جهانگیری: دولت جمهوری اسلامی ایران دولتی پولدار است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر؛ اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوردر مراسم معارفه وزیر امور اقتصادی و داراییبا اشاره به میزان بدهی خارجی دولت جمهوری اسلامی ایران گفت: ما دولتی هستیم که در شرایط فعلی بدهی خارجیمان بسیار اندک است، همچنین داراییهای دولت بسیار زیاد است و به نوعی دولتی پولدار هستیم.
جهانگیری با اشاره به فرا رسیدن ۱۳ آبان اظهار داشت: در آستانه ۱۳ آبان هستیم، ۱۳ آبان به جهت تاریخی برای ملت ایران، روز مهمی بود و اتفاقات سرنوشت سازی افتاد. وقتی سال ۴۳ امام را تبعید کردند، برای خیلی ها باورکردنی نبود که با رفتن امام به خارج از کشور، نهضت اسلامی و انقلاب اسلامی مسیر خود را ادامه دهد و به پیروزی برسد.
معاون اول رئیس جمهور، با بیان اینکه این روز، یکی از روزهای بسیار مهم است که آمریکاییها، نقش مهمی در تبعید امام داشتند، افزود: سال ۵۷ در اوج مبارزات انقلابی، رژیمی که تحت کنترل آمریکایی ها سعی می کرد اقداماتی را انجام دهد که انقلاب را تحت تاثیر قرار دهد، یک حرکت خشونت آمیز نسبت به دانش آموزان انجام داد تا از این طریق، مانع انقلاب شود؛ در حالی که انقلاب شتاب گرفت و سال ۵۸ با تسخیر لانه جاسوسی، به اهمیت این روز افزوده شد.
وی ادامه داد: آمریکایی ها تصمیم گرفتند تحریم ها را در این روز مجددا بازگردانند؛ اگرچه آمریکایی ها در ارتباط با ملت ایران کارنامه سیاهی دارند؛ به خصوص اینکه در رابطه با حرکت مردم در زمان انقلاب که نقش آمریکایی ها بسیار پررنگ بود و سعی می کردند با دشمنی خاصی با ملت ایران روبرو شوند، این نقش بدتر خود را نشان داد. در کودتای ۲۸ مرداد، پیروزی انقلاب و حتی بعد از پیروزی، آمریکایی ها همواره سعی برتداوم این دشمنی داشتند.
جهانگیری، با بیان اینکه آمریکا در تمام این اتفاقات از ملت ایران سیلی خورد، اظهار داشت: به نظر می رسد آمریکایی ها همچنان به دشمنی با ملت ایران اصرار دارند؛ اینکه می گویند هدف سیاست های ما، ملت ایران نیست؛ بلکه هدف دولت ایران است، دروغ است.
معاون اول رئیس جمهور اظهار داشت: آخرین اقدام ما با آمریکایی ها بحث هسته ای بود؛ در آن دوره ۱۸ ماهه گاهی اوقات آمریکای ها اصرار داشتند به دنیا القا کنند که ایرانی ها قابل اعتماد نیستند و این توافق را عملیاتی نمی کنند. آمریکا در این زمینه تبلیغ زیادی کرد؛ اما دیدیم که همه دنیا به این نتیجه رسیدند که ایران به همه تعهدات خود عمل کرده است که البته این موضوع از سوی سازمان بین الملی انرژی اتمی نیز تایید شد.
جهانگیری با اشاره به انتخاب ترامپ ادامه داد: رئیس جمهور جدیدی که در آمریکا روی کار آمد، اعلام کرد برجام بدترین قراردادی بوده که آمریکا بسته است و با پررویی از این توافق کنار رفت.
وی با بیان اینکه آمریکایی ها دو مسیر اصلی را برعهده گرفتند، گفت: جنگ روانی و رسانه ای که از اردیبهشت ماه شروع شد و سعی کردند از این طریق فضای روانی جامعه را تحت تاثیر خود قرار دهند و شاید بشود گفت که در جاههایی نیز موفق بودند و امید مردم را نسبت به آینده دچار تردید کردند، اما پیدا بود که مردم آگاه ایران متوجه می شوند که این فضای روانی که ایجاد شده، نتیجه دخالت آمریکایی، صهیونیست ها و سعودی ها است.
معاون اول رئیس جمهور به قتل روزنامه نگار عربستانی اشاره کرد و افزود: مطمئن هستم غربی ها خواهند گفت که چه اتفاقاتی پشت داستان خاشقجی بوده و چه پول هایی به رسانه داده شده که علیه ایران تبلیغ شود. البته طی یکی، دو روز گذشته برخی رسانه ها به این مسائل پرداختند؛ اما باید منتظر باشیم تا تمام ابعاد ماجرا آشکار شود.
جهانگیری تصریح کرد: صدها میلیون دلار پول اختصاص دادند تا با بسیج رسانه هایی که به ظاهر مستقل اند فضا را علیه ایران سازماندهی کنند.
سرنوشت دولت و ملت ایران به هم گره خورده است
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه به تعبیر خود آمریکایی ها، جنگ اقتصادی علیه ایران شروع شده است، اظهار داشت: ملت ایران نشان داد که در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا ایستادگی می کند و این آمریکا است که امروز در دنیا برای اجرای سیاست های خود تنها مانده است. تاکنون این مسئله سابقه نداشته که آمریکا سیاستی را اعلام کند و اروپایی ها، چین و روسیه بیانیه دهند که ما این سیاست ها را اعمال نمی کنیم.
جهانگیری اظهار داشت: ایران به جهت سیاسی موقعیت برتری پیدا کرده و از نظر اخلاقی نیز این موضوع را به اثبات رسانده است. ما به اثبات رساندیم که آمریکا کشور غیرقابل اعتمادی است و نمی توان با آنها توافق کرد و مطمئن بود که تا آخر این مسیر را ادامه می دهند؛ نشانه این موضوع، برجام است.
وی با بیان اینکه مسئولین آمریکا اصرار دارند که بگویند به دنبال فشار به مردم ایران نیستند، گفت: این در حالی است که ما در چند ماه گذشته پول و امکانات داشتیم و می خواستیم داروهای مورد نیاز مردم را وارد کنیم اما آمریکایی ها با روش های خود نمی گذاشتند حتی حیاتی ترین کالاها نیز وارد شود، البته ما به فضل الهی کارهایی که می خواستیم را انجام دادیم.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: آنها می گویند بدنبال ایجاد فشار به دولت ایران هستند، در حالی که سرنوشت دولت و ملت ایران به هم گره خورده و نمی شود دولت را تضیعف کرد و انتظار داشت نظام تضعیف نشود. همچنین نمی توان انتظار داشت که نظام تضعیف شود؛ اما مردم تضعیف نشوند.
جهانگیری با بیان اینکه ما حتما از چالش ها بیرون می رویم، گفت: در مقابل جنگ اقتصادی آمریکایی ها باید سازوکار درستی برای مدیریت ایجاد کنیم. به تدبیر رهبری، شورای عالی سه قوه تشکیل شد که این شورا می تواند خروجی های خوبی داشته باشد.
وی افزود: باید بتوانیم نفت بفروشیم، حمل و نقل کرده و پول جابجا کنیم؛ در حالی که آمریکا می خواهد جلوی این کارها را بگیرد؛ باید تدابیر لازم اتخاذ شود.
آمریکا نتوانست فروش نفت ایران را به صفر برساند
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با اشاره به سیاست آمریکا برای توقف فروش نفت ایران گفت: آمریکایی ها گفتند که فروش نفت ایران را به صفر می رسانند و برخی از کشورهایی که طرف نفت ما بودند میزان برداشت خود را به صفر رساند؛ اما به هر حال آمریکایی ها نمی دانستند ما چه موقعیتی داریم و یا نفت ما چه شرایطی دارد که نمی توانم به راحتی فروش نفت ما را متوقف کنند.
جهانگیری گفت: ما به میزانی که نیاز داشتیم در ماههای گذشته نفت فروختیم که طبق آنچه که اعلام شده روز دوشنبه اسامی ۸ کشوری که مجوز خرید نفت از ما را دارند اعلام خواهد شد. دیگر شکست چه معنایی دارد؟ این موضوع فقط یک نمونه است. اگر مدیران ما با انگیزه باشند از بقیه مسائل هم عبور می کنیم.
وی یادآور شد: ما با انگیزه ایستادیم و اعلام کردیم که باید به هر وسیله نفت را بفروشیم که البته این موفقیت نیز بدست آمد.
دولت مصمم به عبور موفقیت آمیز از این دوره است
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر اقتصاد مقوله اصلی سیاست و زندگی مردم است، گفت: شرایط کنونی کشور خطیر است و پیشانی این خطیر بودن مسائل اقتصادی است.
وی با بیان اینکه وزارت اقتصاد مهمترین وزارتخانه اقتصادی کشور است، افزود: در حال حاضر مسئولیت دولت بیش از مواقع دیگر مورد توجه مردم قرار دارد. مسئولین دولتی در تمام سطوح باید احساس کنند که در یک مقطعی مسئولیت دارند که مسائل اقتصادی شاخص موفقیت مردم است؛ اگر امروز در اداره امور کشور موفقیت باشیم یعنی ملت ایران در یک چالش بین المللی سربلند بیرون می آید.
جهانگیری ادامه داد: ممکن است هر کدام از ما دلخوری هایی داشته باشیم اما امروز وقت آن است که با تمام دانش و تجربه خود به ملت خدمت کنیم تا بخشی از فشار مردم را بکاهیم. ما می توانیم با موفقیت از این دوره عبور کنیم. ایران پتانسیل زیادی دارد و دولت مصمم است که از این دوره به خوبی عبور کنیم تا بتوانیم برنامه هایی که داریم را به مرحله اجرا برسانیم.
۸ عامل موفقیت دولت در شرایط کنونی کشور
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه برای موفقیت چند راه وجود دارد اظهار داشت: اصلی ترین مسئله، داشتن وحدت و انسجام است که البته این موضوع فقط در اختیار دولت نیست بلکه نیازمند انسجام قوای سه گانه، جریانات سیاسی و مردم است. همه ما باید متحد باشیم چرا که اتحاد پیش نیاز برون رفت از چالش است.
وی تصریح کرد: در بخش اقتصادی چند موضوع را باید در دستور کار داشته باشیم که اولین مسئله مربوط به ارتقا و بهبود فضای کسب و کار می شود. در دوره ای که بخش خصوصی با مشکل مواجه است باید با اصلاح قوانین فضای کسب و کار را بهبود بخشیم. می توان حتی برخی از مسائل را در شورای عالی هماهنگی سه قوه تصویب کرد.
جهانگیری افزود: استفاده از توان بخش خصوصی مورد دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. ایجاد رانت در اقتصادهای دولتی به سرعت بوجود می آید ولی بخش خصوصی واقعی نباید دچار چنین فضایی شود. ما مسئولین دولتی باید اطمینان دهیم که از بخش خصوصی حمایت می کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه رهبری نیز اعلام کردند که دولت ها تاکنون مسئله خصوصی سازی را جدی نگرفته اند، اظهار داشت: هر بنگاه بزرگی که واگذار می شود عده ای می گویند که این بنگاه به اشتباه واگذار شده این در حالی است که واگذاری ها از طریق مزایده انجام می شود اما به هر حال این افراد انتقاد خود را می کنند که البته می توان گفت که آن کسی که مد نظر آنها بوده نتوانسته برنده شود. از این رو واگذاری را زیر سوال می برند.
وی برای واگذاری هم مدیران مانع می شوند و هم فضای سختی وجود دارد اما ما حتما ایستادگی می کنیم.
جهانگیری همچنین ساماندهی گفتگو با بخش خصوصی را مورد دیگری عنوان کرد که باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: مسئله دیگر جذب سرمایه گذاری خارجی است. می گویند در حال حاضر شرایط جذب سرمایه گذار خارجی نیست در حالی که ما الان نیاز به سرمایه گذار خارجی داریم؛ نرخ ارز باعث شده که برای سرمایه گذار خارجی جذابیت ایجاد شود. از سویی دیگر مصوبه ای در شورای سه قوه مبنی بر اعطای اقامت ۵ ساله به سرمایه گذارانی که ۲۵۰ هزار دلار آورده دشته باشند تصویب شده است.
معاون اول رئیس جمهور مورد ششم را توسعه بازار سرمایه عنوان کرد و افزود: یکی از مشکلات ما تعداد شرکت های زیاد نیروهای مسلح، صندوق های بازنشستگی، بانکها و دولت است. الان بازار سرمایه می طلبد که این شرکت ها واگذار شوند، وزارت دارایی باید برای این مسئله سازوکاری را طراحی کنیم. شرکت های وابسته به نهادهایی همچون وزارت دفاع و صندوق های بازنشستگی تا پایان سال ۹۸ باید واگذار شوند.
وی با بیان اینکه ما دولتی هستیم که در این شرایط بدهی خارجی بسیار اندکی داریم، افزود: دارایی ها و شرکت های دولت بسیار زیاد است. ما دولت پولداری هستیم. یکی از ماموریت های وزارت اقتصاد ملودسازی این دارایی ها است که حداقل بازدهی را برای ملت داشته باشد.
جهانگیری جلوگیری از فرار مالیاتی را مبحث دیگری عنوان کرد که باید مورد توجه باشد، خاطرنشان کرد: به دلیل محدودیت در منابع نفتی باید بدون افزایش ضریب مالیاتی، پایه مالیاتی را افزایش دهیم.
معاون اول رئیس جمهور به مورد آخر نیز اشاره کرد و گفت: اصلاح نظام بانکی باید سرلوحه وزارت اقتصاد با بانک مرکزی باشد که البته برخی از مجوزها نیز در این زمینه به بانک مرکزی داده شده است که باید با کمک وزارت اقتصاد، این موضوع را دنبال کنند.