نبرد پشت پرده جام جهانی بین کمپانی های بزرگ
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از زومیت، جام جهانی فوتبال بهترین فرصت برای برندها است تا در جلب توجه ۴ میلیارد مخاطب این ورزش پرطرفدار با هم رقابت کنند. بزرگترین شرکتهای تولیدکنندهی پوشاک ورزشی یعنی نایک و آدیداس رقابتی چندین ساله در این بخش دارند و در جام جهانی ۲۰۱۸ نیز تمام تلاش بازاریابی خود را به کار بستهاند تا از این فرصت سرمایهگذاری، جهت جذب هرچه بیشتر مخاطب استفاده کنند.
جام جهانی ۲۰۱۸ میزبان ۳۲ تیم از قارههای مختلف جهان است. در این رقابتها، بیش از ۶۴ مسابقه در ۱۲ ورزشگاه و ۱۱ شهر کشور روسیه برگزار میشود. از نظر اغلب کارشناسان ورزشی این رویداد مهمترین و معتبرترین رویداد ورزشی در جهان است. شرکتهای نایک و آدیداس بیش از تمامی شرکتها برای بازاریابی و اسپانسرینگ در این رویداد هزینه کردهاند. آنها سالها است که برای تبدیل شدن به برند غالب در صنعت پوشاک ورزشی رقابت میکنند.
برند آدیداس از سال ۱۹۷۰ بهعنوان اسپانسر اصلی این مسابقات و تامینکنندهی توپ آن انتخاب شده است. این قرارداد تا سال ۲۰۳۰ ادامه دارد و عقد آن، فرصتی بوده که این برند آلمانی را در بسیاری بخشها از رقیب آمریکایی خود پیش افتاده است. البته آدیداس پیش از جام سال ۲۰۱۸ به فرصتهای مالی موجود در این جام انتقاد داشته و انتظار درآمد کمتری نسبت به جامهای قبلی دارد. در طرف مقابل نایک از سال ۱۹۹۴ که جام جهانی فوتبال در آمریکا برگزار شد، سرمایه گذاری خود را روی این رویداد افزایش داده است.
در رقابتهای ۴ سال قبل، نایک با بازاریابی قویتر و جذب برندهای بیشتر به سمت خود، گوی سبقت را از رقیب آلمانی خود ربود. آنها با ۱۱ تیم در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل حضور داشتند. البته آمارها نشان داد که آدیداس نیز از آن جام بیبهره نبوده است. دو تیم آدیداس به مرحلهی فینال راه یافتند و در نتیجه برندهی جام نیز تیم آدیداس بود. علاوه بر آن برندگان توپ طلا و کفش طلای آن سال نیز از محصولات آدیداس استفاده میکردند. از همه مهمتر افزایش درآمد و فروش مربوط به فوتبال برای آدیداس در آن سال افزیش خیرهکنندهای داشت.
برد جام جهانی برای برندها از چند جنبه دنبال میشود. یکی از آنها اسپانسرینگ تیم و بازیکنان پیروز جام است که علاوه بر تاثیر بازاریابی قوی، آنها را در مسیر تبدیل شدن به برند پوشاک فوتبالی همراهی میکند. اما برد واقعی در جام جهانی فوتبال زمانی حاصل میشود که برند مورد نظر افزایش درآمد مناسبی از این رویداد داشته باشد. بازاریابی بیشتر و گستردهتری انجام داده باشد و طرفدران بیشتری را به سمت برند حود جذب کند.
نبرد نایک و آدیداس در اسپانسرینگ تیمهای ملی جام ۲۰۱۴
در این مطلب با بررسی آماری اتفاقات جامهای گذشته و بررسی تیمهای حاضر در جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸، یک پیشبینی از پیروز احتمالی نبرد برندهای آدیداس و نایک ارائه میکنیم. در این آنالیز، برندها در پنج بخش بررسی میشوند.
