چرا فیلتر تلگرام با شکست مواجه شد؟
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از کلیک؛ با اجرایی شدن طرح فیلترینگ تلگرام و اجبار در استفاده از پیام رسان های داخلی، سلب حق انتخاب کاربران فضای مجازی و شبکه های اجتماعی باری دیگر علنی شد، نکته اینجاست که آیا این طرح توانست کاربران ایرانی را به سمت پیام رسان های داخلی سوق دهد یا خیر. مسائل بسیاری اعم از ایجاد حساب کاربری در پیامرسان سروش بدون اطلاع صاحب خط و دسترسی به اطلاعات شخصی در پیامرسان الو مزید بر علت شد تا جو منفی علیه پیام رسان های داخلی قوت بگیرد که در نتیجه آن جمعیت چشمگیری از کاربران شبکه های اجتماعی در تلگرام ماندگار شدند؛ البته مسئولان تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا با هر حربهای از جمله جرم دانستن استفاده از تلگرام و ممنوعیت بکارگیری آن در سازمانهای دولتی، استفاده از این پیام رسان محبوب را به حداقل برسانند، اما آمارها نشان می دهد پیامرسانهای داخلی در این رقابت شکست خوردهاند و تلگرام با وجود اجرایی شدن طرح فیترینگ، کما فی السابق مخاطبان خودش را حفظ کرده است.
بی اعتمادی کاربران به پیام رسان های داخلی تکه گمشده پازل برقراری ارتباط و کوچ کاربران ایرانی از تلگرام به پیام رسان های داخلی است. نتایج بدست آمده از نظرسنجی های مردمی نمایانگر این مهم است که پیامرسانهای داخلی در میان کاربران ایرانی مخاطب چندانی ندارند و جالب تر اینجاست که حذف رقیب کارکشته خارجی هم نتوانست در افزایش سهم آنها در بازار داخلی تاثیرچندانی بگذارد.
بر اساس آخرین نظرسنجی انجام شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، ۷۹ درصد از کاربران پیامرسان تلگرام، پس از اجرا شدن فیلترینگ تلگرام را ترک نکرده و به بیان بهتر فیلترینگ را دور زدهاند. طبق یادداشت معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی که در فضای مجازی منتشر شد، ۳۰ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از طریق فیلترشکنهای هاتگرام و تلگرام طلایی، فیلتر تلگرام را دور میزنند.
سریال تکراری و خسته کننده فیلترینگ در فضای مجازی
این روزها اخبار داغ حوزه شبکه های مجازی حاکی از آن است که مسئولین قضایی کشور پس از نادرست خواندن فعالیت سلبریتی ها، با وجود تجربه شکست فیلترینگ تلگرام در نظر دارند باری دیگر اقدامی را نسبت به فیلترینگ یکی از پر مخاطب ترین شبکه های اجتماعی یا همان اینستاگرام عملی سازند (فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام در دستور کار قرار گرفت).
استفاده از سایر شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام و واتس اپ بعد از فیلتر تلگرام افزایش چشمگیری یافته است؛ در حالی که در نیمه فروردین سال جاری ۱۷.۷ درصد از افراد بالای ۱۸ سال کشور از اینستاگرام استفاده میکردند، این عدد در خردادماه و پس از فیلتر تلگرام به ۳۲.۲ درصد افزایش یافته است. نکته قابل توجه، حضور ۵۴ درصدی جوانان ۱۸ تا ۲۹ سال کشور در اینستاگرام است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که چندی پیش در جریان آشفتگیهای بازار موبایل از عدم شفاف سازی و نبود همکاری برای راهاندازی دولت الکترونیک انتقاد داشت، حالا طرح موضوع فیلترینگ اینستاگرام را به مطالبات مردمی ربط داده است. به اعتقاد وی بازی فیلترینگ تنها روشی برای انحراف افکاری عمومی از مطالبات است. آذری جهرمی در همین راستا در توییتر خود نوشت:
موضوع پیگیری برخی برای فیلتر سرویسهای مختلف اینترنتی تازگی ندارد. رفع فیلتر توئیتر در صف انتظار جلسه کارگروه تعیین مصادیق قرار دارد. آنچه تازگی دارد طرح یک موضوع قدیمی توسط برخی رسانهها برای انحراف افکار عمومی از مطالبهگری شفاف سازی سوء استفاده کنندگان ارزی اخیر است.
طیبه سیاوشی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص اخباری که اخیرا مبنی بر فیلترینگ اینستاگرام منتشر شده است، اظهار داشت: به اعتقاد من حق دسترسی آزاد به اطلاعات حق بدیهی مردم است و در قانون اساسی هم بر آن تاکید شده است، علاوه بر این دولت هم در دوران تبلیغات انتخاباتیاش و حتی بعد از آن بارها بر این موضوع تاکید کرد که حق دسترسی آزاد به اطلاعات برای مردم محفوظ میماند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه فیلترینگ اینستاگرام هم نتیجهای همچون فیلتر تلگرام دارد، افزود: همانطور که دیدیم و با توجه به آماری که مبنی بر خارج شدن افراد از تلگرام پس از فیلترینگ اعلام شد، درصد پایینی از مردم از تلگرام خارج شده بودند و مابقی با فیلترشکن به تلگرام میآمدند، اینستاگرام هم اگر فیلتر شود همین نتیجه را در پی دارد. ضمن اینکه اینستاگرام هم فرصت است هم تهدید و متاسفانه نتوانستهایم از فرصتهای آن به اندازه کافی بهره ببریم، با فیلتر کردن اینستاگرام فرصت تهدید آن از بین نمیرود.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه اینستاگرام برای بعضی فرصت شغلی و حوزه کار است، خاطرنشان کرد: در عین حال این موضوع هم وجود دارد که تهدیدهای فضای اینستاگرام برای نوجوانان ما بسیار زیاد بوده است، اما راه حل آن فیلترینگ نیست.