مقایسه علیرضا جهانبخش با مهاجم بارسلونا
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از سایت اسکواکا انگلیس، وینگر ۲۴ ساله ایرانی بعد از دیوی پروپر و یورگن لوکادیا، سومین خرید برایتون از اردیویسه در ماه های اخیر است. جهانبخش در شرایطی به برایتون آمده که مرغ های دریایی میخواهند خود را به پای ثابت لیگ برتر تبدیل کنند. آنان فصل گذشته در مکان پانزدهم جدول فصل را به پایان رساندند و ۷ امتیاز با منطقه خطر فاصله داشتند.
با در نظر گرفتن دیگر باشگاه های خواهان علیرضا، آمدن او به برایتون به سان یک حرکت ضربتی از سوی این باشگاه بود؛ یک کودتا، کودتایی الیته با ویژگی های مثبت. جهانبخش فصل قبل را به عنوان برترین گلزن اردیویسه به پایان رساند که البته در جای خود نیاز به بررسی های دقیق تری دارد. اما این دستاورد بزرگ بر روی علیرضا آنچنان تاثیرگذار نبوده و او همچنان به هدف های والایش در زمین فوتبال فکر میکند. برای چشیدن موفقیت در آخرین گام فوتبالی، جهانبخش به چه ابزاری نیاز خواهد داشت؟
فعالیت حرفه ای جهانبخش از آغاز تا امروز
تعداد بازی های باشگاهی: ۲۳۷
نکته کلیدی: اولین بازیکن آسیایی که در یک لیگ معتبر اروپایی به عنوان آقای گلی میرسد.
علیرضا در جیرنده، شهری در استان گیلان زاده شد و رشد یافت. فعالیت حرفه ای را در باشگاه داماش تهران آغاز کرد و بعد از آن به زادگاهش بازگشت تا پیراهن داماش گیلان را بپوشد. علیرضا در همین لباس نظر استعدادیاب های اروپایی را جلب کرد تا در سال ۲۰۱۳ به نایمخن هلند منتقل شود. او در فصل اول آمار متعادل ۲۷ بازی و ۵ گل در اردیویسه را ثبت کرد. این آمار کافی بود تا علیرضا پشت سر ممفیس دپای، به عنوان دومین استعداد درخشان اردیویسه معرفی شود.
با وجود سقوط نایمخن در آن فصل از لیگ، جهانبخش به تیمش وفادار ماند. او یک فصل دیگر هم در نایمخن بازی کرد و با بازگشت سریع این تیم به اردیویسه، او هم به آلکمار هلند منتقل شد تا روند پیشرفتش تسریع شود. علیرضا در هر فصل پیشرفت میکرد و آمارهای بهتری را از خود به جا میگذاشت تا این که در فصل آخر به اوج خود رسید. او با ۲۱ گل و ۱۲ پاس گل، بیش از هر بازیکن دیگری در لیگ بر روی گل ها اثر گذاشت. این وینگر پویا که تیم ملی ایران را در جام جهانی ۲۰۱۸ همراهی کرد، تبدیل به اولین بازیکن آسیایی شد که در یک لیگ معتبر اروپایی آقای گل میشود و به دنبال آن به برخی باشگاه های بزرگ اروپایی از جمله ناپولی لینک شد.
سبک بازی جهانبخش
سبک بازی جهانبخش به عنوان یک وینگر، تلفیقی از وینگرهای مدرن و کلاسیک دنیای فوتبال است. بهترین کیفیت او قدرت دریبلینگ بالاست. (او در فصل قبل اردیویسه به طور متوسط ۳،۴ دریبل در هر بازی داشت.) با استفاده از سرعت خدادادی اش، که نقش بارزی در پیشرفت او داشته، علیرضا قادر است یک در برابر یک ها را به راحتی از پیش رو بردارد و موقعیت گلزنی ایجاد کند. در فصلی که گذشت، علیرضا ۷۸ موقعیت گلزنی برای هم تیمی هایش ساخت که ۱۲ تای آن ها به گل منجر شد.
شناخت فضاهای زمین و پاسکاری (میانگین ۴۲،۶ پاس در هر بازی در فصل گذشته) ویژگی هایی بود که علیرضا فصل گذشته به معرض نمایش همگان گذاشت. جهانبخش خود را در این فصل به عنوان یک بازیکن کناری و یک مهاجم عرضی در سمت راست به تیم غالب کرد. جهانبخش با هر دو پای خود بازی میکند (و البته پای راست قوی تری دارد) و البته این مجوز را داشت که از عرض به مرکز و عمق بزند و بازی سازی و قوای هجومی خود را نشان دهد.
انتقادی که تا سال قبل به علیرضا وارد بود، کم بودن تعداد گل های وی بود. او با زدن ۲۱ گل در ۳۳ بازی پاسخ مناسبی به این انتقاد داد. در آزد آلکمار به او نقشی آزاد داده شده بود و او به بهترین شکل ممکن از آن بهره برد. بخش زیادی از گل های او هم از طریق شوت های از راه دور به ثمر رسید.
پست بازی او در برایتون چه خواهد بود؟
انتظار این که علیرضا با همان آزادی عمل و در همان نقطه اوج، به استقبال فصل اول خود در لیگ جزیره برود، یک انتظار خام و به دور از واقعیت است. همان گونه که پیش از این اشاره شد، جهانبخش ۲۴ ساله در جناحین بهترین عملکرد خود را دارد. جذب یک وینگر اتفاقی فوق العاده برای کریس هاتن، سرمربی برایتون است که نشان داده عاشق سیستم ۲-۴-۴ است. او در ۱۷۰ دیدار برایتون را رهبری کرده و در ۶۶ درصد این بازی ها، از این سیستم سنتی بهره برده است.
رقابت برای علیرضا از همان روز اول آغاز میشود. آنتونی ناکارت بخش زیادی از فصل قبل را در پستی بازی کرد که علیرضا در آن تخصص دارد. ضمن این که نباید نفراتی مانند خوزه ایزکوئردو، یری اشکالاک و جیمی مورفی را نیز از یاد برد.
سرنوشت بازیکنانی که به عنوان آقای گل هلند به لیگ برتر رفتند
جهانبخش هفتمین بازیکنی است که بلافاصله بعد از تجربه آقای گلی در اردیویسه هلند، راهی لیگ برتر میشود. او راهی را طی کرده که پیش از وی بازیکنانی نظیر وینسنت یانسن، ممفیس دپای، ویلفرد بونی، لوئیس سوارز، آفونسو آلوز و ماتیا کژمان در آن قدم گذاشته اند. در بین تمامی این بازیکنان تنها ویلفرد بونی توانست در اولین فصل حضور در لیگ برتر، تعداد گل هایش را دو رقمی کند. اما این لوئیس سوارز بود که تاثیرگذاری مداوم و طولانی مدتی در لیگ جزیره داشت و شاید دلیل دو رقمی نشدن گل هایش در فصل اول، آن بود که لیورپول در میانه های فصل ۱۱-۲۰۱۰ او را از آژاکس به خدمت گرفت.
اما حضور در جزیره برای بقیه این نام ها، یک ناکامی بود. کژمان هرگز موفق نشان نداد. آلوز، ممفیس و یانسن هم نشان دادند انتقال به لیگی در سطح لیگ برتر برایشان زود بوده است. ممفیس اکنون در ۲۴ سالگی در لیون در حال بازسازی دوران فوتبالش است. (انتقال به لیون احتمالا بهترین تصمیم دپای بوده است.) یانسن هم بعد از گذراندن دورانی قرضی در فنرباغچه دوباره به تاتنهام بازگشته و مشخص نیست چه سرنوشتی در لندن خواهد داشت.
جهانبخش از سرنوشت پیشینیان خود آگاه است و البته نباید آینده علیرضا را براساس عملکرد بازیکنان نامبرده قضاوت کرد. اگر برایتون به درستی از علیرضا استفاده کند، نه تنها بهترین عملکردش را به نمایش خواهد گذاشت بلکه خود برایتون را نیز به اهداف والایش در لیگ برتر خواهد رساند.