همه چیز درباره سرقت خودرو در ایران؛ معروف ترین دزد تهران!

کدخبر: ۲۳۳۷۴۸
اقتصادنیوز: ماجرای سرقت خودروها، داستانی است که تنها منحصر به خودروهایی خاص یا حتی خودروهای داخلی نمی شود؛ ماجرایی که باعث شده تا خودروهای ژاپنی هم تبدیل به لقمه چربی برای سارقان شوند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نمناک؛ شاید دیگر کمتر شاهد سرقت خودروها به شکل سابق باشیم؛ به هر حال با ورود خودروهای خارجی و ارتقاء ایمنی خودروهای داخلی در برابر سرقت، سارقان هم مجبور به تغییر در روش های خود شده اند و دیگر کمتر پیش می آید که خودرویی، آن هم از خودروهای مدل بالا، به شیوه و شگرد قدیمی و ابزارها و روش های دِمُده دزدیده شود. در این گزارش سعی کرده ایم تا با تشریح برخی شیوه ها و شگردهای سارقان اتومبیل، راهکارهایی را برای جلوگیری از سرقت خودرو ارائه دهیم؛ اطلاعاتی که همگی بر اساس پرونده های تشکیل شده از سرقت خودروها در پلیس آگاهی تهران بزرگ جمع آوری شده است. بدیهی است که منظور از سرقت خودرو در این گزارش، سرقت اتومبیل است نه سرقت لوازم داخلی آن. سرقت هایی که مواجهه با آن ها برای اغلب مالباختگان تجربه ای تلخ و تقریباً فراموش نشدنی را به وجود می آورد. 

شاید یکی از ماهرانه ترین و زیرکانه ترین روش های کلاهبرداری که تلفیقی از جعل و کلاهبرداری و سرقت خودرو است، ماجرای خودروهای «سند نمره ای» باشد. روشی که با استفاده از آن دیگر نه به اوراق کردن خودرو نیاز است نه به خارج کردن آن از مرز؛ روش هایی که یا به واسطه درآمد کم یا به دلیل ریسک بالا، هیچکدام چندان مطلوب سارقان نیست؛ در این روش با تلفیق جعل و سرقت خودرو و کلاهبرداری، خودروهای سرقتی نه تنها اوراق یا از کشور خارج نمی شوند بلکه به عنوان یک خودرو معمولی به فروش می رسند؛ حتی شاید در اغلب موارد خریداران این خودروهای سرقتی هم روحشان از سرقتی بودن خودرویی که به قیمت روز، پول آن را پرداخت می کنند خبردار نیست. 

اما باند سارقان و جاعلان و کلاهبرداران در این روش دقیقاً چه کار می کنند؟

اعضای این باند در نخستین مرحله با شناسایی خودروهای مدل بالای تصادفی یا آسیب دیده اعم از آتش گرفته، چپی و ... که عمدتاً بیش از 60 درصد خودرو خسارت دیده و قیمتی بسیار نازل دارند، اقدام به خرید این خودروها می کنند. در مرحله بعد و پس از خرید این خودروها، رنگ دقیق بدنه، مدل خودرو و مشخصات ظاهری اصلی این خودروهای خریداری شده، به اطلاع سایر اعضای گروه می رسد و اعضای این باند با پرسه زنی در خیابان ها و کوچه ها، خودرویی که کاملاً از هر نظر مشابه این خودرو است را شناسایی می کنند. 

حالا اینجا است که پای سارقان خودرو به میان می آید و در فرصتی مناسب، خودروی مذکور را به سرقت برده و آن را سریعاً به گاراژ منتقل می کنند. در این مرحله، جاعلان با تغییر شماره های بدنه و موتور خودروی مسروقه و هک کردن شماره های خودروی تصادفی روی خودروی مسروقه، خودروی به سرقت رفته را با مدارک خودروی تصادفی به فروش می رسانند. 

در آخر هم خودروی تصادفی را اوراق کرده و به قیمت آهن به فروش می رسد و این پایان عمر خودروهایی است که در چرخه سند نمره قرار می گیرند. 

 رقابت خودروهای ژاپنی با داخلی ها؛ لقمه چرب خودروهای ژاپنی برای سارقان

اگر در سال های اخیر نگاهی به عکس های خبری از نمایشگاه های کشفیات خودروهای مسروقه پلیس بیندازید، در کمترین مواردی است که رد پای یک خودروی ژاپنی در میان خودروهای مسروقه کشف شده وجود نداشته باشد؛ مساله ای که با در نظر گرفتن تعداد پرونده های سرقت خودروهای ژاپنی، یک سوال را جدی تر می کند؛ اینکه چرا برخی خودروهای ژاپنی تا این اندازه محبوب سارقانند؟

 

 کارشناسان پلیس معتقدند در میان خودروهای خارجی، خودروهای ژاپنی علی رغم کیفیت بالا، از نظر ایمنی در برابر سرقت، جزء ضعیف ترین ها هستند. خودروهایی که به نظر می رسد با توجه به محل تولیدشان، چندان از نظر ایمنی در برابر سرقت، قدرتمند نیستند. خودروهایی همچون مزدا که جزو خودروهای پرطرفدار سارقان است. 

 کدام خودروهای ایرانی در برابر سارقان دست بسته ترند؟

اما همیشه یک پای سرقت خودرو، ایمنی خودروها در برابر سارقان است و طبیعی است خودروهایی که از هر لحاظ کمترین توان مقاومت در برابر سارقان را دارند، بیش از دیگر خودروها در معرض سرقت قرار دارند؛ در این بین خودروهای داخلی بهترین انتخاب سارقان هستند؛ خودروهایی که علاوه بر در دسترس بودن آن ها برای سارقان و بازار خوب قطعات شان، عمدتاً از ایمنی کمتری نسبت به خودروهای خارجی برخوردار هستند. 

تا قبل از سال 85 و 86، پراید بهترین انتخاب سارقان خودرو بود؛ خودرویی که به دلیل نوع طراحی ضعیف امنیتی آن، توانسته بود درصد بالایی از سرقت های خودرو را به خود اختصاص دهد. این ایمنی پایین پراید در برابر دزدها آنقدر جنجالی شد تا مدیران شرکت تولید کننده این خودرو را بر آن داشت تا فکری برای ارتقاء امنیت این خودرو کرده و در نهایت توانستند با اضافه کردن ایموبلایزر به این خودرو و تغییراتی در طراحی آن، تحولی جدی در امنیت این خودرو در برابر سارقان ایجاد کنند به طوریکه پرایدهای تولیدی پس از سال 85، آنقدر ایمن شدند که تا حد زیادی از برنامه کاری سارقان خودرو حذف شد و همین دلیلی است که شاید در طرح های پلیس، کمتر از قبل خودروی پراید آن هم مدل 86 و بالاتر به چشم بخورد.

 اما در مقابل، انواع خودروهای پژو تولید داخل، همچنان جزء محبوب ترین خودروهای سارقان هستند؛ خودروهایی که به گفته یکی از افسران مجرب پلیس آگاهی در حوزه سرقت خودرو، ایمنی انواع مدل های پژو که تولید سال 96 بوده اند در برابر سرقت، تقریباً هیچ تفاوتی با خودروهای تولیدی سال 80، یعنی 16 سال قبلتر از آن ندارند و تفاوت زمان سرقت این خودروها تنها به مدت یک دقیقه تغییر کرده است. 

بر همین اساس در لیست خودروهای تولید داخل جذاب برای سارقان، پرایدهای مدل پایین تر از 85، پژو 405 و پژو پارس رتبه های اول تا سوم سرقت در تهران را به خود اختصاص داده اند. 

البته این همه ماجرا نیست و نگاهی به پرونده های خودروهای مسروقه نشان می دهد، دامنه سرقت تنها به این چند خودرو خاص محدود نمی شود و حتی خودروهای مدل بالا هم از گزند سارقان در امان نیستند. به عنوان نمونه سالانه چندین پرونده سرقت خودروهای شاسی بلند مدل بالا هم تشکیل می شود که البته بر اساس اعلام مسئولان پلیس، عمده این پرونده ها، سرقت به معنای معمول نیست و در اغلب موارد، اختلافات مالی باعث ارتکاب این موارد با استفاده از سوئیچ های یدک می شود. 

* سلطان سارقان خودرو تهران/ باطری سازی که می توانست هواپیما را هم بدزدد

یکی از سارقان پرآوازه خودرو در تهران، جوان 26 - 27 ساله ای است که با وجود آنکه هنوز در زندان است، ولی افسران مجرب پلیس و حتی سارقان، او را نخبه ترین سارق خودرو در تهران می شناسند؛ نخبه ای که به صورت کاملاً حرفه ای، سیستم برقی و الکترونیکی خودروها را می شناخت و شاید کمتر خودرویی بود که این دزد حرفه ای قادر به روشن کردن آن نبود. «حسین س» که مدت ها به عنوان باطری ساز کار می کرد به قدری به سیستم برقی انواع خودروها مسلط بود که مدعی بود با شناختی که از سیستم های برقی و نقشه برق خودروها دارد، می تواند نه تنها خودروها، بلکه هواپیما را نیز بدزدد.

به گفته یکی از مسئولان پلیس آگاهی تهران بزرگ این سارق حرفه ای که سرقت بیش از 60 خودرو در سابقه وی ثبت شده، در زمان فعالیتش به قدری معروف بود که سفارش سرقت انواع خودروها را می گرفت و حتی در زمان سفارش، زمان تحویل خودروی مسروقه را هم اعلام می کرد و ظرف 2 ساعت، خودروی سفارش گرفته را تحویل می داد. 

 چه بلایی بر سر خودروهای مسروقه می آید/ دزدها با خودروهایی که می دزدند چه می کنند؟

بررسی پرونده های سرقت خودروها در پلیس آگاهی تهران بزرگ نشان می دهد که عمده سرقت خودروها با 5 هدف انجام می شود. 

1:سند نمره 

2:اوراق کامل خودرو و فروش قطعات 

3:سرقت بخشی از قطعات ارزشمند خودروی مسروقه 

4:استفاده از خودروی مسروقه برای ارتکاب جرائم دیگر مثل زورگیری، سرقت و ... 

5:خارج کردن خودروی مسروقه از کشور که عمدتاً درخصوص خودروهایی مثل وانت نیسان و تویوتای هایلوکس انجام می شود و این خودروها پس از سرقت، از مرزهای پاکستان و افغانستان از کشور خارج می شوند. 

 چه کار کنیم که خودرویمان را دزد نزند؟

افسران پلیس آگاهی با توجه به پرونده هایی که از سرقت خودروها تشکیل می شوند چند توصیه ساده برای در امان ماندن از سرقت خودرو ارائه می دهند: 

- استفاده حداکثری از تجهیزات ضدسرقت مثل قفل فرمان، قفل پدال، دزدگیر و مواردی از این دست. تجهیزاتی که گرچه نمی توانند جلوی سارقان را سد کنند ولی حتماً زمان سرقت را افزایش داده و ریسک سرقت خودرو را برای سارقان افزایش می دهند. 

- استفاده از پارکینگ؛ پرونده های متعددی وجود دارد که صاحبان خودروهای مسروقه اعلام کرده اند که با وجود در اختیار داشتن پارکینگ در منازل و یا حتی در حاشیه مراکز تجاری و اداری، به دلیل خستگی یا حتی هزینه پارک ساعتی در پارکینگ های عمومی، فرصت را در اختیار سارقان خودرو قرار داده اند. 

- نصب GPS بر روی خودروها؛ نصب این قطعه باعث می شود در صورت به سرقت رفتن خودرو، محل دقیق خودرو مشخص باشد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید