مهره کلیدی برانکو و پرسپولیس+آمار
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از ورزش سه، پرسپولیس در حالی موفق شد با برتری مقابل السد در مجموع 2 دیدار رفت و برگشت در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا راهی فینال شود که طبق آمار و ارقام به دست آمده، قدرت دفاعی این تیم بیش از قوای هجومی، گواه از برتریشان دارد و به نوعی، نقطه قوتشان محسوب میشود.
پرسپولیس در دور گروهی از مجموع 6 بازی، موفق به ثبت 5 کلین شیت شد که رکورد ویژهای در نوع خودش محسوب میشود و تنها در بازی برابر السد که 3 بار دروازه خود را بازشده دید، نتوانست این آمار را ارتقا بخشد. این درحالی است که شاگردان برانکو با تنها 8 گل زده در 6 بازی به مرحله حذفی رسیدند که پایینترین آمار میان سرگروههای هر 8 گروه این رقابتهاست.
سرخپوشان برای رسیدن به فینال از 12 بازی انجام شده، 7 کلین شیت به نام خود ثبت کردند که در این زمینه رکورددار این رقابتها هستند و آمار و ارقام مربوط نشان از پررنگ بودن نقش خط دفاع در موفقیتهای پرسپولیس و تمایل آن به قوای هجومی تیم دارد. در میان ستارههای برانکو که نقش ویژهای در صعود این تیم به فینال داشتهاند، یک چهره دفاعی ویژه دیگر هم با توجه به آمار، نمایش قابل توجهی از خود به جا گذاشته است: شجاع خلیل زاده.
مدافع میانی مستحکم سرخپوشان یکی از مهرههای کلیدی این تیم از فصل گذشته تا به حال بوده است و در دیدارهای آسیایی پرسپولیس هم نقشی ویژه ایفا کرده است. او علاوه بر عملکرد خوب در پست دفاع میانی، بعضاً به عنوان دفاع راست هم برای پرسپولیس بازی کرده و با نمایش خوب خودش اجازه نداده است جای خالی ماهینی مصدوم به چشم بیاید.
آمار خوب خلیلزاده در تکلهای موفق و نبردهای تن به تن، کار نفوذ به دروازه پرسپولیس را برای مهاجمان حریف، سخت کرده است و همین موضوع، خط دفاع این تیم را به دژی مستحکم و نفوذ ناپذیر تبدیل کرده است.
آمار و ارقام چه میگوید؟
خلیلزاده از 12 بازی پرسپولیس در 11 بازی حاضر بوده و تنها در دیدار با نسف قارشی در ازبکستان غایب بوده است و نتوانسته تیمش را همراهی کند و در سایر دیدارها به طور کامل در زمین حضور داشته و حتی تعویض هم نشده است. این نشان از غیر قابل جایگزین بودن خلیلزاده برای برانکو و نقش ویژه و کلیدی او در پرسپولیس دارد.
خلیلزاده به دلیل شکل بازی درگیر شوندهاش خطای زیادی انجام میدهد و 32 بار مرتکب خطا علیه مهاجمان حریف شده است؛ ولی از این تعداد تنها 4 بار با کارت زرد داور جریمه شده که به نسبت، آمار خوبی است و تیمش را چندان متضرر نکرده است. او حتی 6 بار هم متحمل خطا از سوی حریفان شده است که نشان از توانایی خوب کنترلش دارد و گرفتن خطا در نیمه خودی، از این نظر که فشار را از روی دروازه بر میدارد و جریان بازی را تغییر میدهد، نکته مهمی است. خلیلزاده در این 11 بازی هرگز پنالتی نداده و هرگز اخراج نشده است.
یکی از تخصصهای خلیلزاده تکلهای او برای تخریب بازی حریف و گرفتن توپ از بازیکن تیم مقابل است. او در طول 11 بازی گذشته 22 تکل موفق به ثبت رسانده که رکورد خوبی است و این آمار نزدیک به 70 درصد (68.8 درصد) از کل تکلهای او را در بر میگیرد. یعنی از هر 10 تکلی که خلیلزاده زده، 7 تایش موفق بوده است. شاید یکی از مهمترین تکلهای او در بازی رفت جدال با الدحیل بود که مانع از شوت مهاجم حریف و باز شدن دروازه پرسپولیس شد.
او همچنین 64 بار موفق به توپگیری یا گرفتن فرصت و موقعیت توپ از حریف شده است که حدودا 6 بار در هر بازی، به طور متوسط این اتفاق را رقم زده است. علاوه بر این او 5 بار ضربات حریف را برگردانده و 17 بار هم سد راه ضربات شده است.
شجاع خلیلزاده 68.8 درصد تکل موفق، 56.1 درصد نبرد زمینی و 67.5 درصد نبرد هوایی موفق داشته است. آمار خوب نبردهای هوایی او در حالی رقم خورده که با قد 1.79 از اکثر مهاجمان هدف تیمهای حریف کوتاهتر است و این نشان از قدرت پرشهای هوایی و تایمینگ مناسب و البته جاگیری خوبش دارد.
قدرت خلیلزاده فقط در دفاع و دفع حملات حریف به شکل سنتی نیست و او از آن دست مدافعانی است که به محض دریافت توپ، اقدام به پاسکاری و طراحی حمله میکنند. این ویژگی کلیدی خلیلزاده است که در سبک و سیاق بازی مورد نظر برانکو یعنی دفاع، گرفتن توپ و طراحی سریع حملات به شدت به کار میآید. خلیلزاده در 11 بازی 443 پاس داده است که 336 پاس آن موفق بوده و آمار خوب 75.8 درصدی برایش به جا گذاشته است. شجاع خلیلزاده در پاسهای بلند هم 47.6 درصد توفیق داشته که نزدیک به نصف است و نشان از این دارد که وی علاقهای به دفع بی هدف توپ ندارد و برای فرستادن توپ به زمین حریف، برنامه و پلن دارد.
خلیلزاده در دفع توپ که وظیفه اصلی یک مدافع است، جایگاه دوم را در لیگ قهرمانان آسیا در اختیار دارد. جلال حسینی در این جدول، نهم است.
عملکرد فنی
پرسپولیس در لیگ شانزدهم با وجود اینکه توانست قهرمان لیگ شود، یک مهره تدافعی در میانه میدان کم داشت و برانکو از همان موقع به دنبال جذب خلیلزاده بود؛ ولی این بازیکن پس از جدایی از تراکتور و پایان خدمتش مجبور شد یک سال باقی مانده از قراردادش را به سپاهان برود. برانکو در آن فصل از محمد انصاری، محسن ربیع خواه و حسین ماهینی در پست غیرتخصصی دفاع میانی، کنار سیدجلال استفاده کرد که هر کدام به نوبه خود تا حدی کار تیم را راه انداختند؛ ولی انسجام خط دفاعی پرسپولیس از زمان تشکیل زوج خلیلزاده - حسینی شکل گرفت.
خلیلزاده در آمار و عملکرد در فصل گذشته و فصل جاری از بهترینهای لیگ برتر بوده؛ ولی هرگز از سوی کیروش برای دعوت به تیم ملی، روی خوش ندیده است. کیروش استفاده از روزبه چشمی در پست غیرتخصصی یا حتی محمدرضا خانزاده که عملکرد پر نقدی در فصل گذشته در پدیده داشته را ترجیح داده است.
برابر السد
شجاع خلیلزاده دقایقی مقابل الدحیل و چند بار در بازیهای داخلی، دفاع راست را تجربه کرد و عملکرد خوبی داشت. وی در دیدار حساس برگشت مامور مهار اکرم عفیف، یکی از خطرناکترین مهرههای هجومی حریف بود و به خوبی از پس او بر آمد. خلیلزاده با حضور به موقع در فاز تهاجمی تیم، یکی از مهرههای کلیدی برانکو برای باز کردن قفل دروازه حریفان نیز محسوب میشود و اکنون دو بازی دیگر فرصت دارد تا با نمایشی بینقص طبق آمار، برترین مدافع این فصل لقب گیرد.