بهزاد نبوی: چرا فکر میکنیم یا باید با امریکا جنگید یا نوکرش بود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه شرق به نقل از بهزاد نبوی نوشت: من در زندان با بازجویم صحبت کرده و به او میگفتم «چرا شما فکر میکنید یا باید نوکر آمریکا بود یا با آمریکا جنگید؟ آیا راه دیگری نداریم؟» ادامه دادم: «کشورهایی را مثال نمیزنم که شما قبول ندارید، ولی همین چین مورد قبول شما، آیا نوکری آمریکا را میکند؟» پاسخ منفی داد. سؤال کردم: «آیا با آمریکا میجنگد؟»، تردید کرد؛ گفتم: «برادر عزیز! اگر چین با آمریکا میجنگید که نمیتوانست شریک اول تجاریاش باشد! بنابراین بین این دو، راه دیگری هم وجود دارد.
میتوان نه جنگید و نه نوکر بود؛ استقلال یکی از دستاوردهای بسیار مهم انقلاب است، ولی باید توجه داشت میتوان با حفظ استقلال، بین این دو حدِ جنگ و نوکری، مواضع دیگری هم داشت». گفته میشود امروز مواضع چین در قبال خروج آمریکا از برجام نرمتر از اروپاییهاست. مفهوم این نرمش نوکری نیست، بلکه توجه به منافع ملی است.
باید به این دوستان گفت ما یک قدرت مستقل جهانسومی هستیم و متناسب با تواناییهای خودمان باید شعار دهیم؛ قصد ما نباید این باشد که از موضع قدرت نظامی، آمریکا را به زانو دربیاوریم؛ بلکه باید از موضع عقل و درایت منافع ملی خود را حفظ کنیم؛ عقل و درایت است که میتواند مشکلات ما را حل کند.
امروز در سیاست خارجی باید به چند نکته توجه داشت. خروج از برجام و حتی تهدید به خروج از آن را بهشدت به زیان منافع ملی میدانم. محدودیت برجام برای ما، تنها عدم امکان دستیابی به سلاح هستهای است. خروج یا طرح خروج، اولا اجماع جهانی را که پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام به سود ما تغییر کرد، مجددا به زیان ما خواهد کرد و ثانیا تصور تلاش ما برای دستیابی به سلاح هستهای برای جهانیان به وجود خواهد آمد و ثالثا باید روابط خود را با اروپا، روسیه و چین (امضاکنندگان برجام) به بهترین شکل برقرار و حفظ کنیم و از هرنوع اقدام تحریکآمیز و ماجراجویانه جدید که اروپا و حتی روسیه و چین را در مقابل ما قرار داده و تسلیم فشارهای آمریکا خواهد کرد، اجتناب کنیم. تداوم این سیاست، در میانمدت، به احتمال قوی آمریکا را در قبال فشار جهانی وادار به عقبنشینی خواهد کرد. البته تا آن زمان باید در سیاستهای داخلی هم تجدیدنظر و مردم را برای تحمل سختیهای کوتاهمدت آماده کنیم.