گاردین تحلیل کرد؛

نبرد ایدئولوژیک دولت ترامپ با اتحادیه اروپا

کدخبر: ۲۶۸۹۷۲
اقتصادنیوز؛ روزنامه انگلیسی «گاردین» در گزارشی تحت عنوان «چرا ترامپ و تیمش خواهان محو کردن اتحادیه اروپا هستند؟» به توضیح یک «نبرد ایدئولوژیک» بین دولت آمریکا با اتحادیه اروپا، دلایل «تنفر» دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا از اتحادیه اروپا و اختلافات آنها در زمینه‌های چون توافق هسته‌ای ایران پرداخته است.
نبرد ایدئولوژیک دولت ترامپ با اتحادیه اروپا

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ گاردین با اشاره به سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به کشورهای اروپای شرقی گزارش داد: «ابراز علاقه "مایک پامپئو" به کشورهای اروپای شرقی، حمله به موجودیت اتحادیه اروپا و بخشی از یک جنگ ایدئولوژیک گسترده‌تر است».

ترامپ و بولتون پمپئو

از نظر گاردین، «دولت ترامپ نه تنها از اتحادیه اروپا متنفر است، بلکه درصدد نابود کردن آن است. سفر مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا به اروپا قسمت سوم از این یورش بود و هدف از آن بازی کردن روی اختلافات اروپای شرقی-غربی در درون اتحادیه اروپا بود. قسمت اول این یورش، سخنرانی سال ۲۰۱۷ دونالد ترامپ در ورشو بود که در آن اظهاراتش پر از ملی‌گرایی بومی بود».

بنا بر این گزارش، «قسمت دوم یورش» دولت آمریکا به اتحادیه اروپا اقدامات سال ۲۰۱۸ ترامپ در زمینه اعمال جنگ تعرفه‌ای، پاره کردن توافقات مهمی چون برجام و معاهده منع موشک‌های اتمی میان بُرد (INF) بود. از نظر این رسانه، تشویق‌های علنی حامیان برگزیت توسط ترامپ و تصمیم او به خروج نظامیان آمریکا از سوریه هم از دیگر نمادهای یورش او علیه اتحادیه اروپا است. 

آمریکا و اروپا

گاردین نوشت: «اروپا در تلاش برای مقاومت کردن (در برابر دولت آمریکا) است. آنگلا مرکل که سیبل سیاسی مورد علاقه ترامپ در اتحادیه اروپا برای ضربه زدن است، در نشست سالیانه روز شنبه کنفرانس امنیتی مونیخ به خاطر سخنرانی‌اش در خصوص فضیلت‌های چندجانبه‌گرایی با تشویق ایستاده حاضران مواجه شد. البته شاید ما هنوز با درک اینکه اتحادیه اروپا در مواجهه با این دوره جدید ترامپ با چه مسائلی مواجه است، فاصله داریم. جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید، کسی است که اکنون در حال نجوا کردن در گوش‌های ترامپ است. ایدئولوژی ضد اتحادیه اروپای ترامپ در جریان سفر دوره‌ای پامپئو به بوداپست، براتیسلاوا و ورشو به صورت کامل به نمایش درآمده بود».

این روزنامه ادامه داد: «پامپئو دو اقدام مهم انجام داد. اول، در سی‌امین سالگرد جشن سقوط کمونیسم در اروپای شرقی بر نزدیکی آمریکا به کشورهای اروپای شرقی در تلاششان برای رسیدن به آزادی تاکید کرد و همزمان هیچ توجهی به حکومت‌های راستگرا و پوپولیستی که در اتحادیه اروپا به دلیل عقب‌گردهایشان در زمینه ارزش‌های دموکراتیک با هشدار اتحادیه اروپا مواجه شده‌اند، نکرد. دوم، پامپئو با انتخاب مقصد سفرهایش بر اختلافات بین دو دسته کشورهایی که سابقا در پشت دیوار آهنین (کمونیسم) قرار داشتند و آنهایی که قرار نداشتند، دمید. این موضوع، موضوعی به شدت حساس است و همین موضوع مورد استفاده عوام‌فریبانی که سبب تضعیف ظرفیت اتحادیه اروپا در چند سال اخیر برای متحد کردن (این دو دسته کشورها) شده‌اند، قرار گرفته است».

در ادامه این گزارش به اصطلاح مورد استفاده «دونالد رامسفلد» وزیر دفاع آمریکا در سال ۲۰۰۳ درباره «اروپای قدیمی» و «اروپای جدید» اشاره شده است، اصطلاحی که به دنبال مخالفت‌های جدی کشورهای بزرگ اروپایی از قبیل فرانسه و آلمان با مواضع آمریکا برای جنگ علیه عراق و حمایت برخی کشورهای اروپای شرقی از این جنگ غیرقانونی مطرح شد.

گاردین می‌نویسد: «یک فرق بزرگ آن زمان (سال ۲۰۰۳) با حالا این است که پروژه اروپایی برای در حرکت بودن و به جلو رفتن، با مشکل مواجه است، آن زمان خوشبینان فکر می‌کردند که این پروژه (پروژه اتحادیه اروپا و ادغام اروپا) "قرن ۲۱ را در می‌نوردد". یادداشت سال ۲۰۰۰ بولتون با عنوان "آیا ما باید حکمرانی جهانی را جدی بگیریم؟" می‌تواند درباره دلایل ضدیت او با اتحادیه اروپا و استراتژی مدنظر ترامپ فهم بهتری ارائه دهد. این یادداشت، امروز مثل یک نقشه راه برای نیت دولت ترامپ در زمینه نابود کردن اتحادیه اروپا است. بولتون در این مطلب به "طرفداران جهانی شدن" که به دنبال پیوند دادن دولت‌های ملی به یک شبکه از هنجارها و توافقات بین‌المللی هستند، می‌تازد. او این هنجارها و توافقات را تضعیف حاکمیت ملی می‌داند و می‌گوید دستور کار واقعا دموکراتیک، تنها در سطح ملی وجود دارد. او همچنین به شدت به سازمان‌های غیردولتی و جامعه مدنی حمله می‌کند. به نوشته او، اتحادیه اروپا "منبع اصلی سیاست‌های جهانی‌گرایی است". او همچنین اتحادیه اروپا را تهدیدی برای منافع آمریکا می‌داند. همین سال قبل، ترامپ اتحادیه اروپا را "متخاصم" خواند».

این روزنامه انگلیسی در ادامه می‌نویسد: «عصبانیت ترامپ از اتحادیه اروپا به عنوان یک بلوک اقتصادی، تاکتیک‌های او برای تقویت صادرات سلاح آمریکا به این قاره و تنفر شخصی او از مرکل در واقع نمایانگر یک نبرد ایدئولوژیکی گسترده‌تر در زمینه حکمرانی جهانی است».

گاردین می‌افزاید: «این فکر که اروپا قادر به ایجاد چالش در برابر آمریکا در صحنه جهانی است، قدری مبالغه‌آمیز است، اتحادیه اروپا از نظر نظامی ضعیف است و یک دهه از انواع بحران‌ها را تجربه کرده است، اما با این حال، اروپا چیزی دارد که ترامپ و بولتون از آن نفرت دارند. برخی از کشورهای بزرگ‌تر اروپایی اکنون در تلاش برای ایستادگی (در برابر آمریکا) هستند و این موضوع به وضوح تیم ترامپ را عصبانی می‌کند، مساله‌ای که درباره مکانیسم جدید (اینستکس) برای دور زدن تحریم‌های ایران صادق است».

این روزنامه یادداشت را با هشدار درباره مواضع دولت آمریکا و اتهام‌زنی به روسیه اینگونه پایان می‌دهد: «امروز، اتحادیه اروپا هدف تهاجمات چند بُعدی سیاسی از سوی واشنگتن و مسکو قرار دارد و این حملات فقط به خاطر اقداماتی که اتحادیه اروپا انجام می‌دهند، صورت نمی‌گیرند، بلکه به خاطر هویتش هدف این حملات قرار دارد. اروپایی‌ها هرچه زودتر این موضوع را دقیقا مورد بررسی قرار دهند، بهتر است».

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید