حواستان باشد سرد شدن پاها یکی از نشانه های سرماخوردگی است

کدخبر: ۲۴۸۹۲۲
اقتصادنیوز: برخی این باور قدیمی را خرافه می دانند و نظرشان بر این است که هیچ دلیل علمی برای این حرف وجود ندارد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل نیک صالحی؛ یک باور قدیمی وجود دارد که می گویند پاهایتان اگر گرم باشد سرما نمی خورید و یکی از مهمترین علل سرماخوردگی سرد شدن پاها است. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که این باور قدیمی کاملا صحیح است و یک دلیل علمی دارد.

سرما خوردن در اثر سرد شدن پاها

یک گروه از محققان با انجام تحقیقی موفق شدند برای یکی از بحث انگیزترین توصیه‌های عامیانه، مبنایی علمی پیدا کنند.

سرد شدن پاها

اصلی ترین دلایل سردی پاها

در عرف عامیانه در میان ملل مختلف این نظر کم و بیش رایج است که اگر بدن افراد و به ویژه پاها و انگشتان یخ کند، شخص دچار سرماخوردگی می‌شود. با وجود رواج این باور در میان فرهنگ‌هایی که با پدیده سرما آشنایی دارند، افراد شکاک آن را به‌عنوان یک باور غیرعلمی رد می‌کردند.

یک گروه از محققان با قرار دادن پاهای شماری از دانشجویان داوطلب در سطلی مملو از آب‌یخ و مقایسه آن با شرایط دانشجویان داوطلب دیگری که در این شرایط قرار نداشتند به نکته ی مهمی پی بردند که دلایل محکمی در دفاع از این باور رایج و عامیانه است.

سرد شدن پاها موجب کاهش جریان خون در بینی و تعداد گلبول های سفید می شود. در نتیجه از توان دفاعی بدن در برابر میکروب ها کاسته می شود.

در این تحقیق روشن شد که سرد شدن پاها موجب تنگی رگ‌های خون‌رسان و کاهش جریان خون به بینی شخص می‌شود و با کاهش میزان خونی که در بینی جریان می‌یابد، تعداد گلبول‌های سفید خون در این ناحیه کم می‌شود. گلبول‌های سفید در برابر هجوم باکتری‌ها و میکروب‌ها از بدن دفاع می کنند. به این ترتیب با کاسته شدن از توان دفاعی فرد در برابر پادتن‌ها (مثل میکروب ها)، شخص آمادگی بیشتری برای ابتلا به سرماخوردگی پیدا می‌کند.

به اعتقاد محققان، هرچند که سرماخوردگی می‌تواند به دلایل مختلفی بروز کند، نظیر این که شخص در معرض سرفه یا عطسه ی یک فرد مبتلا قرار گیرد، اما در شرایط متعارف و عادی، گرم نگاه داشتن پاها و بدن می‌تواند بر میزان توانایی دستگاه ایمنی بدن و مقابله با سرماخوردگی بیفزاید.

بد نیست بدانید دلایل سردی پاها چیست؟

گاهی اوقات پوشیدن چند جفت جوراب هم موجب نمی‌شود تا سردی پاها از بین برود که این حالت می‌تواند نشانه‌ای از وجود بیماری‌های جدی در بدن باشد.

در صورتی که از وضعیت سلامت جسم خود مطمئن هستید، سرد بودن پاها و حس سرما در آن‌ها نگران کننده نیست اما در برخی موارد وجود مشکلات جسمی، علت سرد بودن همیشگی پاهاست.

ساده ترین دلیل سرد بودن پاها از وضعیت هوا ناشی می‌شود. همچنین علت رایج دیگر آن وجود مشکل در سیستم گردش خون است به گونه‌ای که خون کافی برای گرم نگه داشتن پاها در آن جریان ندارد. این وضعیت از سبک زندگی کم تحرک و نشستن‌های طولانی مدت پشت میز به وجود می‌آید که می‌توان با افزایش تحرک و جابه‌جایی در طول روز آن را برطرف کرد. هرچند باید توجه کرد مشکلات مربوط به گردش خون می‌تواند نشانه‌ای از یک عارضه جسمی نهفته باشد.

سایت «Mother Nature Network» در این مطلب به برخی از دلایل جدی سرد بودن همیشگی پاها پرداخته‌ که به شرح زیر است:

بیماری رینود: این بیماری به طور معمول موجب می‌شود انگشت‌ها و پاها احساس سردی و بی‌حسی داشته باشند. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که فرد در معرض سرما قرار دارد یا تحت استرس است. این بیماری باعث می‌شود رگ‌های کوچک که خون را به پوست می‌رسانند باریک شده و در نتیجه گردش خون در برخی بخش‌ها محدود شود. بیماری رینود بیشتر در زنان و افراد ساکن در مناطق سرد شایع است.

همچنین بخوانید :  آیا تفاوت بین سرماخوردگی و آنفلوانزا را می دانید؟! + عکس

مهمترین دلایل سردی پاها

در این بیماری علاوه بر سرد شدن پاها معمولا پوست تغییر رنگ می‌دهد. بخش‌های آسیب دیده ابتدا سفید رنگ شده، بعد رنگ آبی گرفته و پس از گرم شدن به رنگ قرمز در می‌آیند. همچنین با گرم شدن پوست، فرد احساس درد و سوزش خواهد داشت. در موارد خفیف‌تر بیماری می‌توان با گرم نگه داشتن پاها این عارضه را برطرف کرد. در برخی موارد پزشک داروهایی را تجویز می‌کند تا به گردش خون کمک کند.

سرد شدن پاها

دلایل سردی پاها در زمستان

کم کاری تیروئید: در این بیماری غده تیروئید میزان کافی هورمون ترشح نمی‌کند و در نتیجه بسیاری از سیستم‌های بدن عملکرد طبیعی خود را از دست می‌دهند. علائم این بیماری خفیف هستند و به آهستگی ظاهر می‌شوند و در نتیجه احتمال دارد با استرس یا فرآیند افزایش سن اشتباه گرفته شود. از جمله علائم کم کاری تیروئید احساس سرما، خستگی، بالا رفتن وزن و مشکلات حافظه است. همچنین فرد در پوست خود احساس سرما، خشکی و حساسیت دارد. پزشکان این بیماری را با انجام تست خون تشخیص می‌دهند و با مصرف روزانه هورمون مصنوعی تیروئید درمان می‌شود.

کم خونی (آنمی): این بیماری زمانی در بدن ظاهر می‌شود که میزان کافی گلبول قرمز سالم در خون برای رساندن اکسیژن به تمام نقاط بدن وجود ندارد. شایع‌ترین نشانه کم خونی احساس خستگی و ضعف در بدن است اما علائم دیگر آن شامل سردی پاها و دست‌ها، احساس گیجی، تنگی نفس، سردرد و رنگ پریدگی پوست هستند.

درمان این بیماری به نوع آن، علت و شدت کم خونی بستگی دارد اما در اغلب موارد می‌توان با تغییر در رژیم غذایی و مصرف مکمل‌هایی همچون آهن، اسیدفولیک، ویتامین C و ویتامین B12 آن را برطرف کرد.

اصلی ترین دلایل سردی پاها

بیماری عروق محیطی: سفت شدن رگ‌ها یا بیماری عروق محیطی زمانی اتفاق می‌افتد که کلسترول، چربی یا مواد دیگر در جداره رگ‌ها انباشته می‌شوند. وجود این پلاک‌ها در جداره رگ‌ها به باریک شدن آن‌ها می‌انجامد.

هیپرهیدروز: این بیماری با عنوان تعرق غیر طبیعی شناخته می‌شود که به طور معمول در دست‌ها و پاها اتفاق می‌افتد. به نظر تعرق زیاد نمی‌تواند با سرد شدن پاها ارتباط داشته باشد اما هیپرهیدروز فعالیت بیش از حد دستگاه عصبی سمپاتیک است. این عارضه تنگ شدن رگ‌ها را به همراه دارد بنابراین در حالیکه دست‌ها و پاها عرق می‌کنند خون در آنها کمتر جریان دارد و موجب سرد شدن آنها می‌شود. اغلب برای درمان این عارضه دارو تجویز می‌شود.

استعمال سیگار: مشکلات گردش خون که از استعمال سیگار به وجود می‌آید سردی پاها را به همراه دارد. در یک مورد نادر اما جدی که بیماری بورگر یا ترومبوآنژئیت انسدادی نام دارد، رگ‌های خون در دست‌ها و پاها تحت تاثیر قرار می‌گیرند. رگ‌های خون متورم می‌شود در نتیجه جریان خون مسدود شده و به لختگی خون منجر می‌شود. نشانه‌های اولیه شامل سرد شدن دست‌ها و پاها می‌شود اما می‌تواند به آسیب‌دیدگی بافت، درد و زخم نیز منجر شود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید