جای خالی دو «آیتاللهِ مصلحتگرا»/ چه کسی وارث بعدی کرسی هاشمی رفسنجانی میشود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبر فوری، دی ماه گویی قرار است یکی بعد از دیگری روحانیون مصلحت گرا را از سیاست ایران جدا کند، هنوز خاطره مرگ ناگهانی آیت الله هاشمی در همین روزهای دی ماه از خاطرات پاک نشده که یکبار دیگر دی ماهِ سیاست ایران با خبر مرگ آیت الله هاشمی شاهرودی روبرو شد. دو آیت الله که از قضا مردانی مصحلت اندیش و میانجی گرا در میانه سیاست ایران بودند.
وداع با لنگرهای مصلحت اندیش سیاست ایران
آیت الله هاشمی شاهرودی در حالی شب گذشته به دیار حق شتافت که چندماهیست خبرهای جست و گریخته درباره شدت گرفتن بیماری او در رسانه ها مطرح بود، او که بعد از آیت الله هاشمی بر صندلی ریاست مجمع تشخیص تکیه زده بود، یکی از لنگرهای میانجی گر سیاست ایران بود.
از مرداد 96 تا شب گذشته که آیت الله دار فانی را وداع گفت او بر صندلی تکیه زده بود که کسی جز آیت الله هاشمی را به خود ندیده بود، این صندلی در شرایطی به آیت الله هاشمی شاهرودی رسید که اسامی زیادی در لیست گمانه زنی ها حضور داشتند و احتمال ان می رفت که اعتماد رهبری را برای رسیدن به آن جلب کنند اما گویی حلقه اعتماد رهبری به آیت الله هاشمی شاهرودی قرار بود به مجمع تشخیص هم برسد و ریاست این نهاد مصلحت گرا بعد از فوت یک آیت الله مصلحت گرا به یک آیت الله مصلحت گرای دیگر برسد.
گرچه حضور هاشمی شاهرودی در راس این نهاد بسیار کمرنگ بود و بیماری شرایط حضور در جلسات مجمع را از او گرفته بود اما بسیاری براین اعتقاد بودند که آیت الله هاشمی شاهرودی در دوران ریاستش بر مجمع تلاش کرده بود رنگ و بوی جناحی و سیاسی وارد فضای مجمع نشود، امری که سالها قبل توسط آیت الله هاشمی مراقب شده بود. شاید نقطه اشتراک دو آیت الله بیش از همیشه در همین جا مشهود بود،دو چهره روحانی که تلاش زیادی داشتند همیشه در میانه حرکت جریانات سیاسی موضع گیری کنند و در دام مواضع چپ و راست نیفتند.
جالبتر آنجاست که آیت الله هاشمی نه فقط مورد احترام چپ و راست سیاست ایران بود که حتی طیف هایی چون احمدی نژادی ها او را محل رجوع بسیاری از اعتراضات و انتقادات خود می کردند.
از دستگاه قضا تا مجمع تشخیص
آیت الله هاشمی در تمامی دوران حیات سیاسی اش مورد وثوق و اعتماد رهبری بوده است، آنقدر که رهبری در سال 73 او را به عضویت در یکی از نهادهای تاثیرگذار در سیاست ایران یعنی شورای نگهبان درآورد. حضوری که 5 سال به طول انجامید تا دومین حکم رهبری او را روانه یکی از سه رکن مهم نظام یعنی قوه قضاییه کند. او در سال 78 بر صندلی تکیه زد که سالها در اختیار آیت الله یزدی بود، حضور آیت الله هاشمی شاهرودی منشا تغییر و تحولاتی رو به جلو در دستگاه قضا شد آنچنان که آیت الله تا آخرین روزهای حیاتش بیش از همه بخاطر حضورش در راس قوه قضا برای مردم نام آشنا بود.
بعد از 10 سال حضور در ریاست قوه قضاییه، رهبری بازهم آیت الله را مردی در قواره شورای نگهبان دید تا هاشمی شاهرودی بازگشتی دوباره به این نهاد مهم داشته باشد.
اما شاید یکی از مهمترین مقاطع حیات سیاسی آیت الله آنجا رقم خود که با حکم رهبری در راس هیاتی قرار گرفت که قرار بود اختلافات بین قوای سه گانه را رفع و رجوع کند؛ هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سهگانه
این هیات که از تدابیر مهم رهبری محسوب می شد بارها و بارها مرجع حل و فصل اختلاف بین قوای سه گانه بود. امری که در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد به کرات اتفاق افتاد.
یک نگرانی جدی برای یک صندلی مهم
اما صندلی که بعد از آیت الله هاشمی تا مدتها بلاتکلیف بود و به آیت الله هاشمی شاهرودی رسید بازهم بلاتکلیف مانده است و از امروز بازار گمانه ها درباره آینده این صندلی داغ خواهد شد. آنهم در روزهایی که این مجمع بخاطر تشکیل هیات عالی نظارت و ورود به برخی لوایح مهم پرحاشیه شده است. باید دید تدبیر رهبری اینبار کدام روحانی مصلحت گرا را بر صندلی مجمع خواهد نشاند