بهترین کارها پس از هنگ کردن گوشی موبایل و لپ تاپ
با انجام این کارها، احتمالا میتوانید بدون نیاز به پرداخت مبالغ زیاد، گجت خود را احیاء کنید. البته، باید بگوییم که چنین راهحلهایی جوابگوی تمام مشکلات نیستند، اما در بسیاری از موارد میتواند بخشی از مشکلات گجت موردنظر را برطرف کنند و حداقل شاید بتوانید اطلاعات موجود در آنها را استخراج کنید. در ادامه نگاهی به روش رفع هنگ گوشی و لپ تاپ میاندازیم.
رفع هنگ لپتاپ ویندوزی و macOS
اگر کامپیوتر یا لپتاپ شما هنگ کرده است، اولین اقدامی که برای رفع هنگ آن باید انجام دهید، صبر کردن است؛ زیرا یک ریبوت اجباری، میتواند مشکلات را تشدید کند. به همین خاطر حدود ۳۰ دقیقه صبر کنید تا شاید کامپیوتر معیوب بتواند مشکل خود را برطرف کند. اگر کار خیلی ضروری با کامپیوتر خود داشته باشید، ۳۰ دقیقه زمان خیلی زیادی به نظر خواهد رسید، به همین خاطر بهتر است کار خود را با کامپیوتر دیگر یا گوشی خود انجام دهید و برای رفع هنگ لپتاپ یا کامپیوتر، آن را برای مدتی به حال خود رها کنید.
البته ما داریم در مورد رفع هنگ کامل صحبت میکنیم، یعنی زمانی که نه ماوس و نه صفحهکلید کار نمیکنند. اگر تنها یک برنامه مشکل ایجاد کرده، میتوانید برنامهی مشکلدار را بهکل ببندید. برای این کار در ویندوز بر نوار وظیفه راستکلیک کنید و بعد از کلیک بر Task Manager، برنامهی موردنظر را انتخاب و سپس بر End task کلیک کنید. در macOS هم منوی Apple را باز کنید و بعد ورود به بخش Force Quit و انتخاب برنامهی مشکلدار، بر گزینهی Force Quit کلیک کنید.
اگر کامپیوتر کاملا هنگ کرده و بعد از گذشت زمان هم بهبودی مشاهده نمیشود، بهتر است انگشت خود را برای مدتی بر دکمهی پاور نگه دارید تا لپتاپ یا کامپیوتر موردنظر خاموش شود. بعدازاین کار هم مدتی صبر کنید و سپس دوباره دکمهی پاور را فشار دهید. اگر کمی خوششانس باشید، بعدازاین کار مشکلات کامپیوتر موردنظر برطرف میشود و میتوانید کارهای خود را از سر بگیرید.
اگر سیستمعامل اجرا نمیشود یا کامپیوتر به فشار بر دکمهی پاور واکنشی نشان نمیدهد، باید اقدامات پیچیدهتری را انجام دهید. اگر بعد از فشار بر دکمهی پاور هیچ واکنشی را دریافت نمیکنید، احتمالا این ایراد به نقص در ارائهی برق یا مشکل در باتری برمیگردد. اگر امکانش را دارید، کابل برق یا باتری را تغییر دهید. با این کار میتوان فهمید که آیا مشکل در دریافت برق است یا اینکه به دلیل مشکلات داخلی، برق بهدرستی به سیستم نمیرسد.
قطعات معیوب و از جای خود دررفته هم میتوانند مانع روشن شدن کامپیوتر شوند. بهعنوانمثال میتوانیم به پردازنده، حافظهی رم، هارد درایو و مادربرد اشاره کنیم. البته اگر هرکدام از این موارد تا حدی دچار مشکل شده باشند، کامپیوتر مذکور حداقل باید بتواند روشن شود. برای فهمیدن وضعیت اتصال این قطعات، میتوانید کامپیوتر خود را باز کنید و به کابلها و وضعیت اتصال آنها نگاهی بیندازید. چنین اقداماتی شاید منجر به احیای گجت مذکور شود. در مورد راهحل چنین مشکلاتی نمیتوانیم فواید انجام آزمونوخطا را کتمان کنیم. به همین خاطر در مورد مشکلی که با آن مواجه هستید، در اینترنت جستجو کنید؛ شاید با این کار بتوانید مشکل دقیق کامپیوتر خود را شناسایی کنید.
بخش Safe Mode در حقیقت یک ویندوز سادهشده و ابتدایی است که در آن میتوانید اقداماتی را برای احیای گجت خود انجام دهید. بهعنوانمثال در این بخش میتوان درایورهای معیوب، نرمافزارهای مشکلدار و برخی از ایرادهای سختافزاری را شناسایی کرد. در این فضای محدود نمیتوانیم دستورالعملهای مفصلی را در مورد Safe Mode ارائه دهیم اما در کل میتوانیم بگوییم که بهتر است در ابتدا، تغییراتی که اخیرا بر ویندوز خود اعمال کردهاید، به حالت اول برگردانید و همچنین از اطلاعات حیاتی خود نسخهی پشتیبان تهیه کنید.
برای حل مشکلات نرمافزاری سیستمهای مبتنی بر macOS، میتوان از قابلیت Recovery Mode بهره برد. برای اجرای این قابلیت، در هنگام خاموش بودن سیستم مک، کلیدهای Cmd+R را نگه دارید و سپس دکمهی پاور را فشار دهید. برای شروع میتوانید راهی قسمت Disk Utility شوید. این بخش، درایوها را مورد بررسی قرار میدهد و اگر دچار مشکلی شده باشند، اصلاحات لازم را اعمال میکند. همچنین در همین قسمت با استفاده از Time Machine میتوانید کامپیوتر خود را به زمان عقبتر بازگردانید.
در ویندوز، امکان ریست کامل نرمافزاری وجود دارد که چنین کاری بیشتر مشکلات مربوط به نرمافزار را برطرف میکند. در macOS هم برای پاک کردن تمام اطلاعات و نصب دوباره، از صفحهی Recovery Mode گزینهی Reinstall macOS را انتخاب کنید.
گوشیهای هوشمند در مقایسه با کامپیوترها و لپتاپها گجتهای سادهتری هستند. به همین خاطر فرایند رفع هنگ گوشی هم به نسبت سادهتر است. البته احیای گوشی اندرویدی و آیفون بستگی به نوع مشکل و دلیل هنگ گوشی هم دارد. مثلا اگر گوشی شما از ارتفاع به پایین بیفتد یا در آب فرو برود، نمیتوان نسبت به احیای آن چندان امیدوار بود.
همانند کامپیوتر و لپتاپ، بهتر است پیش از هر گونه تلاش دیگر برای رفع هنگ گوشی حداقل ۵ دقیقه آن را به حال خود رها کنید. زیرا معمولا بعد از گذشت چند دقیقه، سیستمعامل گوشی اپلیکیشن مشکلدار را متوقف میکند و به همین خاطر بدون نیاز به ریستارت، میتوانید به استفاده از گوشی ادامه دهید. اگر گوشی شما مدت زیادی در این حالت باقی ماند، میتوانید به استفاده از دکمههای فیزیکی روی بیاورید. اگر از گوشی پیکسل استفاده میکنید، با نگهداشتن دکمهی پاور به مدت ۳۰ ثانیه، گجت ریستارت میشود. برای گوشیهای سامسونگ هم دکمههای پاور و کاهش صدا را به مدت حداقل ۱۰ ثانیه نگهدارید تا گجت موردنظر ریبوت شود.
راهحل نهایی برای احیای گجت های اندرویدی، ریست کامل گوشی است که با این کار تمام اطلاعات ذخیرهشده در آن از دست میرود. برای این کار، در هنگام خاموش بودن گوشی، دکمهی کاهش صدا و سپس دکمهی پاور را نگه دارید تا تصویر یک ربات به نمایش دربیاید. با استفاده از دکمهی تنظیم صدا بین گزینههای مختلف حرکت کنید و بعد از انتخاب گزینهی Recovery mode، دکمهی پاور را فشار دهید. اگر با پیام No command مواجه شدید، دکمهی کاهش صدا را فشار دهید و سپس نگه دارید و درنهایت بر دکمهی پاور ضربه بزنید. بعد از انجام این کار، گزینهی Wipe data/factory reset را انتخاب کنید و برای فعال کردن آن، دکمهی پاور را فشار دهید. با این کار فرایند ریست کلی آغاز میشود و گوشی به وضعیت اول خود برمیگردد.
اگر انجام این اقدامات منجر به احیای گجت موردنظر شما نشد، پس احتمالا دیگر وقتش رسیده که گجت مذکور را به تعمیرگاه موردعلاقهی خود ببرید تا این افراد نگاهی به سختافزارهای آن بیندازند.