خروج ترامپ از برجام و امضای توافق مشابه با کیم جونگ اون؟

کدخبر: ۲۱۹۷۳۳
اقتصادنیوز: تعدادی از ناظران بین‌المللی و سیاست‌مداران برجسته در داخل ایالات متحده با احتیاط از محتوای دیدار دونالد ترامپ و کیم جونگ اون یاد کرده‌اند.
خروج ترامپ از برجام و امضای توافق مشابه با کیم جونگ اون؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب؛ منتقدان با اشاره به مفاد توافق‌نامه‌ای که دیروز میان رهبران آمریکا و کره‌شمالی امضا شد، می‌گویند تمرینات نظامی مشترک میان آمریکا و کره‌جنوبی و ژاپن که ترامپ با "بازی‌های جنگی" خواندن آنها وعده توقف‌شان را به کره‌شمالی داده، نگران‌کننده است.

جاناتان برکشایر میلر، تحلیل‌گر موسسه امور بین‌الملل ژاپن به سی‌ان‌ان گفته: "اگر ابزار بازدارنده برای تحرکات کره‌شمالی را مد نظر قرار دهیم، مانورهای نظامی مشترک آمریکا الماس تاج این ابزارها بود. کم‌تر شدن حضور نظامی آمریکا در شبه جزیره، ژاپن و کره‌جنوبی را در معرض تحرکات نظامی و تهدیدهای کره‌شمالی قرار می‌دهد."

همزمان، سرهنگ چاد کارول، سخنگوی نیروهای آمریکایی در کره‌جنوبی گفته: "ما هنوز هیچ دستور رسمی مبنی بر اجرا یا توقف برنامه‌های نظامی‌ از پیش تعیین شده‌مان دریافت نکرده‌ایم."

آمریکا و کره‌جنوبی همیشه تمرینات نظامی مشترک خود را پاسخی در برابر آزمایش‌های موشکی و هسته‌ای پیونگ‌یانگ ارزیابی کرده‌اند و آن را راهکاری برای حفظ آمادگی نظامی در برابر هرگونه تحرک احتمالی کره شمالی دانسته‌اند. در برابر، کره‌شمالی هم همیشه این تحرکات را با هدف اشغال و سرنگونی حکومت کیم جونگ اون ارزیابی کرده و توقف آن را یکی از اصلی ترین شروط خود برای هرگونه مذاکره‌‎ای دانسته است.

شرطی که به نظر می‌رسد دیروز ترامپ وعده اجابت آن را داد.

روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز نیز در یادداشتی تحلیلی درباره دیدار ترامپ با کیم جونگ اون نوشته: "رئیس‌جمهور آمریکا در توافق یک صفحه‌ای که با رهبر کره‌شمالی امضا کرد همان چیزهایی را دریافت کرد که پدر و پدر بزرگ کیم جانگ اون هم پیش‌تر به روسای جمهوری قبلی آمریکا وعده داده بودند."

دیوید سنجر، از سردبیران نیویورک تایمز در این یادداشت نوشته: "در سال ۲۰۰۵ هم پدر کیم جونگ اون به جرج دبلیو بوش وعده داد که همه فعالیت های هسته ای خود را متوقف کند، به پروتکل الحاقی بپیوندد و به آژانس بین‌الملی انرژی هسته‌ای اجازه نظارت بر مراکز هسته ای خود را بدهد... وعده‌هایی که بسیار دقیق‌تر و عینی‌تر از آن چیزی بودند که دیروز در توافق‌نامه یک صفحه‌ای میان ترامپ و کیم جونگ اون رد و بدل شد."

ترامپ می گوید زمان زیادی صرف مطالعه مذاکرات گذشته با کره شمالی کرده، بنابراین او حتما باید فهمیده باشد که در سال 1992، کره شمالی با برقراری خط تماس فوری و عقب نشینی نیروها از کره جنوبی موافقت کرده بود. کره شمالی همچنین در سال 1994 اعلام کرده بود که تولید پلوتونیوم را متوقف می کد.

در سال 2005، کره شمالی در مذاکره با دولت بوش متعهد به تسلیم تسلیحات هسته ای و رها کردن برنامه هسته ای خود شود. توافق های مذکور بسیار جزئی تر از سندی بود که «کیم» با ترامپ امضا کرد.

به گفته ی کارشناسان، مذاکرات آتی در مورد اعمال محدویت بر برنامه کره شمالی و نه خلع سلاح و نابودی تسلیحات هسته ای است.

آنچه مایه تعجب بسیار است، این است که تلاش ترامپ برای اعمال محدودیت بر توانایی کره شمالی به جای نابودی تسلیحات و توانایی اش، به مانند توافق هسته ای ایران می ماند که او آن را رد کرده است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید