رونق بازار سفته‌بازان در 2‌ماه نخست سال/هجوم نقدینگی برای خرید طلا، ارز و مسکن

کدخبر: ۲۱۶۹۰۰
اقتصادنیوز : اطلاعات آماری نشان می‌دهد تحت‌تأثیر اجرای سیاست سرکوب قیمت‌ها و کنترل بازار ارز، نقدینگی وارد یک چرخه سفته‌بازانه در بازار‌های طلا و ارز شده و در حال ورود به بازار مسکن است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه همشهری ، اطلاعات منتشر شده در سامانه کدال از ابتدای سال تاکنون بیانگر این است که درآمد شرکت‌های بورس به‌شدت تحت‌تأثیر اجرای سیاست سرکوب قیمت‌ها و همینطور کنترل بازار ارز قرار گرفته و ارزش سهام شرکت‌ها هم تحت‌تأثیر همین رویداد در حال کاهش است. همین عامل موجب شده جذابیت بورس کاهش یابد و در مقابل نقدینگی موجود در اقتصاد ایران به سمت سفته‌بازی در بازار طلا و ارز حرکت کند.

مروری بر اطلاعات رسمی آن دسته از شرکت‌های پذیرفته شده در بورس که ارزش سهامشان از اول امسال به این سو کاهش یافته، نشان می‌دهد این شرکت‌ها با مخاطرات جدیدی از محل افزایش نیافتن قیمت محصولات و همینطور افزایش قیمت ارز مواجه هستند.

به‌طور مثال شرکت‌های دارو‌سازی‌ و خودرو‌سازی‌ که در راس اجرای سیاست سرکوب قیمت‌ها قرار دارند از یک طرف مجبورند برای تأمین مواد اولیه خود محصولاتشان را به قیمت‌های گران‌تر بخرند و از سوی دیگر اجازه ندارند قیمت محصولاتشان را افزایش دهند.

این رویه به‌شدت بر میزان درآمد این شرکت‌ها اثر منفی گذاشته است به‌طوری‌که در عینی‌ترین رویداد روز گذشته شرکت دارو‌سازی‌ زهراوی افزایش قیمت ارز را یکی از دلایل کاهش سود این شرکت در کنار افزایش نیافتن قیمت‌ها اعلام کرد و در سامانه کدال توضیح داد: پارسال 32میلیون و 881هزار یورو برای خرید مواداولیه از منابع عمدتا اروپایی صرف شده است و با توجه به رشد 12درصدی قیمت یورو در نیمه اول سال و همینطور رشد 30درصدی در نیمه دوم سال هزینه‌های این شرکت نیز افزایش یافت. مطابق این اطلاعات تحت‌تأثیر این رشد قیمت 20میلیارد تومان هزینه اضافی به زهراوی تحمیل شده است.

اما در چنین شرایطی و در فقدان بورس ارز که بتواند به‌عنوان سازوکاری با انجام معاملات حواله‌های ارزی نیاز صنایع را پاسخ بدهد؛ بانک مرکزی دست به کنترل بازار ارز و تعیین قیمت‌هایی زده است که به‌زعم کارشناسان قادر به پاسخگویی به نیاز‌های بازار و شرکت‌ها نیست. با این حال دولت که به کنترل تورم از محل اجرای سیاست سرکوب قیمت‌ها و همینطور کنترل بازار ارز اعتقاد دارد تاکنون راهکار‌های تازه‌ای را برای جبران مشکلات شرکت‌ها درنظر نگرفته است.

این عوامل موجب شده مقدار سود شرکت‌های بورس از بهمن ‌ماه سال گذشته تاکنون همزمان با رشد افسارگسیخته قیمت طلا و ارز دست‌کم 13درصد کاهش یابد و تحت‌تأثیر این کاهش، جذابیت بورس هم برای سرمایه‌گذاری کاهش یافت.با کاهش جذابیت بورس اکنون نقدینگی که برخی حجم آن را در منابع خانگی 80هزار میلیارد تومان برآورد می‌کنند به سمت سفته‌بازی در بازار طلا و ارز پیش رفته و آرام آرام در حال حرکت به سمت بازار مسکن است.

مقایسه بازده بازارها

داده‌های آماری نشان می‌دهد تحت‌تأثیرکاهش جذابیت بورس برای سرمایه‌گذاری، حجم تقاضا در بازار‌های طلا و ارز افزایش یافته و این امر به رشد 20 تا 28درصدی این بازار‌ها منجر شده است.

این اطلاعات نشان می‌دهد قیمت هر دلار از اول سال تاکنون با 28.6درصد رشد بیشتر از همه بازار‌ها افزایش یافته و بعد از آن هر یورو با 27.8درصد در جایگاه دوم قرار گرفته است.قیمت هر سکه بهار آزادی هم از اول سال تاکنون با 370هزار تومان رشد معادل 23.6درصد رشد کرده است.

این مقدار رشد عمدتا ناشی از تزریق نقدینگی ناشناخته به این بازار‌ها بوده است. اطلاعات تازه‌تر همچنین نشان می‌دهد بخشی از جریان نقدینگی در حال ورود به بازار مسکن است زیرا طبق اطلاعات رسمی بانک مرکزی، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در اردیبهشت‌ماه سال1397 به 19.1هزار واحد مسکونی رسیده است که نسبت به‌ماه قبل 278.7درصد افزایش نشان می‌دهد.

در همین مدت قیمت هر مترمربع مسکن هم 6.2درصد افزایش یافته است. این بازار که در فروردین امسال اندکی با کاهش قیمت مواجه شده بود بار دیگر در اردیبهشت‌ماه رشد کرد و به مرز 6میلیون تومان رسید.

اطلاعات منتشر شده از سوی وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی نشان می‌دهد قیمت هر مترمربع آپارتمان در مناطق 22گانه تهران به‌طور میانگین از 5میلیون و 633هزار تومان در ابتدای سال به 5میلیون و 984هزار تومان رسیده است؛ یعنی قیمت هر مترمربع آپارتمان در شهر تهران به‌طور میانگین از اول سال تاکنون 351هزارو 300تومان افزایش یافته است.

در مقابل این بازار‌ها، شاخص کل بورس تهران با 845واحد کاهش از اول سال تاکنون معادل یک درصد افت کرده است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید