نظرات چهره های سیاسی تغییر کرده است / لاریجانی امروز با 20 سال پیش تفاوت دارد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا،احمد شیرزاد در تالار شریعتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و در خصوص چهار دهه آرمانخواهی، اظهار کرد: نگاه بلند آرمانخواهی وقتی خوب است که درک شرایط، درک امکان و ... وجود داشته باشد، ما انسانهایی با مجموعهای از عیبها هستیم. حال فردی معروف و مهم باشیم یا فرد عادی یک جامعه. این دید زمینی نسبت به آدمها میتواند توقع انسانها را کم کند.
وی افزود: میتوانیم در فعالیتهای سیاسی و... آرمانخواهی داشته باشیم، اما ما از بهشت نیامدهایم و در بهشت هم زندگی نمیکنیم و شرایطی که برای ما حادث شده، شرایطی است که برای همه انسانهای جهان پیش میآید. متاسفانه گاهی جوانان ما تصوراتی دارند مبنیبر اینکه اتفاقاتی که در کشور ایران رخ میدهد جهنم است و آن طرف دنیا بهشت است. یا تصور میکنند ایران قبل از انقلاب بهشت بوده و الان جهنم شده است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: امروز از نظر "جلیقه زردها" در فرانسه این کشور در بدترین وضع قرار دارد، یا انگلیسیها با رأی دادن به جدایی از اتحادیه اروپا، هم کشور و هم احزابشان را دچار بحران کردهاند، یا آمریکاییها با رأی دادن به ترامپ حالا در گل ماندهاند که چه کنند. این واقعیتها نشان میدهد که بحران در تمام دنیا وجود دارد، اما مردم زندگی میکنند پس نباید خود را در دنیا خیلی نخبه یا خیلی پخمه بدانیم.
شیرزاد با اشاره به اینکه باید با واقعیتها زندگی کنیم و آنچه روی میدهد را بپذیریم، تصریح کرد: شاید مشکلات سیاسی متعددی داشته باشیم و از قبل از اصلاحات تاکنون این مشکلات ادامه داشته باشد. اما همیشه دورانها یکسان نبوده است. رفتار انحصارطلبانهی برخی اصولگرایان و ایجاد بحران ۸۸ از مشکلات سیاسی بوده است. اما امروز اصولگرایان فعلی با اصولگرایان ۱۵ سال پیش یکی نیستند و تفاوتهایی ایجاد شده است. پس باید گفت بسیاری از مسائل در این کشور مثل حقوق بشر، زندانیان سیاسی و ... وجود دارد که بهدلیل انعطاف نظام همگی قابل حل هستند.
وی با اعتقاد به اینکه یاس و ناامیدی جامعه را گرفته و دید منفی، معضل و چالش اساسی این روزهای کشور است، تاکید کرد: فراگیری این نگاه با بحران خشکسالی قابل مقایسه است و باید به آن پرداخته شود. باید واقعیتها را گفت و از چیزی نترسید. الان به نظر من حتی اگر برخی خوششان نیاید باید با جوانان و میانسالان کشور صحبت کنیم که چرا ناامید شدهاید و دلایل آنها را بررسی کرد. همه باید تلاش کنند تا نگاه مشکوک و فلکزده رخت بربندد. نباید بگذاریم فضای یاس بر تصمیمات غالب شود، در فضای روشنفکری و تاثیرگذار جامعه این ناامیدی بیشتر مطرح است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اعتقاد به اینکه سال ۵۷ مردم میدانستند چه نمیخواهند، اما نمیدانستند چه میخواهند، اضافه کرد: مهمترین مشکل رژیم شاه تحقیر بود، تحقیر باورهای مذهبی مردم. شاه شمال تهران را با حاشیهها و جنوب تهران از نظر اعتقادی تمایز نداد.
شیرزاد ادامه داد: مردم ایران نباید عاشق رهبر سیاسی شوند، بلکه باید رهبر سیاسی را بر اساس تصمیماتش حمایت یا قطع حمایت کنند.
وی تصریح کرد: امام خمینی(ره) روی "جمهوری اسلامی" تاکید کرد و مردم هم جمهوری اسلامی را شعار کردند و گفتند؛ و گرنه [در ابتدا] "حکومت اسلامی" مطرح بود. وقتی امام(ره) جمهوری اسلامی را به زبان آورد، مردم هم آن را تکرار کردند.
وی اظهار کرد: ما تا حدی که پایانیافتن ظلم به ملت فلسطین باشد، تکلیف آوارگان مشخص شود و تکلیف نظام مناسب سیاسی آنها روشن شود، بر روی آرمان فلسطین وجه مشترک داریم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تاکید کرد: در قضیه شعار "مرگ بر آمریکا" در موقعیتهای زیادی این موضوع به دکان سیاسی بدل شده است، این در حالی است که این موضوع در ابتدای انقلاب یک رنگ ملایمی از ضدیت با آمریکا در انقلاب وجود داشت و تمام انقلابیون شعارشان "مرگ بر آمریکا" نبود. پس از انقلاب به خاطر کشمکشهای گروهی این شعار پررنگ شد و در دوران آقای خاتمی سعی شد تنشزدایی انجام بگیرد و بحث دیوار بیاعتمادی میان ایران و آمریکا برداشته شود، اما یک جناح سیاسی که حیات خود را در این شعار دیدند، این شعار را بیشتر فریاد زدند، این در حالی است که ادامه مستمر تنش در رابطه با کشورهای غربی، منافع کشور را تامین نمیکند و از آرمانهای جمهوری اسلامی هم نبوده است.
شیرزاد با بیان اینکه نباید گفتههای رجال سیاسی کشور را اصول دین تلقی کنیم، تصریح کرد: در نظام جمهوری اسلامی انعطاف زیادی وجود دارد و حتی همین شورای نگهبان نیز منعطف است، اما مشکل کجاست؟ مشکل این است که گاهی برخی افراد که پشت تریبون قرار میگیرند، به اصطلاح نمیدانند چه میگویند! این مهم در دولت احمدینژاد خیلی زیاد بود. این در حالی است که همین ۱۰ سال پیش دعوا داشتیم بر سر داشتن یا نداشتن ماهواره، اما این بحث امروز مطرح نیست یا حداقل جدی مطرح نیست همانطور که گروه فشار دیگر به آن شکل ۱۰ سال پیش مطرح نیست.
وی با اشاره به اینکه اصلاحطلبان رای کمتری میتوانند کسب کنند چراکه اصولگرایان متوجه شدهاند که نباید برخوردهای شدید داشته باشند، گفت: امروز بانوان در خیابانها راحتتر حرکت میکنند، من نمیگویم همه چیز گل و بلبل شده است، اما بهتر از قبل است. به همین دلیل معتقدم پتانسیل نرم شدن در این نظام وجود دارد و میشود با هزینه کم کار خود را انجام داد چراکه نظام روی نظرات و افکار مردم حساس است و روی تبلیغات له و علیهاش هم حساسیت دارد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در خصوص آینده سیاسی جامعه، ادامه داد: هرچه جلوتر برویم و از اوایل انقلاب فاصله بگیریم همه چیز تعدیل خواهد شد. بعید میدانم فضای داغ احساساتی در این کشور ایجاد شود و جامعه نرمخوتر خواهد شد و با فضای شعاری فاصله خواهیم گرفت؛ نه برای ۴۰ سال آینده بلکه تا ۸ سال آینده این مهم روی میدهد.
شیرزاد با اشاره به اینکه طی ۸ ساله دولت آقای هاشمی در اردوگاه اصلاحطلبان تغییر ایجاد شد و نظرات آنها تغییراتی داشت، گفت: پس از دوران احمدینژاد تغییرات در اردوگاه اصولگرایان هم رخ داده است و نظر بسیاری از افراد عوض شده است. علی لاریجانی امروز با ۲۰ سال پیش تفاوت دارد، همانطور که حسن روحانی امروز با ۲۰ سال پیش فرق کرده است و همانطور که ناطق نوری متفاوت شده و احمد شیرزاد نیز کمی تغییرات داشته است.
وی اضافه کرد: پس از اتفاقات دیماه سال گذشته(۱۳۹۶) در این یکسال با شدت گرفتن پولهای سعودی به سوی برخی از شبکههای تلویزیونی مثل اینترنشنال، سمت و سوی آنها علیه اصلاحطلبان شده است و اصلاحطلبان را میزنند. نمیشود بگوییم که اصولگرا و اصلاحطلب نباشند و این دو به درد جامعه نمیخورند. من بحثم این است اگر جریان سیاسی جدیدی در عرض یکسال میتوانیم تولید کنیم، سریع باشید آن را درست کنید و رقابت را آغاز کنید.
این فعال اصلاحطلب با طرح این سئوال که آیا اگر ۱۰ هزار رجل سیاسی کشور را در یک کشتی در دریا غرق کنیم کشور درست میشود؟ گفت: نه اینطور نیست. من در بین غرغرهای جوانان، صحبتهای پیرمردی و پیرزنی میبینم. هیچ کجای دنیا جوانی بدون خواست خود نمیتواند کار پیدا کند. عمده نگرانیهای جوانان نگرانیهای پدر و مادرشان است. با منفیبافی نمیشود کشور را جلو ببریم.
شیرزاد در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه ما از روحانی حمایت کردیم بهخاطر اینکه جریان اصلاحات از آن حمایت کرد، اما با توجه به اتفاقات دولت او، ناراحتیم و هیچکس چیزی نمیگوید و آقای عارف هم چیزی نمیگوید ولی پسرشان خود را "ژن خوب" میداند و واکنشی نشان نمیدهند، چرا باید از چنین جریانی حمایت کرد؟، گفت: پسر عارف چهکاره این مملکت است؟! حرف بیارزشی زده است، اما نباید به خاطر حرف او که گفته ژنشان خوب است، همهی یک جریان را زیر سئوال ببریم. این نامردی مطلق است، با کلمه "ژن خوب" یک بچه نباید یک اکیپی را لجنمال کرد. عمق نگاه را بالاتر ببریم. ما از آقای روحانی حمایت کردیم در تاریخ هم ثبت خواهد شد هرچند روحانی و وزرایی که او انتخاب کرده، خیلی اصلاحطلب نیستند، ولی تاریخ، دولت او را اصلاحطلب میداند حرفی نیست، اما بدانید که از کجا دست به چنین انتخابی زدهایم.
"حسین دهباشی"، پژوهشگر تاریخ و مستندساز نیز در ادامه این جلسه سخنرانی، گفت: اصلاحطلبان شاید در آینده روحانی را نخواهند ولی روحانی در گذشته دارای حمایت شما بود، دولت او دولت پیرمردسالار است، ما با مدیرانی مواجه هستیم که جا خالی نمیکنند، مواجه هستیم با شهرداری که ساختوساز آقای قالیباف را نمیکند، اما به قالیباف انتقاد میکند.
وی اظهار کرد: در خصوص "استقلال" و "آزادی" همه تفاهم دارند که در ابتدای انقلاب و در زمان انقلاب چه استنباطی از این دو کلمه میشد. اما "جمهوری اسلامی" بحث بازی نبود. سؤال این است که مردم در حالی که "جمهوری اسلامی" را تجربه نکردند چگونه به آن رای دادند؟ استنباط مردم از جمهوری اسلامی این بود که "جمهوری" یعنی حکومتی برآمده از آرای مردمی و در باب "اسلامی" هم بیشتر استنباطشان این بود که بیشتر تضمین عدم حضور کمونیستها است.
وی افزود: با یک نگاه میشود پیروزی انقلاب را در ۲۲ بهمن ۵۷ دید و از نگاه دیگر در ۱۲ فروردین ۵۸. اما روحیه ضد استکباری که از ابتدا تاکنون مطرح بوده ابزاری برای تسویهحسابهای داخلی بوده است. این مهم در دنیای خارج از ایران هم سابقه دارد بهخصوص در آمریکا، برخی از شعارها در زمان خودش یک معنایی داشته ولی بعداً چیز دیگری شده است. مثل "راه قدس از کربلا میگذرد" که یک شعار بازگشت به جنگ رژیم بعثی عراق با ایران بوده ولی بعدها شعار دیگری شده است.
این پژوهشگر تاریخ و مستندساز ادامه داد: متاسفانه ما در همه حوزهها مباحث را مقدس میکنیم و با همین تقدیس کردن، امکان چالش بر سر موضوعات را میگیریم. برای مثال در زمان جنگ گفتند این حرکتی سیدالشهدایی است، و نگذاشتند در مورد موضوع جنگ چالشی و گفتوگویی مطرح شود سپس صلح کردند گفتند این صلح امام حسن(ع) است و چالش بر سر صلح را گرفتند. امروز CFT را به صلح حدیبیه نسبت میدهند! این چه کاری است؟! من مدافع پروژهای مثل هستهای شدن ایران بوده و هستم، اما نباید هر چیزی را ناموسی کرد!
دهباشی در پاسخ به این سوال که آیا این سخن آقای ظریف که گفت "خودمان انتخاب کردیم که اینگونه باشیم" یعنی نسل جوان هم باید بر اساس همین انتخاب پیش برود؟، تصریح کرد: باید دید آقای ظریف خودشان و حلقه اطراف خودشان را گفتهاند یا ۸۰ میلیون ایرانی را؛ ما متاسفانه مکانیزم جدی افکارسنجی نداریم و اگر داشته باشیم، خیلی آنها را در مباحث سیاسی خود مداخله نمیدهیم، آنچه ظریف گفته با نتایج انتخابات چند دوره اخیر نمیخواند.
وی در پاسخ به برخی سخنان که در خصوص دولت احمدینژاد مطرح شد، اظهار کرد: در همه ادوار دولتهای مختلف، هیچ دولتی به اندازه احمدینژاد وجهه ملی کشور را محترم نشناخت. او در بسیاری از مناطق ایران که مدیرکل استانشان را هم ندیده بودند سر زد. مسکن مهر تفکرش درست بود، اما اشتباه اجراء شد. محترم شناخته شدن مردم در دولت او از اتفاقات خوب بود.
این پژوهشگر تاریخ و مستندساز با اشاره به اینکه استفاده کردن از واقعیتهای تاریخی و بریدن تکههایی از آنها به عنوان سلاح، اشتباه است، تاکید کرد: در همه دولتها ما رو به جلو پیش رفتهایم و عقبگرد هم داشتهایم. ما یک اقلیت فعال داریم و یک اکثریت خاموش؛ که اکثریت خاموش یکساعت وقت میگذارد رای میدهد و تمام؛ اما اقلیت فعال مدتها تدارک میبیند تا آن اکثریت خاموش را به سوی خود بکشد.
دهباشی با بیان اینکه بسیاری از رفتارهای اصلاحطلبان در دهه ۶۰ برخلاف سخنان امروزشان بوده است، تصریح کرد: در خصوص استقلال نیز در گروه اصلاحطلبان تفاوت دیدگاه وجود دارد. جالب است آنها حکومت جوانان را مطرح میکنند و از جوانگرایی میگویند، اما در شورای عالی اصلاحطلبان خودشان در موضوع استفاده از پیران گیر کردهاند.
وی در پاسخ به این سوال که آینده آرمانخواهی را چگونه خواهید دید؟، گفت: آینده آرمانخواهی را بدون تنش نمیبینم هرچند امیدوارم، این رخوت این روزها؛ - پس از کودتای ۲۸ مرداد البته ۸ سال بعد هم در تاریخ ایران رخ داده است، در آن زمان با ورود نیروهای چترباز به دانشگاه تهران دو دسته فرد ایجاد شد، یک عده که بیخیال سیاست شدند و عدهای دیگر که به صورت خشن وارد سیاست شدند. - امروز نیز آینده اگر همینگونه باشد به سراغ شعارهای رادیکالتر خواهیم رفت و مردم ناامیدتر میشوند و مهاجرت را انتخاب میکنند و این خونریزی بزرگ در بدنه جامعه است.
این پژوهشگر تاریخ و مستندساز با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی ما، جهل اجتماعی و سیاسی است، تاکید کرد: متاسفانه نسل گذشته ما و نسلهای قبل از ما از خودشان چیزی نگذاشتهاند. روزنامهها هم مثل "کیهان" که آرشیو خود را در اختیار قرار نمیدهند هرچند که مطبوعاتمان خیلی هم سابقه ندارند تا مشکل جهل را حل کنیم.
دهباشی به موضوع هزینههای جوانان پرداخت و افزود: جوان امروز هزینه داده است، امروز وقتی میبیند اتفاقاتی خانوادگی رخ میدهد و روحانی سال ۹۶ با روحانی سال ۹۷ متفاوت شده است، یا عارف که سرلیست اصلاحطلبان در مجلس است و از جوانگرایی سخن میگوید ولی در شورای عالی اصلاحطلبان از دوستان و آشنایانش در فهرست وارد میشوند، خب؛ سرخوردگی ایجاد میکند.
وی با تاکید بر این موضوع که باید چرخش ساختاری در سیاست رخ بدهد، گفت: اصلاحطلبان شاید در آینده روحانی را نخواهند ولی روحانی در گذشته دارای حمایت شما بود، دولت او دولت پیرمردسالار است، ما با مدیرانی مواجه هستیم که جا خالی نمیکنند، مواجه هستیم با شهرداری که ساختوساز آقای قالیباف را نمیکند، اما به قالیباف انتقاد میکند.
این پژوهشگر تاریخ و مستندساز با اشاره به اینکه باید شعار "اصلاحطلب، اصولگرا، دیگه تمامه ماجرا" جدی گرفته شود، ادامه داد: در آینده باید وجه سیاسی کمرنگ شود و لایقها و شایستهها پیش بیایند. چرا شهردار کارآمد در اصفهان عوض شد؟ بهدلیل جناح سیاسی حاکم در شورای شهر. وقتی گفته میشود ماجرا تمامه؛ یعنی دندان طمع را بکشیم. واقعا اگر که در تهران میبینیم بین دو نفر شهردار یک نفر شایسته باشه، چرا آن را انتخاب نکنیم؟!
دهباشی اضافه کرد: چرا جریان جدید ایجاد نکنیم؟! باید ایجاد کنیم. من از ماجرای دختران خیابان انقلاب حمایت نمیکنم ولی دوستان اصلاحطلب آن را لجنمال کردند. امروز سرخوردگی جامعه نگاه به وزراء و کابینه است و مجلسی که یک وزیر را از یک وزارت عزل و به وزارت دیگری میفرستد.
وی خطاب به اصلاحطلبان اظهار کرد: رسوایی نجفی را در شهرداری باید بپذیرید. به شوراها و شهرداران سراسر کشور نگاه کنید! در اصفهان عمده جامعه تصور میکنند شهردار قبلی بهتر بوده یا شهردار فعلی؟ اینبار باید حواسمان جمع باشد، باید به سمتی برویم که در حوزههای غیرسیاسی، واقعا غیرسیاسی نگاه و انتخاب کنیم.