پاسخ ظریف به سوال یک نماینده درباره حقابه هیرمند

کدخبر: ۲۱۲۰۹۷
وزیر امور خارجه گفت: دو یادداشت اعتراض به افغانستان برای عدم تامین حقابه هیرمند در فروردین ماه و اسفند سال گذشته ارسال شده است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایلنا، محمدجواد ظریف در نشست علنی امروز (یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال نماینده مردم زابل درباره اینکه چرا تاکنون در رابطه با حقابه ایران از رودخانه هیرمند در افغانستان اقدام جدی و لازم به عمل نیامده، گفت: موضوع حقابه هیرمند موضوعی ملی بوده و مربوط به یک استان نیست و سالها بحث حقابه ایران از هیرمند و هریررود بین ایران و افغانستان مطرح بوده و در سال ۱۳۵۱ پس از ده ها سال مذاکره منجر به نتیجه و انعقاد قرارداد شده است.

وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه تاکنون ۱۶ جلسه ویژه برای بحث حقابه هیرمند برگزار شده است، افزود: رئیس جمهور در مذاکراتی که با طرف افغان داشته، این موضوع را پیگیری کردند، البته مشکل آب کشور و سیستان و بلوچستان تنها از طریق حقابه حل شدنی نیست.

وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه پیگیری های ویژه ای در زمینه حقابه هیرمند داشته است، ادامه داد: در سفری که سال گذشته به افغانستان داشتم با آقای اشرف غنی رئیس جمهور این کشور توافق شد که کمیته های پنجگانه برای وضعیت ها و حوزه های مختلف تعریف شود و حوزه های متنوع در یک بسته دیده شود که یکی از موضوعات اصلی آن حقابه هامون بود.

ظریف با تاکید بر اینکه از ۵ کمیته مذکور تاکنون ۳ کمیته به نتیجه رسیده است، یادآور شد: یکی از کمیته هایی که در آن به جمع بندی رسیده ایم، کمیته آب بوده که این کمیته به ریاست آقای عراقچی تشکیل شده و منتظر نتایج دو کمیته دیگر هستیم.

این عضو کابینه دولت دوازدهم با بیان اینکه طرف افغان در حوزه هیرمند تعهد کرده که حق السهم ایران رعایت شود، افزود: در حوزه هامون نیز افغانستان تعهد کرده که آب هامون تامین شود. همچنین در حوزه هریررود برای نخستین بار تفاهماتی صورت گرفته و در حال حاضر به سمت رژیم حقوقی برای هریررود حرکت می کنیم.

وی با اشاره به اینکه دو یادداشت اعتراض برای کشور افغانستان درخصوص حقابه هیرمند در اسفند و فروردین ماه براساس توافقات سال ۵۱ ارسال شده است ، ادامه داد: سفیر افغانستان در این راستا به وزارت امور خارجه دعوت و مواضع جمهوری اسلامی ایران در این باره به وی اعلام شده است.  

وزیر امور خارجه با بیان اینکه یک مسیر دیگر برای حقابه هامون می توان در نظر گرفت که این مسیر عمل متقابل است، اظهار داشت: در این راستا می توان سختگیری هایی در برخی حوزه ها در ارتباط با کشور افغانستان داشت، البته روابط ایران و افغانستان همواره برادرانه و دوستانه بوده است.

این عضو کابینه دولت دوازدهم تصریح کرد: از دولت افغانستان خواسته می شود که حقابه این رودها تامین شود تا ایران و نیازهای قانون جمهوری اسلامی ایران مورد توجه قرار گیرد تا اقدام متقابلی صورت نگیرد.

ظریف با اشاره به اینکه در تمام ملاقات مسئولان ایران و افغانستان، دغدغه تامین حقابه کشورمان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، گفت: اجلاس کمیساریای عالی ایران و افغانستان در کشورمان به زودی انجام خواهد شد که این موضوع نیز پیش از آن حتما مطرح خواهد شد.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه حقابه ناچیزی براساس اطلاعات ماه های فروردین و اسفند به کشورمان اختصاص داده شده است، اظهار کرد: این مهم در حالی است که مفاد ۱۳۵۱ به طور کامل رعایت شود.

وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران می تواند عمل متقابل انجام دهد، اما باید تمام ملاحظات بین دو کشور و همسایگی را در نظر گرفت افزود: به عبارتی می توان در تمامی حوزه هایی که افغانستان نسبت به کشورمان احتیاج دارد، از اهرم فشار استفاده کرد اما امیدواریم مسئولان افغانستان نسبت به مسئله تامین حقابه اقدام کنند.

ظریف با اشاره به اینکه اجلاس اضطراری کمیساریای آب دو کشور به زودی تشکیل خواهد شد، افزود: وزارت امور خارجه در حد توان خود می تواند اقدام به اعمال فشارهای سیاسی و مذاکرات سیاسی کند.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه برای تقویت اقتصاد و رشد توسعه منطقه شرق کشور در تلاش هستیم، اظهار کرد: بر این اساس به دنبال راه اندازی بندر بسیار مهم منطقه ای در چابهار که بر این اساس در مسیر جاده شمال و جنوب و جنوب به غرب قرار دارد، هستیم.

ظریف خاطرنشان کرد: برای رفع مشکلات این منطقه نیاز به آمایش سرزمین، اتخاذ سیاست های دراز مدت و ... است که تمام مجموعه‌های کشور باید در کنار یکدیگر نسبت به آن اقدام کنند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید