پیش بینی ویلیام پری از نتایج شکست دیدار اون و ترامپ: مناقشه بالا می گیرد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا ، ویلیام پری، وزیر دفاع دوران ریاستجمهوری بیل کلینتون که سالها پیش در روند مذاکره آمریکا با کرهشمالی نقشی برجسته داشت، با اشاره به نشست آتی دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، خاطرنشان کرد: لازم است درخصوص گفتوگوهایی که ممکن است سالها به طول انجامد، صبورانه برخورد شود.
وی ادامه داد: با این حال دستیابی به یک توافق در پایان این فرآیند بسیار مهم است.
پری تصریح کرد: ناکامی در نشست میان رهبران آمریکا و کرهشمالی در سنگاپور میتواند به طرح اتهامات متقابل و درخواست اقدام نظامی منجر شود.
وزیر دفاع پیشین آمریکا به تشریح سناریویی محتمل درخصوص شکست این مذاکرات پرداخت و گفت: ممکن است مناقشه بالا گرفته و به فاجعهای هستهای تبدیل شود که میتواند تا ۱۰ میلیون کشته برجای بگذارد.
پری اظهار کرد: کرهشمالی بمبهای هستهای کافی برای تخریب سئول و کرهجنوبی را در اختیار دارد و البته آنها خودشان هم از بین خواهند رفت. در صورتی که مناقشه به چین هم کشیده شود، نتیجه میتواند بدتر از این هم بشود.
وی که سابقه مذاکره با کیم جونگ ایل، رهبر سابق کرهشمالی را دارد، گفت: در نیمه دوم سال ۱۹۹۹ من چهار روز در پیونگیانگ بودم و بر سر توافقی که کرهشمالی را ملزم به توقف برنامههای موشکی و هستهای آن میکرد، مذاکره کردم. کرهشمالی نظر بسیار مثبتی در این باره داشت.
پری اضافه کرد: در پایان سال ۲۰۰۰ توافق برای امضا شدن توسط رهبران کشورها آماده بود اما یک ماه بعد، دولت بوش روی کار آمد و مذاکرات با کرهشمالی را متوقف نمود و از این رو، فرصت توقف برنامه هستهای کرهشمالی از بین رفت.
بر اساس گزارش روزنامه ایندیپندنت، یکی از افرادی که در دولت بوش نقشی پررنگ در جلوگیری از امضای این توافق ایفا کرده بود، جان بولتون است که اکنون به عنوان مشاور امنیت ملی دولت ترامپ فعالیت میکند.
وزیر دفاع پیشین آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود خاطرنشان کرد: دستیابی به جزئیات توافق برای رهبران دو کشور بیش از اندازه پیچیده خواهد بود. فکر میکنم ایده بدی نباشد که دو طرف با مفاهیم کلانتر کار خود را شروع کنند و سپس وارد جزئیات شوند.
پری بیان کرد: در صورتی که نتیجه توافق دو طرف، آغاز فرآیندی باشد که به خلع سلاح کامل منتج شود، این امر توفیقی بزرگ خواهد بود.
وزیر دفاع اسبق آمریکا خاطرنشان کرد: حالت ایدهآل این است که ملاقاتهایی میان مقامهای دو کشور درخصوص ابعاد فنی ادامه پیدا کند؛ فرایندی که میتواند چندین سال به طول انجامد.
پری یادآوری کرد که پیونگ یانگ در زمان مذاکرات قبلی نیز علاقهمند به کمکهای اقتصادی و عادیسازی روابط دیپلماتیک بود. وی اظهار کرد: من در سال ۱۹۹۹ چنین تضمینی به آنها پیشنهاد کردم و آنها بسیار علاقهمند ظاهر شدند.