- کدام برند در بازاریابی قویتر است؟
- کدام برند بهترین تیمها را دارد؟
- کدام برند، تیمهای شگفتیآفرین بیشتری را جذب کرده است؟
- کدام برند ستارههای بیشتری را جذب کرده است؟
- کدام برند حضور قویتری در شبکههای اجتماعی دارد؟
بازاریابی
نکتهی اصلی در این بخش این است که برندها برای هزینههای خود در این جام چه نتیجهای کسب میکنند. به بیان دیگر نسبت هزینه به کسب درآمد و جذب طرفدار در این بخش بررسی میشود. البته هزینهی دقیق بازاریابی برندها برای این جام مشخص نیست اما میتوان با بررسی حدودی هزینههای سالهای گذشته و همچنین قیمت تیمها و هزینههای بازاریابی موجود در سال جاری، به یک نتیجهی کلی رسید.
نبرد نایک و آدیداس در اسپانسرینگ تیمهای ملی جام ۲۰۱۸
آدیداس اسپانسر اصلی فیفا است و این اسپانسرینگ هر ساله هزینهای ۸۰ میلیون دلاری را به این برند تحمیل میکند. این هزینه علاوه بر موارد حق اسپانسرینگ، در طراحی و تولید توپ بازیها و تامین لباس برای پرسنل فیفا، داوران، کودکان حامل توپ و بسیاری افراد دیگر نیز خرج میشود. در مقابل این برند اجازهی تبلیغ در تمامی بازیهای فوتبال در تمامی استادیومها را دارد. علاوه بر این، آدیداس در جام جهانی ۲۰۱۴ حدود ۶۷ میلیون دلار فقط در تبلیغات هزینه کرد.
درمقابل نایک استراتژی متفاوتی دارد. از آنجا که آنها اسپانسر اصلی مسابقات نیستند، تمرکز خود را بیشتر روی جذب تیمهای پیروز جام می گذارند. آنها تیمهای قدرتمندی را جذب کردهاند که فرانسه با ۵۰ میلیون دلار، انگلستان با ۴۰ میلیون دلار و برزیل با ۳۶ میلیون دلار، گرانترین آنها هستند.
با بررسی هزینهی برندها در این جام، رقم ۳۰۰ میلیون دلار برای آدیداس پیشبینی میشود که شامل هزینهی اسپانسرینگ رسمی، لباسهای تیمهای گرانقیمت و هزینههای بازاریابی است. در طرف دیگر رقابت نایک در سال ۲۰۱۴ حدود ۸۷۶ میلیون دلار در بازاریابی هزینه کرد و پیشبینی هزینهی بیش از یک میلیارد دلار برای آنها در جام حاضر دور از ذهن نیست. در نتیجه برند آمریکایی حدود ۴ برابر بیشتر از برند آلمانی در این رقابتها هزینه میکند.
آمارهای درآمدی نشان میدهد نایک و آدیداس پس از جام جهانی سال ۲۰۱۴ افزایش درآمدی مناسبی داشتند. هر دوی آنها به اهداف بازاریابی و پیشبینیهای خود رسیدند، ولی آدیداس در بخش درآمد مربوط به فوتبال افزایش بیشتری داشت.
آدیداس، تامینکنندهی توپ و اسپانسر اصلی جام جهانی
بهترین تیمها
پیشبینیهای پیش از جام جهانی، آلمان، برزیل، اسپانیا و فرانسه را بهعنوان تیمهای با بیشترین شانس قهرمانی معرفی میکردند. البته تا امروز اسپانیا و آلمان از دور رقابتهای خارج شدهاند و برزیل و فرانسه نیز تیمهای نایک هستند. با نگاهی به دیگر تیمهای راه یافته به مرحلهی حذفی و نتایج مسابقات اولین مرحلهی حذفی، میتوان به این نتیجه رسید که تاکنون نایک تیم پیروز این بخش بوده است.
از تیمهای بزرگی که آدیداس اسپانسر آنها بوده تنها روسیه به مرحلهی بعدی راه یافته است. اگرچه کارشناسان فوتبال شانس زیادی برای قهرمانی این تیم قائل نیستند اما میزبان بودن روسها، امتیازی است که به آدیداس میرسد.
تیمهای با احتمال قهرمانی بالا و بازیکنان تحت حمایت برندها
تیمهای شگفتیآفرین
جام جهانی فوتبال همیشه مملو از شگفتی بوده است. ایتالیا به جام امسال راه پیدا نکرد (شکستی برای برند پوما)، اسپانیا در دورهی گذشته از گروه خود حذف شد، آرژانتین که شانس کمی داشت به فینال ۲۰۱۴ راه یافت و برزیل در آن سال، تحقیر شد. این حقایق نشان میدهد که در جام ۲۰۱۸ نیز میتوان منتظر شگفتیها بود. تا این مرحله از جام حذف آلمان، اسپانیا، آرژانتین و پرتغال، شگفتیهای بزرگ بودهاند و باز هم میتوان منتظر اتفاقات بزرگتری بود.
