ایران هنوز هم فرصت پیروزی در انتخابات عراق را دارد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فرارو؛ انتخابات پارلمانی اخیر عراق حاشیههای زیادی داشت. از همان لحظات اولیه شمارش آراء، برخی رسانهها و تحلیلگران نتایج انتخابات را به ضرر ایران ارزیابی کردند. خبرگزاری رویترز، اما معتقد است که ایران هنوز هم میتواند پیروز انتخابات عراق باشد. ایران از طریق مدیریت ائتلاف تشکیل دولت آینده عراق میتواند جایگاهش را تقویت کند.
رویترز در ادامه نوشت: توجه مقامات بلندپایه سیاست خارجی آمریکا به نشست آینده با کره شمالی منحرف شده است. این در حالی است که کسانی که مسئول عقب راندن نفوذ ایران هستند، فقط بر بازگشت تحریمها متمرکز هستند و از درک اهمیت این نقطه عطف برای نفوذ منطقهای تهران غافلاند".
رویترز افزود: " انتخابات، که در ۱۲ می برگزار شد، کرسیهای پارلمان را بین گروهها و احزاب سیاسی بشدت متفرق توزیع کرد. اکنون سیاستمداران عراقی سخت مذاکره میکنند تا یک ائتلاف پایدار شکل دهند. اما عراقیها در این فرآیند تنها نیستند. قدرتهای خارجی، بویژه ایران و آمریکا، فرآیند ائتلافسازی که بعد از هر انتخاباتی اتفاق میافتد را شکل میدهند. این قدرتها میتوانند احزاب سیاسی متفاوت را کنار هم قرار دهند، آنها را به همکاری ترغیب کنند و به عنوان داور در خصوص احترام به وعدههایی که در فرآیند ائتلافسازی داده میشوند، عمل کنند".
برای تشکیل دولت، باید یک ائتلافی متشکل از حداقل ۱۶۵ عضو پارلمان شکل گیرد. سه گروه سائرون، حکمت و وطنیه با یک دیگر متحد شدند با این حال آنها جمعا فقط ۹۹ کرسی پارلمان را در اختیار دارند و تلاش میکنند بدون حمایت آمریکا به رقم ۱۶۵ برسند.
به ادعای رویترز، ایران به شدت درگیر تلاشهایی برای ایجاد یک ائتلاف حاکم جایگزین است که بتواند منافع اقتصادی، امنیتی و سیاسیاش را در عراق حفظ کند.
رویترز با اشاره به خروج ترامپ از برجام و اهمیت عراق برای ایران در دوره پس از خروج آمریکا از توافق هستهای خاطر نشان کرد دولت ترامپ عقب راندن نفوذ ایران در منطقه را اولویت کلیدی خود قرار داده است. آمریکا میخواهد یک دولت جدید در عراق بیاید که در نزاعهای منطقهای یا از واشینگتن حمایت کند یا حداقل بیطرف باقی بماند. علاوه بر این، آمریکا خواهان استمرار تقویت نیروهای امنیتی رسمی عراق است تا نقوذ حشد الشعبی را کاهش دهد.
رویترز ادامه داد: "با وجود این اهداف، دولت ترامپ سرمایهگذاری کمی برای تاثیرگذاری بر فرآیند ائتلافسازی میکند. مقامات نتوانستند درک کنند که ایران ممکن بواسطه شکل دادن به دولت عراق، نفوذش در این کشور را به شکل قابلتوجهی گسترش دهد. امری که تبعات گستردهای برای توازن قوا بین ایران و آمریکا در خاورمیانه خواهد داشت".
به گفته رویترز، برخی در واشینگتن و عراق معتقدند که دولت جدید عراق، هوادار آمریکا خواهد بود و برخی دیگر عمیقا درباره توانایی واشینگتن برای تاثیرگذاری بر سپهر سیاسی عراق بدبین هستند.
رویترز تصریح کرد: " محتملترین دولتی که در عراق تشکیل خواهد شد، متشکل از یک ائتلاف بزرگ از همه گروههای سیاسی خواهد بود. اما چگونگی تشکیل این ائتلاف، سطح نفوذ ایران یا آمریکا در بغداد را معین خواهد کرد. ایران مایل است ائتلاف فتح - نزدیک به حشدالشعبی- در تشکیل ائتلاف بزرگ نقش اساسی داشته باشد. این ممکن است باعث شود ائتلاف فتح سایر ائتلافها مانند ائتلاف نصر، به رهبری نخست وزیر حیدر عبادی، ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری مالکی و احزاب سیاسی کردی را به ائتلاف با خودش ترغیب کند. فتح از قبل روابط خوبی با دولت قانون دارد و ممکن است عبادی را با دادن پیشنهاد ابقای او در سمت نخستوزیری، او را به پیوستن به ائتلاف فتح ترغیب کند. فتح ممکن است موافقت کُردها را با دادن پیشنهاد امضای توافق اقتصادی بهتر با بغداد به اقلیم کردستان، جلب کند".
به گفته رویترز، همه این وعده با تضمین ایران صورت خواهد گرفت. اگر فتح بتواند این شرکای کلیدی را جذب کند، نیروهای غیرقابلتوقفی بدست خواهد آورد و سایر احزاب برای پیوستن به ائتلاف آن جهت تصاحب مناصب دولتی به تکاپو خواهند افتاد. چنین نتیجهای، فتح را برای اتخاذ تصمیماتی درباره توزیع وزارتخانهها قدرتمند خواهد ساخت و به آن قدرت نگهداشتن وزارتخانههای اقتصادی و امنیتی خواهد داد. فتح در شکلگیری دولت آینده عراق، دلال اصلی قدرت خواهد بود. روابط گسترده آن با ایران، تضمین خواهد کرد که ایران در عراق قدرت بیشتری خواهد گرفت.
بنا به ادعای رویترز، گزینه جایگزین ائتلافسازی فتح، ائتلاف مقتدی صدر است. ائتلاف سائرون صدر هم نقاط ضعفی دارد. صدر از شرکای سیاسی درخواستهای زیادی میکند و زمانی که نتایج سیاسی مطلوبش را بدست نیاورد، طرفدارانش را به تظاهرات تحریک میکند. علاوه بر این، هیچ قدرت بین المللی وعدههای صدر را تضمین نمیکند. بنابراین، ائتلافی که توسط صدر شکل بگیرد نسبت به فروپاشی آسیبپذیر خواهد بود. در نتیجه، عبادی و کردها ممکن است با در نظر گرفتن این عوامل، ائتلاف با فتح را ائتلاف ایمنتری ببینند.