جنگ روانی عربستان علیه میزبانی جام جهانی قطر
تقریبا از 10 ماه قبل بود با تشدید اختلافات میان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس روابط دیپلماتیک میان قطر با عربستان و متحدانش در منطقه قطع شد. اتفاقی که نه تنها در مسائل سیاسی و نظامی بلکه در مسائل ورزشی به خصوص فوتبال منطقه نیز تاثیر مستقیم گذاشت تا جایی که حالا ماجرا به سمت و سوی میزبانی قطر در جام جهانی 2022 و تهدید آن نیز کشیده شده است.
ماجرا از این قرار است که برخی رسانه های عربستانی و اماراتی از طرحی پرده برداشتند که سران سعودی از مدت ها قبل وعده عملی کردن آن را داده بودند، طرحی مبتنی بر بستن تمامی مرزهای زمینی با قطر تا این تیم تنها از راه دریا و هوا قابل تردد باشد. با این طرح کشور کوچک قطر به شبه جزیره ای در خلیج فارس تبدیل می شود که نه تنها از بابت مسائل تجاری و اقتصادی بلکه در سایر مسائل مهم نیز با چالش مواجه خواهد بود از جمله میزبانی جام جهانی 2022.
بنا به جنجال های رسانه ای که بیشتر پایگاه های خبری امارات، عربستان و سایر کشورهای عرب زبان مخالف قطر از جمله مصر منتشر کرده اند با اجرای طرح اخیر سعودی ها برای بستن تنها مرز زمینی قطر عملا این کشور دیگر مشخصاتی که یک کشور برای تصاحب میزبانی جام جهانی باید داشته باشد را ندارد چون یک شبه جزیره نمی تواند بر اساس قوانین فیفا برگزار کننده جام جهانی باشد. ادعاهایی که در روزهای اخیر به جنجالی بزرگ تبدیل شده و اولین میزبانی جام جهانی در خاورمیانه را با تهدید روبرو کرده است.
این که ادعای رسانه های سعودی و اماراتی در خصوص نداشتن مرز زمینی و از دست رفتن میزبانی جام جهانی توسط قطر تا چه اندازه صحت دارد سئوالی بود که برای رسیدن به پاسخ آن به سایت فیفا مراجعه کردیم، جایی که جزوه 35 صفحه ای در آن گنجانده شده بود که کاملا شرایط میزبانی کشورها در جام جهانی نوشته شده است. در صفحه 25 این جزوه شرایط به صورت مختصر لیست شده که در بخشی از آن به داشتن فرودگاه بین المللی به صورت مستقیم اشاره گردیده اما خبری از داشتن مرز زمینی دیده نمی شود.
جنجال های عربستانی ها برای بستن تمام مرزهای زمینی با قطر و منفعل کردن این کشور از داشتن امتیاز میزبانی جام جهانی در حالی مطرح می شود که در راه رقابت برای تصاحب این میزبانی استرالیا به عنوان جزیره نیز یکی از کاندیداهای حاضر در رقابت برای تصاحب میزبانی با قطر بود که این جنگ را قطری ها از استرالیا بردند ضمن این که اگر شرط داشتن مرز زمینی درست بود فیفا در سال های گذشته دو بار برگزاری جام های جهانی جوانان و نوجوانان را به استرالیا اختصاص نمی داد.
عربستان و متحدانش از جمله امارات در هفته و ماه های اخیر همین طور آتی با صرف هزینه های میلیاردی جنگ های رسانه ای علیه قطر را بیشتر از قبل خواهند کرد تا همچنان یکی از بزرگ ترین دشمنان این کشور در راه برگزاری جام جهانی 2022 باشند، دشمنی که قطعا با توجه به خیز کشورهایی مثل انگلیس برای تصاحب این میزبانی تهدیدی بزرگ برای اولین میزبانی جام جهانی در خاورمیانه خواهد بود که باید منتظر ماند و دید واکنش قطر به این تهدیدها همین طور مقاومت فیفا مقابل مخالفان برگزاری این تورنمنت در کشور کوچک قطر تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.
آن چه محرز و بارز است این که اساسا هیچ خبری در این رابطه از منابع سعودی و اماراتی، چه رسانه های آنها چه اشخاص، هیچ مطابقتی با واقعیت ندارد. بازتاب این اخبار به حدی آماتور است که با کوچک ترین جستجوی اینترنتی به پوچی اکاذیب منتشر شده میتوان پی برد. کسانی هم که در بطن جریان هستند، به محض دیدن این اخبار فقط سر تکان میدهند. نکته آخر این که جزیره بریتانیا در سال ۱۹۶۶ میزبان جام جهانی بود و این که کشورها حتما باید مرز زمینی برای میزبانی داشته باشند اصلا صحت ندارد.