تیمهای شگفتیآفرین و بازیکنان تحت حمایت برندها
در نگاه کلی به نظر میرسد نایک شانس بیشتری برای پیروزی در جام دارد. سوئد، روسیه، کلمبیا و بلژیک تیمهای تحت حمایت آدیداس هستند که شانس پیروزی کمتری دارند و در سوی دیگر برزیل، کراوسی، انگلستان و فرانسه قرار دارند که با توجه به بازیهای انجام شده، شانس نایک را برای بردن جام بیشتر میکنند.
نیرد نایک و آدیداس در جذب برترین ستارههای فوتبال جهان
ستارهها
ستارههای فوتبال همیشه بخش مهمی از درآمد برندها را تامین میکنند. نکتهی مهم این که اسپانسرینگ تیمها با اسپانسرینگ بازیکنان متفاوت است. در این میان پس از این که آدیداس اسپانسرینگ اکثر تیمهای اروپایی را دریافت کرد، نایک به سمت بازیکنان رفت و با تولید کفشهای ورزشی برای آنها، برند پوشاک ورزشی خود را حول عملکرد ستارههای گسترش داد.
برندگان توپ طلا در جامهای گذشته
توپ طلا یا توپ آدیداس، جایزهی بهترین بازیکن جام جهانی
نکتهی مهم در این بخش، جایزهی توپ طلا یا توپ آدیداس است. این جایزه از سال ۱۹۸۲ توسط آدیداس به برترین بازیکن جام جهانی اهدا میشود. در این میان آمار رویدادهای گذشته نشان میدهد که بازیکنان تحت حمایت آدیداس شانس بیشتری برای بردن این جایزه داشتهاند. البته حذف بسیاری از ستارههای آدیداس مانند لیونل مسی از جام ۲۰۱۸، شانس را برای پیروزی نایک در این بخش نیز افزایش میدهد.
برزیل، بزرگترین شانس نایک
شبکههای اجتماعی
برندها سرمایهگذاری عظیمی در رقابتهای جام جهانی فوتبال انجام دادهاند. اسپانسرینگ تیمها و بازیکنان برتر نقش مهمی در پیروزی آنها در این نبرد دارد. اما یک نکتهی مهم نیز در افزایش درآمد آنها موثر است و آن هم دید جهانی مخاطبین و طرفداران نسبت به این برندها است. با نگاهی به آمارهای شبکههای اجتماعی این دو برند میتوان به دیدی کلی نسبت به این قضیه پی برد.
آمار فالورهای آدیداس و نایک در شبکههای اجتماعی بزرگ
با نگاهی کلی به بخشهای گفته شده، بهنظر میرسد اتفاقات شگفتیآفرین در جام ۲۰۱۸ و حذف تیمهای بزرگ، به نفع نایک بوده است. البته آدیداس در بخش هزینهها و همچنین شبکههای اجتماعی پیروز میدان است. در نهایت شاید نایک حضور بیشتری در گیرندههای تلویزیونی و در نتیجه موفقیت بیشتری در جلب توجه طرفداران داشته باشد، اما آدیداس با سرمایهگذاری قویتر در شبکههای اجتماعی و همچنین اسپانسرینگ رسمی جام، شانس خود را برای پیروزی در این نبرد حفظ کرده است.
نکتهی مهم دیگر، آمارهای ارزش سهام در سالهای گذشته است. در چند رویداد قبلی حتی با وجود این که تیمهای آدیداس در فینال حضور داشتند، سهام نایک بیش از این شرکت رشد داشت. نکتهی مهم دیگر این که نایک با اسپانسرینگ بازیکنان بزرگ، پس از جام جهامی و با شروع فصل مدارس، فروش بیشتری را تجربه میکند، چرا که نوجوانان و جوانان علاقهی زیادی به خرید لباسها و کفشهای این بازیکنان بزرگ دارند.