دی 96مجمع روحانیون مبارز در مقابل مردم نایستاد /سیاست کوپنی برای امروز نه مورد تایید ماست نه مهندس موسوی
به گزارش «اقتصادنیوز» به مناسبت سیامین سالگرد تاسیس مجمع روحانیون مبارز پایگاه خبری «جماران» به سراغ مجید انصاری، معاون سابق حقوقی رییس جمهور و عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز رفت که بخشی از این مصاحبه را در اینجا می خوانید.
دی 96مجمع روحانیون مبارز در مقابل مردم نایستاد
مجید انصاری در این گفت و گو با اشاره به حوادث دی ماه 96 و در پاسخ به این سوال که اصولا مجمع روحانیون مبارز در اعتراضات سیاسی و اقتصادی در کنار مردم می ایستاد، آیا این رویکرد برای اعتراضات دی ما نیز ادامه پیدا کرد، توضیح داد: «بله ما دی ماه هم بر همین اصول تاکید کردیم. معترضین به حرف ما و به بیانیه مجمع روحانیون مبارز دقت کافی را نداشتند. البته انگیزه سیاسی شیطنت آمیزی نیز در این میان وجود داشت.
ما در بیانیه مان سه مطلب را ذکر کردیم. مطلب اول تاکید ما بود بر حق انتقاد و اعتراض از سوی شهروندان. در قسمت دوم هم تاکید کردیم که مسئولان نظام باید گوش شنوا داشته باشند و اعتراضات مردم را بپذیرند و اقدام کنند برای عمل به آن صحبت ها. با افراد یا نهادهایی که باعث در تنگنا قرار گرفتن مردم شده اند نیز برخورد شود.
در بخش سوم هم گفته ایم جریان اعتراضی و مردم دقت کنند در شرایط اینگونه ای دشمنان درصدد سوء استفاده بر می آیند و بر موج اعتراضات به حق مردم می نشینند و اقدامات ساختارشکنانه ای می کنند برای انحراف اعتراضات مردم. به صورتی که در سال 88 هم همین اتفاق افتاد. در سال 88 بی شک چندین میلیون نفر آدمی که به خیابان آمدند و فقط در تهران بیش از دو و نیم میلیون نفر بودند، نه برانداز بودند و ساختارشکن. خواسته به حقی داشتند و بیان می کردند. اما پس از مدتی جریانی مرموز وارد میدان شد و دست به انحراف جریان زد. شروع کردند شعارهای ساختارشکن دادند. البته هنوز کسی بررسی نکرده است که منبع این جریان چه افرادی بودند. مردم ایران به امام حسین(ع) احترام می گذارند اما یک سری اقدامات تخریبی صورت گرفت که آن جریان زلال را متهم کنند و بر پایه آن اتهام، فضا را مساعد کردند که برخوردهای تندی را با افراد سالم جریان انجام دهند. انسان های شریف و پیراست، چه دانشگاهی و چه حوزوی برخوردهایی را دیدند که از ساحت آن ها به واقع دور بود.»
وی افزود: «ما با توجه به این تجربه خواستیم بگوییم مراقب باشند دشمنان جریان موجود با رخنه میانشان فضا را آلوده نکنند. نهایتا هم اشاره کردیم که کشورهایی مانند امریکا و اسرائیل و رسانه های بیگانه صادق نیستند. چون همزمان با حمایت از اعتراضات درصدد نابودسازی برجام بودند و می خواستند تحریم های جدید بر دولت و مردم ایران وضع کنند. این حرف های ما در بیانیه دقت نشد و اتفاقا آن جریان شیطنت گری که اشاره کردم، جریان ضدانقلاب، منافق و در کل همه کسانی که از اصلاحات لطمه خورده بودند دست به دست هم دادند که به شکلی چهره اصلاحات را در این فرصت مخدوش کنند و تصور می کردند پس از این اتفاق مردم به سراغ آن ها می روند. اما نمی دانند مردم هرگز پیشینه آن ها را فراموش نمی کنند. مردم هرگز فسادهای گذشته حکومت سابق، مجاهدین خلق و سایر گروه های معاند ملت ایران را فراموش نکرده و نخواهند کرد.»
انصاری ادامه داد: «ما در بیانیه خود گفتیم که این گروه ها هم ذوق زده نشوند و مردم حافظه شان را از دست نداده اند و دروغ پردازی های شما را باور نمی کنند. این افراد آنقدر تشنه قدرت و انتقام از نیروهای اصیل انقلابی هستند برایشان تفاوتی نمی کند چه ظلمی را به مردم تحمیل می کنند. همین الان هم به توطئه هایشان ادامه می دهند. مگر همین بحران ارزی چیزی غیر از همین است؟! اینکه می خواستند با این کار کمر کشور را بشکنند. تحلیل این افراد آن است که جریان اصولگرایی دیگر در میان عامه مردم جایگاهی ندارد، اما داستان جریان اصلاح طلبی متفاوت است. حال همه تلاش خود را گذاشته اند که جریان اصلاح طلبی را هم نزد مردم تخریب کنند تا آنها تبدیل به آلترناتیو نظام شوند. در همین راستا شبکه های ماهواره ای مختلف با دستپاچگی برای بی اعتبار کردن اصلاح طلبان با هم متحد شده بودند.»
وی ادامه داد: «متاسفانه برخی جریانات داخلی نیز دانسته یا نادانسته همگام این حرکت شدند. برخی از رقبای سنتی ما هم تصور کرده بودند در این شرایط می توانند رقیب را از صحنه به در کنند. برخی از عوامل خارجی نفوذ کرده در داخل نیز همین روند را راهبری می کردند. اما از مردم خواهش می کنم یک بار دیگر آن بیانیه را بخوانند. اگر باز بخوانند می بینند که ما از حقوق اساسی مردم دفاع کرده ایم. حتی گفته ایم اگر مردم از سر غلیان احساسات و یا تحریک بیرونی عملی انجام دادند که موجب تخریبی شد، باز اولویت را بر حقوق مردم بگذارید. لذا باز تاکید می کنم ما همچنان بر همان میثاقی که با مردم بستیم هستیم. آقای خاتمی هنوز با همان مشی نجیبانه و مردم سالارانه خود به عنوان رییس مجمع در مسیر مردم گام بر می داریم و بر خط امام تاکید می کنیم.»
سیاست کوپنی برای امروز نه مورد تایید ماست نه مهندس موسوی
مجید انصاری در پاسخ به این سوال که اختلافاتی که میان جامعه روحانیت مبارز و مجمع روحانیون مبارز رخ داد بر سر مسائلی مانند فقه سنتی و فقه پویا، اقتصاد سرمایه داری یا دولتی و سیاست خارجه و نسبت ارتباطی با بلوک غرب و شرق بود؛ به صورتی که نهایتا باعث شد مجمع روحانیون عنوان چپ و جامعه روحانیت عنوان راست را به خود بگیرد. حال پس از گذشت سی سال از این انشعاب، مجمع تا چه میزان بر اندیشه های پیشین خود ثابت قدم مانده است، گفت: «اساسا نگاه ها، بخصوص زمانی که می خواهد به عرصه فقه و حکم شرعی درآید نسبت به پدیده های سیاسی، مدیریتی، فرهنگی، اقتصادی و... نمی تواند یکی باشد. باز تاکید می کنم نقطه محوری و اساسی فقه امام این است که بر نقش عنصر زمان و مکان تاکید می کردند. اگر به نامه های ایشان به شاگرشان، جناب آقای قدیری نگاهی بی اندازید، یا صحبت هایی که منشور روحانیت و منشور برادری مطرح کرده اند همه ناشی از این مطلب است که روحانیت نمی تواند توقف در زمان خاصی کند و باید پویا باشد. ما در اویل انقلاب و دوره جنگ، در شرایط ویژه ای بودیم. اقتصاد ما دچار تحولات گسترده ای شده بود. مردم ما به حق دنبال برقراری عدالت بودند، دنبال رفع تبعیض ها بودند، دنبال از بین بردن رانت ها بودند، دنبال قطع دست اجانب و زنجیره های وابستگی اقتصاد بودند. در شرایطی که امکانات کشور شدیدا محدود بود و نیازها بسیار گسترده، اداره کشور با بحران رو به رو بود. سالانه حدود هشت میلیارد دلار درآمد کشور بود که سه میلیارد آن مستقیما صرف هزینه های جنگ می شد، به دلیل حفظ تمامیت ارضی و دفاع از مرزهامان. از طرفی انقلاب شده بود و مردم روستاها و مناطق محروم می خواستند نگاهی به آن ها انداخته شود. در چنین شرایطی تامین مایحتاج مردم، غذا و بهداشت و سایر نیازهای اولیه اقتضا می کرد که این درآمد محدوده کشور کنترل شده تخصیص پیدا کند.»
وی ادامه داد: «درست در این زمان یک عده ای با همان تفکر غیرمنعطف و تمرکز بر ظواهر احکام شرعی مالکیت در کار دولت سنگ اندازی می کردند. به طور مثال می گفتند این فرد مالک است و نمی توانید برای اجناسش قیمت گذاری یا او را مجبور به فروش اجناسش کنید. از این قبیل موارد بسیار زیاد بود. حال اگر با آن الگو قرار بود جنگ اداره شود ما حتما جنگ را می باختیم. حتما قحطی به وجود می آمد. حتما یک عده ای مایحتاج مردم را اهتکار می کردند و توده مردم که حامیان اصلی انقلاب هستند فکر می کردند که نظام علیه آن ها به پا خواسته است. خیلی از صحبت های امام که عناوینی مانند زالوصفت را در خصوص سرمایه داران مطرح می کند نباید آن را به منزله مخالفت با سرمایه و سرمایه داری دانست. امام با اصل ثروت مشروع مخالف نبودند، رویکرد امام نسبت به کسانی بود که بدون توجه به شرایط کشور صرفا فقط به فکر سود خود هستند. در آن زمان اداره کشور اقتضا می کرد که دولت متمرکز اداره شود. مالکیت دولتی بیشتر به رسمیت شناخته شود و چون بیشتر مالکیت خصوصی در آن دوره نیز به هزارفامیل و وابستگان به حکومت سابق وابسته بود نمی شد از آن دفاع جانانه کرد. آن زمان این نتیجه حاصل شد اموالی که به صورت نامشرع به دست آمده است مصادره شده و در اختیار دولت قرار گیرد. با اینکه من مدعی نیستم همه این مصادره ها درست بود اما این سخن را می توانم مطرح کنم که این رویکرد، یک رویکرد عدالت محورانه بود. در حوزه قوه مجریه نیز برنامه دولت مهندس موسوی این بود که ارزاق مردم را سهمیه بندی کند و با کوپن ها، حداقلی را برای همه مردم تامین سازد.»
مجید انصاری ادامه داد: «عده ای با این مخالف بودند و می گفتند دولت چون کوپن تقسیم کرده کمونیست شده است. حتی می نوشتند «کوپنیست = کمونیست» و دولت را به واردی از این دست متهم می کردند. این در حالی نمود می یافت که بحث اداره جامعه در زمان جنگ در زمان جنگ مطرح بود نه رویکرد جامع اقتصادی. مجمع روحانیون هم در آن مقطع از این سیاست و دولت آقای مهندس موسوی حمایت می کرد. ولی هرگز این حمایت به این معنا نیست که تا ابد ما کشور را بخواهیم با کوپن اداره کنیم یا به بخش خصوصی اجازه ندهیم که پا به میدان بگذارد و صرفا دولت را موظف اداره اقتصاد جامعه بدانیم. اوضاع فرق کرده است، ما معتقدیم در شرایط عادی دولت تاجر، سرمایه گذار و صنعتگر خوب نیست. باید در این حوزه های مختلف اقتصادی و صنعتی کار را به مردم واگذر کند. اما در همین شرایط نیز معتقد هستیم که باید جلوی رانت ها گرفته شود، نور چشمی ها در سیستم نباشند و... حال اگر بپرسید که اندیشه های ما تغییر کرده است یا خیر باید بگویم که اصول همان است، مانند تلاش برای عدالت و مبارزه با فساد و تبعیض، اما در مصداق تفاوت هایی دارد، حتی شاید تفاوت های چشم گیر اما اصول همان چیزهایی هست که بود. خلاصه کلام من و نظر مجمع روحانیون مبارز این است که نسخه های اداره کشور با شرایط متفاوت، متفاوت خواهد بود. بی شک اگر روزی دوباره اوضاع مانند دهه شصت شود، ما هم همان جنس نسخه ها را پیشنهاد می دهیم اما امروز شاهد شرایط جنگی نیستیم.»