی که تل آویو به این گروههای برای تحقق اهداف خود به آن دلبسته است از بین برود این در شرایطی است که چندی قبل گروههای مقاومت مردمی در منطقه شرقی سوریه که همپیمان ارتش سوریه محسوب می شوند یک پایگاه آمریکایی در الرقه را هدف قرار دادند. گروههای مقاومت مردمی که در فوریه گذشته به‌عنوان نیروی همپیمان ارتش سوریه تشکیل شد، شنبه گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد که این نیروها، عصر دیروز چندین موشک به نیروهای آمریکایی در پایگاه آنها در کارخانه سیمان «لافارژ» در منطقه «عین عیسی» واقع در ریف شمالی الرقه شلیک کردند.

در بیانیه نیروهای مردمی همپیمان ارتش سوریه آمده است که حمله موشکی به پایگاه آمریکایی در حالی صورت گرفت که جنگنده‌های ائتلاف بین‌المللی در حال پرواز در آسمان این منطقه بود.

به هر حال به نظر می رسد که اوضاع سوریه آبستن تحولات و رخدادهای بسیاری است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید