وضعیت نامشخص سهم ۳۲۰۰ میلیارد تومانی شهرداریها از بودجه ۹۸
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اسکان نیوز، سال گذشته در بسته ارسالی بودجه سال ۹۷ به مجلس ردیفی گنجانده شده بود که برای جبران کسری هدفمند یارانهها مبلغ ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان سهم شهرداریها از عوارض مالیات ارزش افزوده کسر شود، این در حالی بود که به دلیل تراکم و مشغلههای کاری نمایندگان این موضع کمتر مورد توجه قرار گرفت.
پس از تصویب این ردیف و کاهش اعتبارات شهرداریها مجلس تازه متوجه اهمیت این موضوع شد که طرحی برای بازگشت این مبلغ به شهرداریها در کمسیون عمران مجلس تهیه شد و مجلس تلاش کرد این قانون اصلاح شود. اما وضعیت بازگشت ۳۲۰۰ میلیارد تومان اعتبارات قانون مالیات بر ارزش افزوده به شهرداریها و دهیاریها همچنان نامشخص است.
شورای نگهبان مصوبه یک ماه قبل نمایندگان مجلس در این مورد را رد کرده و این موضوع در لایحه بودجه سال ۹۸ نیز لحاظ نشده است.
چند ماه پیش نمایندگان مجلس که این اعتبار سال قبل با موافقت آنها در اختیار سازمان هدفمندی قرار گرفت، با فشار شهرداریها که در وضعیت مالی بدی به سرمی برند، درصدد جبران برآمده و به این منظور بدنبال جلب نظر شورای نگهبان برای اختصاص اعتباراتی از این ناحیه در ماههای آخر سال به شهرداریها و لحاظ کردن آن در قانون بودجه سال ۹۸ بودند تا این اعتبارات مجددا از طرف وزارت کشور به شهرداریها و دهیاریها پرداخت شود. اما هم شورای نگهبان به مصوبه مجلس نه گفت و نه در بودجه ۹۸ بازگشت این اعتبارات پیش بینی شده است . این درحالی است که حذف ماده ۱۱۰مشکلات زیادی را برای شهرداری کوچک ایجاد کرده که ساده ترین آن عدم توانایی پرداختن حقوق کارکنان شهرداری است و ادامه آن می تواند بحران زا باشد.
غلامرضا تاجگردون رییس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی هم به تازگی در اجلاس شورای عالی استان ها به بحران مالی در شهرداری های پرداخته و گفته است : در حال حاضر ۸۰ درصد شهرداریها در پرداخت حقوق و مزایای پرسنل خود با مشکل مواجه هستند و منابع شهرداریها کاهش یافته است.
او به ماجرای این که چگونه ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بودجه شهرداری های کشورحذف و به اعتبارات لازم برای پرداخت یارانه اضافه شد اشاره کرده وگفته است : سال گذشته وقتی بودجه را دولت به مجلس ارائه داد، بودجه ۴۲ هزار میلیارد تومانی پرداخت یارانهها را با توجه به حذف ۳۰ درصد از یارانهبگیران به ۳۰ هزار میلیارد تومان کاهش داد، ولی شاهد آن بودیم که در دیماه سال ۹۶ یکسری شلوغیها اتفاق افتاد و ما مجبور شدیم، یارانه ۳۰ درصد را حذف نکنیم و این مبلغ به همان ۴۲ هزار میلیارد تومان برگشت. بنابراین مجبور شدیم از بخشهای مختلف بودجه لازم برای یارانه را تأمین کنیم و به عنوان مثال ۳۲۰۰ میلیارد تومان از شهرداریها برداشت شد.
از صحبت های تاجگردون مشخص است که بازگشت این اعتبار به شهرداری ها که به اعتقاد وی برخی از آنها دچار مشکل حاد هستند اولویت مجلس نیست. او می گوید : برای بودجه سال ۹۸ اگر فرصت فراهم شود میتوانیم ۲۰۰۰ میلیارد تومان از بودجه شهرداریها را بازگردانیم.
این درحالی است که مهدی مقدسی، عضو فراکسیون مدیریت شهری مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حذف این سهم ظلمی در حق شهرداریها بوده است، میگوید: ۷۰ درصد جمعیت در شهرها ساکن هستند و ما باید در جهت تقویت شهرداریها قدم برداریم، حذف این درآمد ممکن است خدمات به مردم در شهرها را دچار مشکل کند. در حال حاضر که شهرداریها درآمد پایداری ندارند باید انصاف داشته باشیم و از شهرداریها حمایت کنیم.
محمدرضا رضایی، رئیس کمیسیون عمران مجلس هم میگوید: شهرداریها وضع خوبی ندارند، در حالی که شهرداریها به درآمد پایدار نیاز دارند اما نزدیک به ۹۰ درصد آنها درآمدهای خود را از محل مسکن و ساخت وساز تهیه میکنند. وقتی که ساخت وساز در رکود باشد شهرداریها به شدت آسیب میبینند، در حال حاضر بیش از هزار شهرداری در سطح کشور ورشکسته هستند و تامین هزینههای خودشان را ندارند چه برسد که برای زیرساختهای عمرانی شهر هزینه کنند، بنابراین باید به سمت بازگشت این درآمد پایدار به شهرها برویم.