باوجود ادعای ولی‌الله سیف، ایران سهم چندانی در ارسال گردشگر ندارد

ایرانی‌ ها چه رتبه‌ای در سفر دارند؟ سال پیش چقدر در سفرهای خارجی خرج کرده ایم

کدخبر: ۲۱۱۱۱۴
اقتصادنیوز: «ایرانی‌ها زیاد مسافرت خارجی می‌روند» این ادعای ولی‌الله سیف، رئیس بانک مرکزی است اما این ادعا چقدر صحت دارد؟ آیا ما ایرانی‌ها زیاد از اندازه مسافرت خارجی می‌رویم؟ درحالی روز گذشته ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی ادعا کرده که مسافرت خارجی در ایران بیش از حد معمول است و باید متعادل شود که کشور ایران حتی جایی در بین کشورهای «گردشگر فرست» جهان ندارد. چین، آمریکا و آلمان در صدر کشورهای گردشگر فرست قرار دارند و سازمان جهانی گردشگری در لیست ١٠ تایی خود جایی برای ایران قایل نشده است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه شهروند مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی بنابر خلاصه آمارهای‌ سال ۲۰۱۴و ۲۰۱۵ سازمان جهانی جهانگردی اعلام کرده که ایرانی‌ها در سفرهای خارجی خود رقمی بالغ بر ۷میلیارد و ۵۱۷میلیون دلار هزینه کرده‌اند و این طرف ماجرا، چینی‌ها در ‌سال گذشته ٢٦١‌میلیارد هزینه‌کرد خروج از کشور خود را پرداخت کرده‌اند. ایالات متحده آمریکا، بعد از چین با هزینه‌کرد ١٢٢‌میلیارد دلار در رتبه دوم این لیست قرار دارد.

تعداد گردشگران خروجی ایران جایی در بین تعداد گردشگران خروجی جهانی ندارد. فارغ از این‌که گردشگران خروجی هر کشوری ‌سال گذشته چقدر هزینه کرده‌اند، سایت سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) اعلام کرده که تعداد گردشگران جهانی در این ‌سال به ١,٢‌میلیارد نفر رسیده و این درحالی است که گردشگران خروجی ایران ٩‌میلیون نفر و گردشگران ورودی کشورمان ٧‌میلیون نفر اعلام شده‌اند.

محمود ضیایی، تحلیلگر صنعت گردشگری با رد ادعای سیف به «شهروند» می‌گوید: آقای سیف باید بگویند که این ادعا را براساس کدام آمار کرده‌اند و اگر حتی این ادعا صحت داشته باشد، بالا بودن تعداد سفرهای خارجی ایرانی‌ها می‌تواند نشان توسعه و افزایش سطح فرهنگ آنها در حوزه گردشگری باشد.

نوسان گردشگری خروجی

درحالی‌که روند خروج گردشگر از کشورهای توسعه یافته همواره صعودی است، مروری بر گردشگران خروجی ایران در سال‌های پیش حاکی از آن است که ما در سال‌های مختلف، افزایش و کاهش‌های مختلفی را تجربه کرده‌ایم و همین نوسان گویای آن است که نمی‌توان با یک ادعای یک خطی گردشگری خروجی ایران را بیشتر از حد تعادل دانست. در‌ سال ٢٠١٤ حدود        ٧/٧‌میلیون گردشگر از کشور خارج شده بود که این میزان در‌ سال ٢٠١٥ با کاهش ١٤‌درصدی به ٦٢/٦‌میلیون نفر رسید. آخرین آمار مربوط به‌ سال گذشته اما گویای این است که ٩‌میلیون ایرانی کشور را به مقاصد تفریحی جهان ترک کرده‌اند.

ادعای خود را اثبات کنید!

محمود ضیایی، تحلیلگر حوزه گردشگری از ولی‌الله سیف می‌خواهد که ادعای خود را اثبات کند. او به «شهروند» می‌گوید: اگر مردم ما به درک اهمیت سفرهای جهانی و صنعت گردشگری رسیده‌اند، به این معناست که ما یک گام به توسعه‌یافتگی نزدیک شدیم. چرا باید از این اتفاق ناراضی باشیم و آن را منفی قلمداد کنیم؟ آیا به چین، آمریکا و آلمان نزدیک شدن اشتباه است؟

آقای سیف توضیح بدهند که از کجا به این ادعا رسیده‌اند و آن را چگونه تفسیر کرده‌اند؟

معمای چین و دست خالی ایران

چین در بسیاری از آمارهای جهانی در صدر جداول ایستاده‌ است و می‌توان این صدرنشینی را به جمعیت کم نظیر این کشور نسبت داد.

آخرین جمعیت چین یک‌میلیارد و ٣٩١‌میلیون و ٢٦٠‌هزار نفر اعلام شده است. هزینه‌کرد خروج گردشگران از این کشور را هم ٢٦١‌میلیارد دلار اعلام کرده‌اند و این آمارها به ما می‌گویند که هر شهروند چینی برای خروج از کشور حدود ٢٠٠ دلار هزینه کرده است.  سراغ آمریکا می‌رویم و از تقسیم هزینه‌کرد گردشگران آمریکا به جمعیت آنها به جایی می‌رسیم که هر گردشگر آمریکایی برای خروج از کشور خود، ٣٧٥دلار هزینه کرده است. ایران اما کجای این آمار ایستاده است؟ هر ایرانی‌ سال گذشته تنها ٩٣ دلار ارز با خود از کشور خارج کرده است.  خوب است بدانید که براساس گزارش UNWTO، مردم کشورهای آسیا و اقیانوسیه در‌ سال ٢٠١٦ در سفرهای خارجی خود ٤٧٣‌میلیارد دلار هزینه کرده‌اند که ٣٩‌درصد از کل مقدار جهانی را تشکیل می‌دهد. شمال‌شرقی آسیا بزرگترین بخش این هزینه‌کردها را تشکیل می‌دهد چرا که چین وزنه سنگینی برای آسیا به شمار می‌رود و منجر به رشد سفرهای ورودی به کشورهای زیادی در آسیا، ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای اروپایی شده. این کشور اکنون بیش از نیمی از هزینه‌کرد سفرهای خارجی آسیا یعنی ٥٥‌درصد را برعهده دارد و ٢١‌درصد از عواید توریسم بین‌المللی را ایجاد می‌کند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید