چرا مزایده سرخابیها نتیجه نداد؟ ناکامی نااهلان!
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از سایت نود، داستان خصوصی شدن دو باشگاه استقلال و پرسپولیس داستانی تکراری در ورزش ایران است. به دفعات صحبت خصوصی شدن این دو باشگاه دولتی به میان آمد در نهایت اما آب از آب تکان نخورد. این بار هم شاید پایان داستان، مانند قسمتهای قبل باشد.
زمستان 1393 زمانی بود که پروژه واگذاری سرخابیها جدیتر شد، کار به مزایده کشید؛ چهار دور مزایده بی نتیجه و متوقف شدن پروژه. تاکید مجلس به واگذاری دو باشگاه زیر نظر وزارت ورزش باعث شد تا با تعیین قیمت پایه 290 میلیارد تومان مزایده دو باشگاه در دستور کار سازمان خصوصی سازی قرار بگیرد.
27 بهمن 93، مزایده اول؛ بدون مشتری
در مرحله اول مزایده دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، هیچ شخصی حاضر نشد برای مزایده 290 میلیارد تومانی پا پیش بگذارد.
19 اسفند 93، مزایده دوم؛ بدون مشتری
در دوره دوم هم باز پیشنهادی نرسید و مزایده دوم لغو شد.
9 اردیبهشت 94، مزایده سوم؛ استقلال بدون مشتری-پرسپولیس 3 مشتری
در دور سوم مزایده قیمت پایه همان 290 میلیارد تومان بود. اما برای اینکه سرانجام مشتریانی پیدا شود شرایط پرداخت فرق کرد. این بار شرط ورود به جای پرداخت 40 درصد مبلغ مزایده 25 درصد اعلام شد و همین موضوع باعث شد چندین پاکت ارائه شود.
برای استقلال فرد یا شرکتی وارد مزایده نشد. شرکت شورایکو بود که متقاضی باشگاه استقلال بود به دلیل عدم پرداخت سپرده در مزایده شرکت داده نشد.
برای پرسپولیس سه پیشنهاد مطرح شده بود؛ یکی از متقاضیان فردی به نام علیرضا معظمینیا بود، او با ادعای خرید نقد پرسپولیس با 300 میلیارد تومان نقد وارد محل واگذاری شد. او عنوان کرد می خواهد پرسپولیس را به مردم کرمانشاه هدیه بدهد. پیشنهاد معظمینیا هم مشکل داشت.
شرکت بهنام پیشرو کیش و شرکت استیل آذین ایرانیان با مبالغ 298 میلیارد تومان و 296 میلیارد و 800 میلیون تومان مشتریان اصلی پرسپولیس بودند. پس از چندین روز کش و قوس عنوان شد پیشنهاد بهنام پیشرو هم مشکل دارد و حسین هدایتی و شرکت استیل آذین ایرانیان به عنوان تنها مشتری پرسپولیس منتظر بودند تا به عنوان برنده مزایده معرفی شوند. سازمان خصوصی در تصمیمی بحثبرانگیز اعلام کرد اهلیت شرکت استیل آذین ایرانیان اثبات نشده و مزایده سوم هم بدون برنده به پایان رسید تا کار به مزایده چهارم بکشد. استیل آذینیها معترض بودند اما مسوولان بدهیهای بانکی هدایتی و اینکه سهام شرکت به نام فرزندان جوان هدایتی شده اهلیت استیل آذین را رد کردند.
29 اردیبهشت 94، مزایده چهارم؛ استقلال یک مشتری-پرسپولیس 3 مشتری
حضور چند مشتری در مزایده سوم زمینه مزایده چهارم تنها 20 روز پس از مزایده سوم را فراهم کرد. استقلال که در سه مزایده قبلی هیچ خریداری نداشت، در مزایده چهارم خریدار پیدا کرد و شرکت سمند، یکی از شرکتهای زیرمجموعه ایرانخودرو، برای خرید این باشگاه متقاضی شد. آنها با مبلغ 290میلیارد و 500 میلیون تومان وارد مزایده شدند.
پرسپولیس این بار هم سه مشتری داشت. سه شرکت استیلآذین ایرانیان، بهنام پیشروکیش و شرکت نیوان ابتکار، یکی از شرکتهای وابسته به سایپا، برای خرید این باشگاه پیشقدم شدند. نیوان ابتکار برای خرید سرخها پیشنهادی 290 میلیاردی ارائه کرد.
329 میلیارد و 888 میلیون و 999 هزار و 888 ریال نیز رقم پیشنهادی بهنامپیشروی کیش برای خرید پرسپولیس اعلام شد.استیلآذین ایرانیان هم با پیشنهاد 336 میلیارد و 666 میلیون و 666 هزار و 666 تومان وارد مزایده چهارم خرید باشگاه پرسپولیس شد. استیل آذین و حسین هدایتی آماده برگزاری جشن پیروزی بودند. رقم پیشنهادی را آنقدر بالا بردند که کسی حریف آنها نشود. در ضمن تغییراتی هم در ساختار شرکت ایجاد کردند که پشت سد اهلیت متوقف نشوند.
بررسی شرایط این چهار متقاضی بسیار بحثبرانگیز و زمان بر شد. حضور دو شرکت خودروسازی انتقادهای فراوانی در پی داشت. گفته شد این چه خصوصیسازی است که دو باشگاه از وازرت ورزش گرفته شود و به سایپا و پیکان واگذار شود؟ حتی صحبت از استیضاح وزیر هم شد. پس از چند روز از سوی سازمان خصوصی سازی عنوان شد پیشنهادهای دو متقاضی وابسته به ایران خودرو و سایپا مشکل داشته و آنها کنار گذاشته شدند. پیشنهاد دو شرکت استیل اذین و بهنام پیشرو فاقد مشکل اعلام شد و آنها وارد مرحله بررسی اهلیت شدند.
در اوایل خردادماه شایعه شد مزایده پرسپولیس این بار برنده خواهد داشت. هدایتی توقع داشت برنده بزرگ مزایده تاریخی باشد. اعلام نتیجه هر روز عقب می افتاد گفته میشد نظر وزیر اقتصاد و چند مرجع دیگر نرسیده است. سرانجام پس از چند روز گمانهزنی ششم خرداد آب پاکی رو دست همه ریخته شد. علیاشرف پوریحسینی، رئیس سازمان خصوصیسازی اعلام کرد اهلیت دو شرکت استیل اذین و بهنام پیشرو تائید نشده است. به این ترتیب پرونده مزایده بسته شد و دو باشگاه دوباره در اختیار وزارت ورزش قرار گرفتند.
چند هفته بعد هم رسما اعلام شد مزایده پنجمی در کار نخواهد بود و واگذاری دو باشگاه از دستور کار سازمان خصوصیسازی خارج شد.
حالا پس از سه و سال و نیم دوباره بحث واگذاری از طریق مزایده مطرح شده است. گفته شده این بار مبلغ پایه 500 میلیارد تومان خواهد بود. سوال اصلی این است آیا این بار واقعا ارادهای به واگذاری وجود دارد و یک متقاضی "اهل" پیدا میشود؟