وزیر امور خارجه ایران:

نگرانی نتانیاهو، هسته‌ای نبود/ما خواستیم برای ادامه حیات خود به این و آن وابسته نباشیم

کدخبر: ۲۷۰۱۴۵
اقتصادنیوز: وزیر امور خارجه ایران گفت: ما خواستیم که برای ادامه حیات خود به این و آن وابسته نباشیم و این خواستن به معنای دعوا و بهانه دادن به این و آن نیست که از ایران یک چهره امنیتی بسازند.
نگرانی نتانیاهو، هسته‌ای نبود/ما خواستیم برای ادامه حیات خود به این و آن وابسته نباشیم

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز (یکشنبه) در همایش «چندجانبه گرایی در سیاست خارجی ایران، ظرفیت‌ها و راهبردها» طی سخنانی درباره استقلال گفت: استقلال به این معناست که ما برای ادامه حیات و اینکه بتوانیم حیات داشته باشیم، متکی به دیگران نباشیم. داشتن استقلال در عرصه سیاست خارجی به این معنا نیست که از دنیا منفک باشیم‌.

وی با اشاره به اظهارات مقامات آمریکایی درباره حمایت از عربستان عنوان کرد: یکی از سناتورهای آمریکایی دیروز باز عنوان کرد اگر یک هفته از عربستان حمایت نکنیم فارسی صحبت می‌کنند. همه مسئولان آمریکایی این اعتقاد را کم و بیش داشتند که دولت عربستان نمی‌تواند بدون حمایت آنها حیات داشته باشد.

ظریف اضافه کرد: ما نه تنها بدون حمایت آمریکا 40 سال است زندگی کردیم، بلکه علیرغم فشار آمریکا توانستیم زندگی کنیم، این به معنی جدا شدن و دعوا کردن با دنیا نیست و جدا شدن از دنیا و درگیری با دنیا نیست، بلکه به معنای این است که ما قبول کردیم و خواستیم و خودمان انتخاب کردیم.

وی افزود: ما خواستیم که برای ادامه حیات خود وابسته به این و آن نباشیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این خواستن‌ ما به معنای دعوا با این و آن و گزک و بهانه دادن به این و آن نیست که علیه ایران استفاده کنند و از ایران برای دنیا یک چهره امنیتی بسازند، همانطور که در حوزه هسته‌ای توانستند این کار را بکنند و ایران را به تهدید امنیتی برای دنیا تبدیل کردند.

وی افزود: این بدان معنا نیست که مضیقه اقتصادی همراه آن است. ولی اینکه یک کشوری موضوع تحریم فصل هفتم شورای امنیت می‌شود، یعنی این است که آن کسی که خواسته این کار را بکند، ما را به تهدید امنیتی تبدیل کرده است. لازمه استقلال ما این نبوده که به شورای امنیت برویم و درگیری با کسی پیدا کنیم، ولی لازمه استقلال ما این بوده که بتوانیم امروز ادعا کنیم که ما می‌‌توانیم بدون آمریکا و غرب و حتی با فشار آمریکا و غرب سرپای خود بایستیم. سختی و دشواری حتما خواهد داشت، ولی اینکه نتواند راجع به جمهوری اسلامی این حرف را بزند که اگر یک هفته از ایران دفاع نکنیم و 40 سال پشت ایران نباشیم، ایران - با احترام به دوستان روسی ما - روسی صحبت کند. 

وزیر خارجه با بیان اینکه به روابط راهبردی روسیه و چین اعتقاد دارم، گفت: نمی‌تواند بگوید با فشار غرب ما چینی‌ صحبت کنیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از اظهاراتش عنوان کرد: این اولین باری نیست که آمریکا یکجانبه‌گرایی را دنبال کرده است. یکجانبه‌گرایی همیشه به عنوان یکی از انتخاب‌های آمریکا بوده است، ولی در چند دولت آمریکا، یکجانبه‌گرایی به عنوان یک سیاست اصلی دنبال شده یکی در دولت بوش پسر و دیگری در دولت آقای ترامپ بود.

