راه های حفاظت از حریم خصوصی در فضای مجازی
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، بسیاری از متخصصان و کارشناسان فناوری و اطلاعات که در حوزه امنیت سایبری فعالیت میکنند، بر این باورند که موارد زیر میتواند نقش پررنگی در افزایش امنیت سایبری دستگاههای مورد استفاده کاربران ایفا کند. این گزارش به مرور و بررسی مختصری بر مجموعه اقداماتی که باید در راستای افزایش امنیت و محافظت از حریم شخصی خود انجام شود، میپردازد.
۱. عدم استفاده از اینترنت بیسیم وای فای رایگان همگانی
یکی از خدمات شهری رایگان که در شهرهای بزرگ جهان وجود دارد، ارائه سرویس اینترنت همگانی، رایگان و بازاست که به عقیده بسیاری از منتقدان، از مهمترین راههای نفوذ هکرها و دسترسی مجرمان سایبری به اطلاعات شخصی ذخیره شده در رایانه و گوشی هوشمند کاربران به شمار میآید. بهترین راهکاری که همواره پیشنهاد میشود، آن است که تنها به شبکههای اینترنت بیسیم وای فای معتبر در خانه و سرکار خود متصل شوید و یا در صورت لزوم، از اینترنت دیتای تلفن همراه استفاده کنید.
۲. استفاده از گذرواژههای امن
یکی دیگر از بهترین راهها برای افزایش امنیت حسابهای کاربری متعدد در فضای مجازی همواره انتخاب یک گذرواژه و رمز عبور ایمن است که تا حد زیادی راه را برای نفوذ هکرها دشوار می کند.
متخصصان امنیت سایبری به کاربران پیشنهاد میکنند که از کلمات قابل حدس زدن همچون نام، نام خانوادگی، سال و تاریخ تولد، نام همسر و غیره اکیدا خودداری کنند و در صورتی که میخواهند از این کلمات، عبارات و اعداد استفاده کنند، باید در میان آن از حروف اختصاری و نشانهگذاری استفاده کنند.
۳. استفاده از سیستم ورود دو مرحلهای
برخی از اپلیکیشنها، شبکههای اجتماعی و پیامرسانها از سیستم ورود دو مرحلهای (Two-step Verification) بهرهمند هستند که کاربران بهتر است به منظور افزایش امنیت سایبری حساب کاربری خود از آن استفاده کنند.
۴. استفاده از درگاههای امن برای پرداخت و انتقال پول
کاربران باید به منظور حفاظت از اطلاعات شخصی و مالی خود از درگاههای ایمنی که بانکها و سایتهای انتقال پول برای کاربرانشان تعبیه کردهاند، استفاده کنند.
۵. توجه به امن بودن وب سایت موردنظر
گوگل در مرورگر اینترنتی گوگل کروم برای آنکه به کاربرانش درباره امنیت وب سایت موردنظرشان اطمینان بدهد، در ابتدای آدرس وب سایت از عبارت Https با پسوند S (حرف نخست کلمه secure) استفاده میکند و درصورتی که وب سایت از نظر گوگل امن و معتبر نباشد، از این کلمه در ابتدای عبارت Http استفاده نمیکند. بدون شک، توجه به این کلمات و عبارات در ابتدای آدرس وب سایت مربوطه میتواند تا حد زیادی شما را از ورود به سایتهای نامعتبر و جعلی دور کند.
۶. بررسی زودهنگام اطلاعات مالی و حسابهای بانکی خود
یکی از کارهایی که موجب میشود کاربران خیلی زود از سرقت اطلاعات مالی و حسابهای بانکی خود مطلع شوند و درصورت لزوم اقدامات لازم را برای جلوگیری از اتفاقهای بدتر، انجام دهند، آن است که زود به زود فهرستی از پرداختها، انتقالهای پولی و برداشتهای مالی از حساب و کارتهای اعتباری خود تهیه کنند و درصورت وجود هرگونه برداشت یا واریز مشکوک، به بانک مربوطه مراجعه کرده و اقدام به سوزاندن کارت اعتباری یا بازرسی دقیق حساب از سوی بانک کنند.
۷. عدم تحویل اطلاعات شخصی به افراد ناشناس
بنابر اعلام پلیس جهانی، بسیاری از کلاهبرداریها با اجازه خود کاربر قربانی صورت میپذیرد، بدین صورت که افراد ناشناس و هکرها با تماس گرفتن یا ایمیل زدن به قربانیان، از آنها به دلایلی گذرواژه حسابهای کاربری یا کارتهای اعتباریشان را دریافت میکنند و اطلاعات شخصی آنها را به سرقت میبرند.
۸. پرهیز از دانلود و نصب اپلیکیشنهای ناشناس و نامعتبر
بسیاری از بدافزارهای خطرناک تحت پوشش اپلیکیشنهای متعددی که در وب سایتها و فروشگاههای آنلاین همچون پلی استور و اپ استور وجود دارند، به دستگاه الکترونیکی، رایانه و گوشی هوشمند کاربران نفوذ مییابند و برای هکرها امکان دسترسی به اطلاعات شخصی آنها را فراهم می آورند.
۹. باز نکردن لینکهای ناشناس و تبلیغات وب سایتهای نامعتبر
بسیاری از هکرها از احتمال کلیک کردن و باز کردن لینک و تبلیغات آلوده به بدافزار توسط کاربران سوءاستفاده میکنند تا به اطلاعات مورد نظر آنها دسترسی یابند.
به گفته بسیاری از متخصصان فعال در حوزه امنیت سایبری، در صورتی که کاربران موارد فوق را رعایت کنند، تا حد بسیار زیادی از نفوذ هکرها و مجرمان سایبری و همچنین افشای اطلاعات خصوصی شات در فضای مجازی جلوگیری خواهند کرد.