*حرکت مذبوحانه ورشو به این خاطر بود که می‌فهمند یکجانبه‌گرایی مشروعیت ندارد

وی افزود: حرکت مذبوحانه‌ای که در ورشو کردند، به خاطر اینکه می‌فهمند یکجانبه‌گرایی مشروعیت ندارد. چرا به ورشو رفتند؟ و چرا به قول خودشان اتحاد اراده‌ها را برای حمله به عراق درست کردند؟ آیا آمریکا به قدرت نظامی کسانی که با آن متحد شد و ائتلافی که برای عراق درست کرد نیاز داشت. اگر به زمانی که آمریکا به عراق در دور دوم حمله کرد، نگاه کنیم برخی کشورها را آمریکا برده بود و جزو نیروهای نظامی‌اش قرار داده بود که نه تنها کمکی به امنیت نمی‌کردند؛ بلکه آمریکا مجبور بود یک نیرویی را اختصاص دهد و از آنها حمایت کند. یعنی ارتش این و آن را برده بود؛ ولی خود ارتش آمریکا و بلک واتر را مسئول کرده بود که از اینها حفاظت کنند یعنی بار بودند به جای یار. 

وی پرسید: چرا این کار را کرده بود؟ به خاطر اینکه یکجانبه‌گرایی مشروعیت و کارآمدی در صحنه بین‌المللی ندارد. 

*نمی‌توانیم پشت سر مقاومت مردم قایم شویم

وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگری از اظهاراتش عنوان کرد: اینکه می‌گوییم به مقاومت مردم افتخار می‌کنیم به این معنا نیست که بگوییم وظیفه مردم این است که چنین کنند، بلکه وظیفه ماست که این مقاومت مردم را هم پاس بداریم و هم فشار را بر مردم کم کنیم، نگوییم مردم همیشه مقاومت کردند و 40 سال است مقاومت می‌کنند و باز هم مقاومت خواهند کرد. پس ما چه کار‌ه‌ایم، چرا مردم ما را انتخاب و دولت را انتخاب کردند؟

وی گفت: اگر قرار بود مردم مقاومت کنند و همه مشکلات با مقاومت مردم حل شود، پس وظیفه ما چیست؟ همانطور که نمی‌توانیم پشت پرده توطئه‌های امپریالیسیم و نظام سلطه قایم شویم و ناکارآمدی خودمان را گردن آنها بیندازیم، همانطور هم نمی‌توانیم پشت سر مقاومت مردم قایم شویم، ما وظیفه داریم به عنوان کارگزاران این مردم فشار را بر مردم کم کنیم و کاری است که داریم تلاش می‌کنیم و اینکه چقدر موفق شویم و چقدر نشویم، اولا مردم باید قضاوت کنند و مهمتر از مردم هم خدا باید قضاوت کند.

* نگرانی نتانیاهو هسته‌ای نبود

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: واقعیت این است که آمریکا آن چه را در برجام از دست داد که یک شکست راهبردی برای آمریکا بود که این شش قطعنامه را از دست داد، برای همین است که نتانیاهو از روز اول مخالفت می‌کرد، اگر نگرانی‌اش هسته‌ای بود که برجام نگرانی هسته‌ای را از بین می‌برد.

وی گفت: نگرانی نتانیاهو هسته‌ای نبود، نگرانی آقای نتانیاهو و تندروهای آمریکایی این بود که این فضای اجماع جهانی نابود شده بود، چهار بار در شورای امنیت در یک سال گذشته تلاش کردند که این را بازسازی کنند، شکست خوردند، به لهستان رفتند و آنجا هم تلاش کردند و آنجا به لطف خدا و تلاش همکاران من شکست خوردند، باز هم تلاش خواهند کرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید